- Jeg er ikke så opptatt av at det jeg gjør skal imponere tegneteknisk. Jeg er mer opptatt av at den som kommer og ser disse arbeidene skal få en forståelse for handlingene som ligger før tegningen. Det handler om å lage noe som får folk til å føle seg inkludert og bli berørt, sier Lotte Konow Lund. Hun er regnet som en av Norges mest betydningsfulle kunstnere i dag, og er i tillegg professor ved Kunsthøgskolen i Oslo. I snart ti år har hun holdt gratis tegnekurs for de innsatte i kvinnefengselet der hun diskuterer og tegner ulike temaer sammen med de innsatte.

- Det handler om å leve av yrket sitt og ha mat på bordet

Sterke historier

- Hvert år tar jeg med meg et tema. Vi snakker om ting som er både enkle og kompliserte på samme tid, som jo livet er . Det er spørsmål som; hva er Frihet, hva er skjønnhet, hva er kjærlighet, hva er moral, hva er kvalitet. Det høres enkelt ut, men tenk på det, det er et spørsmål som forandrer seg i takt med hvem du er og hvor du kommer fra. Jeg møter mennesker med uvirkelige sterke historier. Mange av dem er i en helt forferdelig livssituasjon på grunn av fattigdom, ofte knyttet til den økonomiske krisen i Europa, forteller Konow Lund og sikter til at mange på hennes kurs har internasjonal bakgrunn. Hun har et sterkt samfunnsengasjement, og gjennom sin kunstneriske praksis belyser hun alt fra identitet og kjønn, til maktstrukturer.

- Jeg har lært mye om demografien i Europa. Og jeg har sett hvor lett det er å gå inn å gjøre noe for andre mennesker, sier kunstneren Lotte Konow Lund, om sitt samarbeid med insatte i Bredtveit kvinnefengsel.

- Jeg møter kvinner som impulsivt har bestemt seg for å gjøre noe fryktelig dumt ved å ta en weekendtur til Norge og smugle dop. En av jentene fortalte at hun hadde latt naboen være barnevakt en slik helg, og så fikk hun to års fengsel for narkotikasmugling. Da jeg møtte henne visste hun ikke hvor barnet var, sier Konow Lund, og legger til at dette kan være kvinner som aldri tidligere har drevet med noe kriminelt.

Les også Terje Eidsvågs kmomentar: Bergen kan kunsten

- Du ser krisen i Europa

- Noe av det mest interessante med dette er at situasjonen i verden er veldig tydelig i et fengsel. Du ser konsekvensen av økonomiske modeller, politikk og krig i fengselet, forteller kunstneren, som har tatt imot historiene og skapt kunst av dem.

- Jeg hører skjebner som er hjerterå, og veldig mye handler om samfunnsmessige strukturer. Dette er folk som har mistet jobbene sine, leilighetene sine, og har ansvar for små barn.

Hun beskriver møtene med de innsatte som en lang læringsreise om internasjonal politikk, økonomi, grensesetting og hva et menneske er.

Disse bildene av kunstneren Lotte Konow Lund befinner seg i møterommet for mødre og barn ved Bredtveit kvinnefengsel.

- Jeg har også lært mye om psykiske lidelser, om hvordan det er å vokse opp med overgrep og ekstrem fattigdom i baggasjen. Og jeg har sett hvor lett det er å gjøre noe for andre mennesker lokalt, og gjennom det bli en del av det globale. Det er faktisk grunnen til at jeg ikke klarer å slutte med disse tegnekursene, jeg lærer så enormt mye på så mange plan, sier Konow Lund og tilføyer at hun aldri bruker de innsattes identitet.

Ingen er gjenkjennelig

- Det er utrolig viktig at ingen av dem er gjenkjennelige. De skal ut av fengselet en gang, de har familie, barn, og skal ut og søke jobb. Det er historiene og menneskene bak jeg formidler, og da er det ikke interessant å identifisere dem, sier Konow Lund og fortsetter:

- Vi mennesker er så like, og mitt grunnleggende spørsmål her er om ikke disse skjebnene berører oss alle. Og om hver enkelt av oss ville ha tatt andre valg i samme situasjon.

Tone Hansen, direktør ved Henie Onstad Kunstsenter og leder i Kulturrådet, sto for åpningen av den retrospektive utstillingen som viser store deler Konow Lunds kunstnerskap. Mange av verkene har tidligere vært stilt ut ved Henie Onstad Kunstsenter, og noen har aldri vært stilt ut før.

Les også: - Kvinner må slutte å ta alt ansvar for omsorg i hjemmet

Excelent tegner

- Lotte Konow Lund er en av de mest betydningsfulle kunstnerne vi har i dag. Hun er en talefør kunstner og har et stort engasjement for å løfte andres kunst i tillegg. Selv er hun en excelent tegner, og det er ikke noe du bare blir, det tar hundrevis av timer å lære seg å tegne, sier Hansen og understreker at Konow Lund er en av vår tids dyktigste tolkere av vår samtid.

Direktør for Kunsthall Trondheim, Helena Holmberg, påpeker at Konow Lund lager folkelige verk som er fulle av empati.

- Det er mye kunst som er politisk i dag, men Konow Lund tar virkelig konsekvensen av sitt engasjement og politiske ståsted i sitt kunstnerskap, sier direktør for Kunsthall Trondheim, Helena Holmberg.

- Dette er sterke historier med mennesker i vanskelige situasjoner. Det er mye kunst som er politisk i dag, men Konow Lund tar virkelig konsekvensen av sitt engasjement og politiske ståsted i sitt kunstnerskap. Det er nok ganske enestående. Hun løfter politikken frem, sier Holmberg.

Utstillingen «Det som blekner i sola». Kunsthall Trondheim, 31.05-02.09.