Steinkjerfestivalen åpnet dørene torsdag kveld med konserter på to av de fire scenene i byen. Likevel er det fredag som blir ansett som første kveld med hele 14 konserter.

Les også: Fridde på scenen under Steinkjerfestivalen

- I går var jeg her ikke selv, men de som hadde vært her var fornøyde. I kveld håper jeg at alle 5000-6000 som har kjøpt billett kommer, tross været. Jeg tviler på at de gjør noe annet, forteller festivalsjef Stig Ørnvall.

Les også: Dritvær truer festival- og konserthelga

Dritvær fra start

Torsdag skrev Adresseavisen om dritværet som var meldt i Trøndelag til helgen. Dette bekymret ikke Ørnvall på torsdag, og det bekymrer han ikke fredag heller.

- Det er jo utrolig synd at det kom regn akkurat i det folk kom inn dørene, og at de av den grunn blir bløt tidlig. Likevel ser jeg at folk har kledd seg godt, og kommer til festivalområdet tidlig, fortsetter Ørnvall.

Festivalsjef Stig Ørnvoll har stor tro på at mange tar turen til festivalområdet i helga. Foto: Leif Arne Holme

Alle billettene er ennå ikke utsolgt, fredag ettermiddag, men festivalsjefen har tro på at flere billetter blir solgt i løpet av helgen.

Enkelt å skylde på været

- Det er godt mulig vi ikke kommer til å bli helt utsolgt heller. Vi har solgt jevnt over flere billetter de siste ukene enn tidligere. Likevel har det stagnert litt de siste dagene.

Ørnvall føler det er enkelt å skylde på været når det kommer til antall solgte billetter, men de har også sett på andre grunner til at billettsalget har stagnert de siste dagene.

- Det er jo alltid konkurranse når det kommer til underholdningsindustrien. I år er det et VM å konkurrere mot også, men vi har ingen opplevelser av at publikum velger tv-en foran oss.

Kai Eirik Espedal og Ingunn Ericson Aarnes mente det var en selvfølge å trosse vær og vind for festivalen. Foto: Leif Arne Holme

Les også: Festivalsommeren: Langtidsvarsel

Tidligere år har Steinkjerfestivalen opplevd at mange kommer allerede før konsertene starter.

- Vi alltid vært veldig bortskjemt med at folk kommer tidlig til festivalområdet. I kveld tror jeg kanskje flere velger å vente litt lenger før de kommer, og det er jo synd for oss.

- Svein kommer ikke

Festivalen har et mål om å være bred musikalsk, og skal ha et tilbud for alle. Den er en av flere festivaler som praktiserer fri aldersgrense på alle sine arrangementer.

Den amerikanske artisten Lissie var den første som opptrådte på hovedscenen fredag kveld. Foto: Leif Arne Holme

- Det er fri aldersgrense i de fleste sammenhenger ellers. Da mener jeg man skal oppføre seg akkurat slik man vanligvis ville oppført seg blant barn og unge. Jeg vet folk kommer for å ha det morsomt og nyte god musikk, fortsetter Ørnvall.

Tidligere festivalsjef Svein Bjørge fikk i mai beskjeden om at han hadde en ondartet svulst i halsen. Han startet intensiv cellegiftbehandling og stråling ved Radiumhospitalet. Han er fremdeles i Oslo.

- Svein kommer dessverre ikke i helgen. Vi har hatt løpende kontakt med ham, og han er med godt mot og klar for å ta kampen. Han ser frem til å være med å videreutvikle festivalen senere.

Flere ulike artister

Fredag kveld spiller blant annet den amerikanske artisten Lissie, trønder-bandet Gåte og trønderen Terje Tysland på Rismelen scene, den største scenen på festivalen.

Les også:  Bygger seg opp til majestetiske dimensjoner

- Jeg tror at når man har lagt bort tanken på at man er bløt og fått på seg en poncho, så kommer alle til å få en fantastisk kveld. Da tror jeg stemningen blir god, og artistene kommer til å bringe frem både smil, dans, latter og glede.

Den finske artisten Amanda Delara var den første som opptrådte på NTE-scenen fredag kveld. Foto: Leif Arne Holme

Også artisten Pål Moddi Knutsen fra Senja, og Ida Jenshus fra Steinkjer skal spille fredag kveld. De skal derimot ta tempoet ned noen hakk, og spille i Steinkjer Kirke.

- De konsertene som spilles i kirken bruker å være utrolig populære og veldig vakre. Det er ofte vi fyller opp den begrensningen vi har på tilskuere.

Hjem til Steinkjer

- Denne kirken er bare helt fantastisk og spesiell. Det er jo også litt annerledes i kveld, da det er den største produksjonen vi har hatt, forteller Ida Jenshus like før konserten hennes fredag kveld.

Der ble det både tatt i bruk stryk og orgel, og flere andre effekter gjorde stemningen i kirken unik.

- Det er alltid noe ekstra å spille på Steinkjer. Det er alltid flere man kjenner, både av familie og venner. Man får rett og slett nye minner.

Les også: Kjærlighetstrøbbel, familielykke og den aller første, store krangelen

En gjest ble også presentert som en overraskelse på scenen. Gjermund Larsen var med og spilte fele.

- Jeg er alltid spent før en konsert. Jeg og Gjermund har aldri opptrådt live sammen, så dette blir spennende.

Feirer jubileum

Det har gått ti år siden hun debuterte på plate med albumet "Color of the sun". Det siste albumet Ida Jenshus ga ut var "Two worlds" i 2017.

Ida Jenshus har gitt ut musikk siden 2008, i år kommer det antageligvis mer. Foto: Leif Arne Holme

- Det kommer ut mer musikk i løpet av året, men kanskje ikke et helt album. Men denne festivalen blir feiringen av mitt ti-årsjubileum, fortsetter Jenshus.

Festivalen ble først arrangert i 2006, og da var hun også en av artistene. Festivalsjef Stig Ørnvall er iallfall fornøyd.

- Det er alltid en glede å få Ida hjem til byen og festivalen. Det er den konserten vi er mest sikre på at blir full. Ida leverer alltid. Jeg mener hun har Ronaldo-nivå på alt hun presenterer, legger Ørnvall til.

Lørdag kveld skal trønderbandet TNT, som nylig har fått ny vokalist, spille.

I tillegg skal blant annet Kvelertak, Astrid S, Cezinando og Veronica Maggio opptre lørdag kveld.

Ida Jenshus har gitt ut musikk siden 2008, i år kommer det antageligvis mer. Foto: Leif Arne Holme