Hærverk på 6000 år gamle helleristninger

For få dager siden ble det oppdaget skader på helleristningen «Bølareinen» i Stod i Steinkjer. Ødeleggelsene blir nå politianmeldt.

Helleristningene Bølareinen har blitt utsatt for hærverk. Trøndelag fylkeskommune vil nå politianmelde ødelelggelsene. 

Saken oppdateres.

Den 6000 år gamle «Bølareinen» er blant de mest kjente helleristningene i Trøndelag fra steinalderen. Den regnes i tillegg for å være en av de viktigste i landet, og er også godt kjent internasjonalt, skriver Trøndelag fylkeskommune i en pressemelding.

Les også: Arkeologer fant 300 år gammel snusboks i Sverige

Permanente skader

- Det er risset inn noen tegn om lag 15 centimeter til høyre for hodet til reinen. Dette har trolig gitt helleristningen permanente skader. Det at bergkunsten er så gammel og uvurderlig gjør dette ekstra leit, sier leder for seksjon kulturminner i Trøndelag fylkeskommune, Silje S. Holiløkk.

Hærverket blir nå politianmeldt og fylkeskommunen vil i tiden som kommer vurdere ulike strakstiltak for å sikre Bølafeltet på kort sikt. Det jobbes også med langsiktige planer for tilrettelegging, sikring og skilting av feltet.

Les også: Politikerne i Trondheim gir sju millioner til utgraving - berger kulturhusplaner i Kjøpmannsgata

Sårbare kulturskatter

- De eldste kulturminnene tilhører en tid hvor vi ikke har skriftlige kilder. Kulturminnene er de viktigste kildene til å forstå vår forhistorie og dermed blant de viktigste kulturskattene vi har. De er svært sårbare og kan ikke fornyes. Blir de ødelagt er de tapt for alltid, sier Holiløkk i pressemeldingen.

Annemona Grann464 07 200annemona.grann@adresseavisen.no

På forsiden nå