Allerede torsdag morgen, bare 12 timer etter at den ble lagt ut, hadde filmen fått over 127 000 visninger på Facebook. Fredag kveld  har videoen bikket godt over 500 000 visninger. Fredag melder Trøndelag fylkeskommune på sin Facebook-side at låta «Trønder» også er gjort tilgjengelig på Spotify.

Mads Bones og Kyrre Havdal står bak låta «Trønder», som skal markere sammenslåingen av trøndelagsfylkene, ifølge pressemeldingen som ble sendt ut onsdag kveld. Videoen, som er laget av laget av Berre kommunikasjonsbyrå, ble spilt for fylkestingsrepresentantene under samlingen i Namsos onsdag kveld.

– Det er utrolig artig å se reaksjonene. Vi var veldig spent på hvordan den skulle bli tatt imot, sier tekstforfatter Mads Bones, som kaller det et «formidabelt oppdrag».

Mads Bones og Olve Løseth som begge bidrar i den nye sangen og musikkvideoen «Trønder». Foto: Sebastian Bjerkvik

Klisjeer og apell

Bones og Havdal er sentrale i en rekke oppsetninger på Trøndelag Teater og har dessuten gjort stor suksess med «Slaget på Testiklestad» som de har spilt på Sverresborg folkemuseum de siste årene.

– Det er skrevet mange flotte og fine sanger om trøndere og regionen tidligere. Når vi nå er inne i den historiske sammenslåinga, som visker ut nord og sør, i begrepet, men ikke på kartet, handlet det om å finne den tekstlige og musikalske åra som kunne si noe om regionen, uten å bli for svulstig og patriotisk. Selv om den også har elementer av det i seg. Men jeg tror sangen, kombinert med det visuelle, viser hvor mye fylket rommer. Det finnes mange klisjeer om hva trønderen er. Det kan godt hende mye av det stemmer, men vi er også så mye mer, sier Bones.

Sammen med komponist Kyrre Havdal har han jobbet med sangen siden juletider. Den ble fremført første gang under Trøndelagsmøtet på Hell i januar.

– Vi merket fort at den appellerte, og tenkte ganske raskt at det ikke bare var politikere og journalister som burde får høre denne, sier Bones.

Northug og Vollvik

Sammen med Berre kommunikasjonsbyrå fikk de i oppdrag å lage en musikkvideo. De ville ha både kjente og ukjente fjes.

– Vi ville gjerne ha med folk du ikke tidligere har sett i artistform, som byr på seg selv og sangstemmen sin i et flettverk av mennesker du ikke har sett før, forklarer Bones.

På sanger- og rollelista finner vi folk som Petter Northug jr., Mona Grudt, Ulf Risnes, Anne B. Ragde, Bjarne Brøndbo og Lisa Tønne. Et gospelkor i Rørvik, en Sorgenfriselger i Trondheim, Nidarosdomens guttekor bidrar også, sammen med studenter, barn, bønder og folk rundt om i hele det nye fylket. Også den sørsamiske befolkningen i Trøndelag er representert.

Åpningsstrofene lyder «Om æ har hodet mitt på mange plassa/og latt mæ styre av for mang kompassa» og synges av Idar Vollvik. Gründeren har opplevd store oppturer og nedturer i næringslivet, ofte med medienes søkelys rettet mot seg.

– Da vi satte oss ned og diskuterte ideer tenkte vi: «hvor stilig hadde det ikke vært om Idar Vollvik sang de første linjene». Og han var umiddelbart med. Det viste seg til og med at han hadde en ungdomsdrøm om å bli popstjerne. Folk var entusiastiske, for det bor en patriot i oss alle, i større og mindre grad. Om du er trønder i Stjørdal eller Dubai, har du uansett en sterk fornemmelse av tilhørighet, sier Bones.

Idar Vollvik åpner sangen som vokalist i lune omgivelser på Antikvariatet i Trondheim. Foto: Skjermdump fra «Trønder»

På hjemmebane

«Heimebane»-skuespiller Ane Dahl Torp er også med, selv om hun bare spiller trønder i den populære tv-serien. Hennes dialekttolkning har også vært gjenstand for debatt, og i videoen kommer hun inn «litt bakpå» med sin lille strofe.

– Det var utrolig kult at hun ble med, og hun var klar på at hun måtte gjøres med en sånn schwung. Det skal ikke være en humorvideo, men vi jobbet hardt for å få inn noen fiffige detaljer, sier Bones.

Ane Dahl Torp spiller Helena i «Heimebane», og er «også trønder» i musikkvideoen. Foto: Skjermdump fra «Trønder»

– Gedigent fylke

– Hva er det mest typiske trønderske trekket, sånn du ser det?

– Vi staver det ikke ut direkte, men det er noe vi tenker mye på i det meste vi holder på med. Jeg får for eksempel et stikk av irritasjon når folk kaller Trondheim «bartebyen». Det er en gammel greie, som ikke stemmer, selv om dem som sier det ikke mener noe gæli. Det sies ofte at trønderen er trivelig. Det kan sikkert være delte meninger om det, men vi høres i hvert fall veldig trivelig ut. Jeg forbinder trønderen med en varme, og tenker på det trønderske folket som en varm og mangfoldig gjeng!

Nidarosdomens guttekor har et eget parti i sangen. Foto: Skjermdump fra «Trønder»

– Har fylkessammenslåinga forandret noe i din hverdag?

– Jeg mener at fellesskapet blir sterkere når fylkene er sammenslått, og synes det er vakkert å stryke retningsbetegnelser og bindestrek foran Trøndelag. Det har blitt et gedigent fylke. Utfordringene med å få flyten til å gå smertefritt, står nok i kø. Men jeg har trua på at man får det til. Folk har alltid kalt det Trøndelag.

– Forstår du frykten en del i det gamle nordfylket har, for at Trondheim stikker av med det meste?

– Ja, frykten for endring og for å miste noe man har, er lett å kjenne seg igjen i. Men jeg tror og håper mange vil få stillet den frykten. Samtidig mener jeg at det i Trøndelag, som i alle regioner, er et sentrum. Her er det Trondheim. Vi må ikke glemme det. Men et sterkt sentrum må også ha solide og bærekraftige poster i alle sirkler rundt. Og vi har mange større og mindre sentrum rundt om i fylket, som alle er livskraftige, sier en diplomatisk Bones.

Anne B. Ragde synger med på refrenget. Foto: Skjermdump fra «Trønder»

- Har fått den på hjernen

– Dette har blitt en liten perle av en musikkvideo. Den er morsom, selvironisk og vakker. Jeg må innrømme at jeg ble rørt av alle de fine folkene og bildene fra alle krinker og kroker av Trøndelag som synger på den fengende melodien. Jeg har fått den på hjernen og nynnet på den jevnlig siden jeg hørte den første gang, og nå er jeg glad for at den blir tilgjengelig for hele Trøndelag og resten av landet, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik i pressemeldingen.

Facebook-hyllest

Reaksjonene på Facebook er mange og hjertelige:

«Blir så glad av denne», skriver oppdalsordfører Kirsti Welander.

«Fikk tåra i øvvan æ, får skyld på at æ fikk en baby for tre måneda sida!», skriver Jorid Juliussen Nordmelan.

«Fantastisk jobba av Kyrre, Mads, Tore og resten av gjengen. Gøy!!», skriver Bones og Havdals teaterkollega Åsmund Flaten.