- Det er forferdelig gjevt å være nominert, sier teatersjef Kristian Seltun. Han sikter til at Trøndelag Teater totalt har fått åtte nominasjoner til Heddaprisen, Norges mest betydningsfulle teaterpris, for teateråret 2017–2018. Og det ble jubelscener ved teateret tirsdag da nominasjonene ble offentliggjort.

Stor stas

- Det er jo ... ja, det er vanskelig å sette ord på dette nå, men det er jo veldig stas, da. «Glassmenasjeriet» var et utrolig spennende prosjekt, sier Jon Lockert Rohde som er nominert til beste mannlige medspiller. Ragne Grande er nominert for beste kvinnelige hovedrolle, Nia Damerell for scenografi og kostymer, og Johannes Holmen Dahl for beste regi. I tillegg er «Glassmenasjeriet» nominert til «Årets forestilling».

- Det er veldig gøy at vi har laget noe sammen der alle blir trukket inn, og at alle ledd i forestillingen blir nevnt og får denne bekreftelsen, sier Holmen Dahl. Han falt for skjørheten i materialet og tenkte at her er det mulig å utforske nye sider.

- Det er jo en gammel klassiker som jeg ønsket å få fresht igjen. Vi tok mange sjanser, noe som gjorde at det ble en veldig sårbar prosess, og da er det ekstra gøy å få det til, sier Holmen Dahl.

Les også: - Å stå på scenen igjen er rene ferietilværelsen

Dristig oppsetning

- Hva betyr nominasjonene?

- Det er jo en motivasjon til å tørre å være dristig ved senere anledninger også. Vi satset høyt og landet på begge beina. Og det er viktig i teateret å være dristig, selv om det kan skje at man tryner av og til også, sier Rohde og understreker at prosessen med «Glassmenasjeriet» var både fin og krevende med mye hard jobbing.

Skuespiller Jan Lockert Rohde ble hoppende glad da han fikk vite at han er nominert til årets Heddapris for rollen som «Jim» i «Glassmenasjeriet». T.v. kommunikasjonsansvarlig ved Trøndelag Teater, Sissel Grønlie. Foto: Terje Svaan

- Det føltes veldig riktig, derfor er det så stas at vi nå har fått en anerkjennelse for den jobben vi har gjort, sier Rohde.

Dahl tror det er en helhet i uttrykket i «Glassmenasjeriet» som juryen har bitt seg merke i.

- Det er kostymer, scenografi og godt arbeid fra skuespillerne. Det er en helhet og et vel gjennomført arbeid fra alle, sier Rohde og får full støtte fra teatersjef Kristian Seltun.

Helstøpt forestilling

- Jeg er veldig glad for denne anerkjennelsen, og når det gjelder «Glassmenasjeriet» så har den utrolig mange fine kvaliteter. Det er den folk trekker frem som noe av det fineste og mest helstøpte de har sett av teater, sier Seltun og tilføyer at han også syntes det er spesielt stas at Kathrine Thorborg Johansen er nominert for beste hovedrolle som «Hedvig» i «Vildanden».

Teatersjef ved Trøndelag Teater, Kristian Seltun, angrer bittert på at han ikke bevarte scenografien til «Glassmenasjeriet» som nå har fått fem nominasjoner til årets Heddapris.

- At vi hadde Kathrine ved Trøndelag Teater var et viktig moment for om vi skulle gå videre med å sette opp «Vildanden». «Hedvig» er en rolle det er vanskelig å besette fordi det handler om å finne en som kan spille en 14-åring med overbevisning og troverdighet, sier Seltun.

Han har vært sjef for Trøndelag Teater siden 2010, og i løpet av denne perioden har teateret høstet 43 nominasjoner og 15 priser. Seltun tror noe av årsaken til de mange suksesshistoriene ved Trøndelag Teater er at de har klart å skape et klima der kunstnere trives.

Vekstkasse for unge skuespillere

- Vi har noen forutsetninger ved teateret som gjør at vi har blitt en vekstkasse for unge skuespillere. Vi har et samspill der alle ønsker å bidra og virkelig ønsker å få det til, i tillegg til noen ambisiøse dialoger. Og dette er noe som ligger i Trøndelag Teaters genetikk, lenge før min tid, sier Seltun.

Stor jublel da skuespillerne ved Trøndelag Teater fikk nyheten om at teateret har fått åtte nominasjoner til årets Heddapris. Johannes Holmen Dahl (t.v) er nominert til beste regi for «Glassmenasjeriet». Han har også regien på «Byggmester Solness» som har premiere i september. Foto: Terje Svaan

- Kommer du til å sette opp «Glassmenasjeriet» igjen?

- Nei, dessverre. Og det er kun en ting jeg angrer på i alle disse årene som teatersjef, og det er at jeg ikke tok vare på scenografien til «Glassmenasjeriet», så det lar seg dessverre ikke gjøre. Det angrer jeg på som en bikkje, og jeg har ligget søvnløs på grunn av dette, sier Seltun og fortsetter:

- Det er vanlig prosedyre at scenografier kastes når det ikke skal spilles repertoar. Men i etterpåklokskapens lys ser jeg jo at jeg skulle ha bevart «Glassmenasjeriet», sier Seltun.

Nominasjonsdryss for Trøndelag

I tillegg til nominasjoner for «Glassmenasjeriet» og «Vildanden», er Tyra Tønnesen nominert for tekstutvalg i «Søndagsskolen», og Elisabeth Beanca Halvorsen for oversettelsen av Elfride Jelineks «Lyset skal bare skinne på meg og mine ønsker».

Forestillingen «Engler i Amerika», med trondhjemmeren Marit Moum Aune som regissør, fikk fire nominasjoner. Forestillingen er nominert for beste regi, beste mannlige hovedrolle, beste kvinnelige medspiller og årets forestilling.

Heddaprisen deles årlig ut for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst. Selve prisutdelingen foregår på Oslo Nye Teater søndag 17. juni og markerer avslutningen på teatersesongen.

Annemona Grann