Fem artister kniver om 100 000 kroner

Trondheimsbosatte Ola Kvernberg (36) er en av dem.

Ola Kverberg på scenen under Moldejazz. Nå er han nominert til Bendiksenprisen.  Foto: Vegard Eggen

Saken oppdateres.

Sammen med Susanne Sundfør, Ulver, Sassy 009 og Erlend Ropstad er Kvernberg nominert til årets Bendiksenpris. Prisen, som også kalles artistenes egen pris, deles ut i regi av GramArt, som er landets største interesseorganisasjon for artister.

Bendiksprisen er på 100 000 kroner og det er niende gang at den deles ut. Vinneren offentliggjøres på Gramarts sommerfest på Blå i Oslo 12. juni.

«En triumf»

- Det har både vært morsomt og krevende å velge ut årets fem nominerte til Bendiksenprisen 2018. Vi har fått inn svært mange nominasjoner fra en rekke ulike sjangre, og etter å ha vurdert både karrierer, liveopptredener og utgivelser så har vi i styret landet på fem artister som vi mener alle er sterke og verdige kandidater til Bendiksenprisen 2018, sier styreleder i GramArt Ivar S. Peersen i en pressemelding.

Prisen er oppkalt etter Arne Bendiksen. Bendiksen hadde stor innflytelse i norsk populærmusikk både som sanger, låtskriver og plateprodusent før han gikk bort i 2009. Ifølge statuttene skal «prisen skal være et bidrag til en artist som allerede har kommet et stykke på vei i sin karriere, som enten har minst en kommersiell utgivelse eller har konsertvirksomhet av et visst omfang å vise til. Prisvinner velges ut på bakgrunn av aktualitet, fra et vidt spekter av populærmusikalske uttrykk og uavhengig av organisasjonsmessig tilknytning».

Jazzmusiker, multi-instrumentalist og komponist Ola Kvernberg fra Fræna i Møre og Romsdal har vært bosatt i Trondheim i mange år. I 2017 ga han ut albumet «Steamdome» som fikk svært gode anmeldelser i en rekke norske medier. Adresseavisens anmelder Trygve Lundemo ga sekser på terningen og kalte albumet «en triumf». 36-åringen har blitt nominert til Spellemannprisen flere ganger. I 2011 vant han i kategorien jazz.

LES OGSÅ: Smektende melodier, voldsomt driv

Artiststyre

Juryens beskrivelse av de fire andre nominerte artistene:

  Foto: André Løyning

«Erlend Ropstad ga ut sitt sjette album «Alt som har hendt» i 2017. 43-åringen fra Vennesla har vært nominert til spellemann i flere kategorier for sine tre siste album, nå i kategorien rock og årets tekstforfatter. Fjorårets album ble svært godt mottatt, og Ropstad blir sett på som en artist med en særegen fortellerstil som har stor nyanserikdom. Ropstad turnerte mye i 2017, og har drevet utstrakt turnévirksomhet siden debuten i 2006.

LES OGSÅ: Er dette gjennombruddet?

  Foto: Christine Schefte

 

Susanne Sundfør er en av de aller sterkeste stemmene innen norsk eksperimentell popmusikk. 32-åringen fra Haugesund har mottatt fem spellemannpriser, og hun mottok så sent som i mars under Bylarm Nordic Music Prize for fjorårets beste nordiske album «Music For People in Trouble». Hun har turnert nasjonalt og internasjonalt i 2017, til voldsomt gode kritikker og har en stor tilhengerskare. Hun har siden debuten i 2006 gitt ut seks album.

LES OGSÅ: Mektig imponerende Sundfør

LES OGSÅ: Alle har flere sider - også Susanne Sundfør

  Foto: Andreas Bjørseth

 

Sassy 009 er en norsk elektronika-trio fra Oslo bestående av Sunniva Lindgaard, Teodora Georgijevic og Johanna Scheie Orellana. De ble nominert til Spellemannprisen 2017 i klassen elektronika for debututgivelsen «Do you mind EP». De mottok også prisen som Årets stjerneskudd under Bylarm 2018.

  Foto: Ingrid Aas

 

Ulver er eksperimental metal og 80-talls synthpop med kunst og avantgardetilsnitt fra Oslo. Ulver ble startet i 1993, og har gitt ut 15 album før fjorårets «The Assasination of Julius Cæsar». Albumet ble svært godt mottatt og bandet har en omfattende internasjonal fanskare. Bandet har et kraftfullt uttrykk og krysser sjangergrensene mellom industrial metal og elektronisk musikk».

LES OGSÅ: Ulvetimen

GramArt har 3000 medlemmer innen alle sjangre og fra hele landet. Juryen for prisen er Gramarts styre som består av artistene Ivar S. Peersen (styreleder), Harald Sommerstad, Karin Park, Anne Lise Frøkedal og Daniel Nordgård. Varamedlemmer er Eva Weel Skram, Kate Havnevik og Terje Tysland.

På forsiden nå