I fjor kjørte de show med Robin Hood. Til våren får Tordenskiold gjennomgå

Og når rollen bekles med en iransk kvinne fra Trondheim, kan vi vente oss hva som helst.

  Foto: ANNE BERIT FAGERNES

Saken oppdateres.

For Lisa Tønne er fra Trondheim, og hun skal spille Tordenskiold, når Elisabeth Egseth Hansen tar over som teatersjef ved Trøndelag Teater i 2019.

Hun har bestilt en musical om Tordenskiold, og oppdraget har gått til suksess-trioen Mads Bones, Olve Løseth og komponist og musiker Kyrre Havdal, som står bak både Nøtteknekkeren, Spelet på Testiklestad, Juleevangeliet - The show must go on, og nå sist Robin Hood - Rai Rai i Sherwoodskogen. Alle med en sabla suksess. Og nå skal de altså gyve løs på selveste Tordenskiold.

LES OGSÅ: Brakk fingeren under forestilling på Trøndelag Teater

En villstyring

Hvem var så Peter Wessel Tordenskiold (1690-1720), og hvilke kvaliteter hadde han som trioen kan utnytte? 

Tordenskiold ble født inn i den velrenommerte borgerfamilien Wessel, og var nummer 14 av i alt 18 søsken. Han omtales som en villstyring, som rømte hjemmefra som 14-åring. Siden besøkte han Trondheim bare én gang - i 1719.

I Danmark gjorde han en rask karriere, som en vågal og modig sjøhelt med flere triumfer, der særlig seieren over svenskene ved Dynekilen og Marstrand er nærmest genierklært. Tordenskiold ble kontreadmiral og senere adlet i 1716 med navnet Tordenskiold. Hans bedrifter har etterlatt en sterk trøndersk folklore og ulike myter.

LES OGSÅ: Jubel på Trøndelag Teater for åtte Heddapris-nominasjoner

Døde i duell

Begrepet «Tordenskiolds soldater» er knyttet til erobringen av festningen Karlsten i 1719, der han lurte fienden til å tro at han hadde en mye større her enn tilfellet var, rett og slett ved å sende de samme soldatene på gjentatte runder i samme område. Han gikk på noen blemmer også, drakk og spilte kort, og sloss. Den siste slåsskampen førte til at han havnet i en duell i Hannover i 1720, bare 30 år gammel.

De har mye drama å ta av, trioen Bones, Løseth og Havdal. Og med Lisa Tønne i rollen som Tordenskiold kan vi håpe på komikk, og sterke farger på rabagasten Tordenskiold.

 
På forsiden nå