Brofos led av lungekreft, og døde på Diakonhjemmet sykehus etter kort tids sykeleie, opplyser familiens advokat til NTB. Advokaten understreker at han ikke vil gi ytterligere kommentarer.

Brofos var født på Berg i Oslo den 2. mai 1940.

Han regnes som en av Norges viktigste samtidskunstnere,  og har hatt internasjonal suksess.

Popstjerne-tilstander i Ila

I 2015 var det stort oppmøte da Pushwagner åpnet utstilling i Ila i Trondheim.

I to og en halv time var det popstjerne-tilstander.

- Det var helt vanvittig med folk, helt desperat, sa galleristen den gang.

Kunstneren signerte og tegnet tegninger i bøker til folk i Galleri Ismene i Ila i 2015. Foto: Ole Martin Wold

Da feiret han sitt 75-årsjubileum med en rekke utstillinger rundt om i Norge. Han solgte da kunst for over 27 millioner kroner i perioden fra mai til september.

Les også: Pushwagner med sommersalg for 27 millioner

I 2016 var Pushwagner i Levanger for å åpne en utstilling med sju nye bilder.

Pushwagner i Levanger i 2016. Foto: LEIF ARNE HOLME

Gjennombrudd i 2008

Brofos tok kunstnernavnet Pushwagner i 1971. Han levde i perioder på gaten og har vært åpen om at han led av rusavhengighet.

Pushwagner var utdannet ved Statens Kunst- og håndverksskole i 1958–1961 og Statens Kunstakademi i 1963–1966.

I 2008 fikk han et stort gjennombrudd, da han deltok på den femte Berlin, biennalen og den sekstende biennalen i Sydney. Han fikk da gode kritikker i både norske og internasjonale medier.

Hans kunst var preget av hippietidens samfunnskritikk, flower power-idealer, psykedelia og popkunst. Typisk var malerier på store formater og kraftige farger, utført i en egen tegneseriestil. Scener fra moderne, kapitalistisk arbeidsliv, blokktilværelse og bymiljøer med skyskrapere, alt med en kritisk brodd, var typisk for kunstneren.

Blant hans mest kjente verker var DADADATA: «En dag i familien Manns liv,» malerier opprinnelig fra 1970-årene, senere laget som kortfilm av Wendy Tollefsen Woodbury og Sven Palhson.

Han illustrert flere av Axel Jensens bøker. I 2007 ble utgivelsen av Pushwagners tegneserieroman «Soft City», opprinnelig laget i 1969–1975, en suksess. Den vant Sproingprisen for beste norske tegneserie, og solgte i over 10 000 eksemplarer.