- Oi, så fint, sier Malina (5) begeistret i det Tor Eiriks (5) fargelagte tegning kommer til syne på veggen inne i Nidarosdomens nordre vestfronttårn. Domkirken barnehage er på besøk og tester ut kirkens nye installasjon, et digitalt glassverksted.

Les også: Internasjonal pris til «Tidsreise Trondheim»

Skattejakt i Domen

- Dette er kjempespennende for barna, og en flott anledning til å snakke om glassmalerier og andre temaer fra Nidarosdomens historie. Og det blir litt som å gå på skattejakt, sier Kjerstin Høyem, pedagogisk leder ved Domkirken barnehage. Hun sikter til at hver tegning har en henvisning til de originale glassmaleriene slik at man kan gå rundt og kikke på dem etterpå.

Digitalt glassverksted i Nidarosdomen. Domkirken barnehage er op besøk i Domen og tester ut verkstedet og sjekker glassmaleriene. Det er trondheimsbaserte Ablemagic som står bak installasjoen.

De mange glassmaleriene i Nidarosdomen gjør et stort inntrykk på de besøkende, ifølge Ingrid Forseth, fagleder for formidling i Nidarosdomen.

Ingen av de opprinnelige glassmaleriene var i behold da restaureringen av nasjonalhelligdommen startet i 1869. Og i perioden 1908–34 laget kunstneren Gabriel Kielland nye glassmalerier i hele katedralen. Motivene er fra bibelhistorien og helgenlegender, og rosevinduets vestvendte motiv symboliserer dommedag.

Les også: Presenterer Trondheims historie for barn

Projiseres på veggen i kirken

- Digitalt glassverksted er en aktivitet der barn og voksne får lage sine egne «glassmalerier» på papir. Du fargelegger biter på et ark og skanner arket slik at bitene blir projisert opp på veggen hvor de settes sammen til et glassmaleri, forklarer Marte Rye Bårdsen i Ablemagic. Sammen med firmaets gründer, Nina Fjelnset, og et team av utviklere, illustratører og animatører, lager hun digitale aktiviteter for barn og familier i offentlige rom, spill, apper og digitale bøker.

Tanken er å gi barn og unge skjermopplevelser som fører til at de løfter blikket opp fra skjermen og opplever rommet rundt seg, vel så mye som selve skjermaktiviteten.

- Vi prøver å lage prosjekter på steder der vi vet at barn og barnefamilier er, og Nidarosdomen er jo en sånn plass, sier Rye Bårdsen.

Tilpasset Nidarosdomen

Selve installasjonen er utformet i tråd med andre formidlingsinstallasjoner i kirken. Det er håndverkere ved Nidaros domkirkes restaureringsarbeider (NDR) som har laget kassen rundt selve skanneren basert på mål fra Ablemagic. Tårnet på installasjonen er utformet på samme vis som andre informasjonstårn i kirken.

- Vi har hele tiden hatt tett dialog med NDR. Og vi ble veldig glad for at bildene som fargelegges kunne projiseres rett på steinveggen slik at det fysiske kirkerommet blir en del av opplevelsen. Vi har også satt oss inn i hvordan Nidarosdomen lager opplevelser for barn, slik at glassverkstedet skulle passe inn i måten de jobber på, sier Rye Bårdsen.

- Digitalt glassverksted er en aktivitet der barn og voksne får lage sine egne «glassmalerier», sier Marte Rye Bårdsen i Ablemagic (i midten). F.v. Ingrid Forseth,fagleder for formidling i Nidarosdomen, t.h. Jan Erik Wold, teknisk ansvarlig i Ablemagic.

- Hva består selve installasjonen av?

- Det er en forholdsvis enkel installasjon, og det er ikke slik at teknologien skal være i fokus. Den består av en skanner, altså et kamera, som tar bilde av arket med fargelegginger. Deretter splittes de fargelagte bitene opp og sendes til en avspiller som setter det sammen igjen gjennom animasjon, sier Jan Erik Vold, teknisk ansvarlig i Ablemagic.

Les også: Med Koteng på laget kan interiørdesignerne tenke stort

Magisk effekt

Målet er at barna skal oppleve en magisk effekt ved at bildet går fra det analoge til det digitale, og at de sitter sammen og gjør noe spennende i fellesskap. Installasjonen skal foreløpig være i kirken i tre år, men tanken er at dette skal bli et permanent tilbud for publikum i Domen.

- Når vi har skoleklasser her starter vi gjerne med en omvisning og avslutter med den praktiske aktiviteten ved det digitale glassverkstedet. For familier som kommer hit på egen hånd er verkstedet gjerne en inngang til å utforske kirken i fellesskap. Vi merker at folk i alle aldre prøver seg på dette, sier Forseth, og legger til at mange blir veldig overrasket over at en slik installasjon finnes i Nidarosdomen.

Digitalt glassverksted er en ny aktivitet i Nidarosdomen for både barn og voksne.

- Vi har jo hatt tegnebord i kirken tidligere også, men det at de kan putte tegningen i en boks, og så blir de «levende» på veggen, det er både nytt og annerledes. Det pirrer både nysgjerrighet og engasjement, sier Forseth.