Joshua French kommer til Trøndelag for å fortelle sin historie

Han satt åtte år i fengsel i Kongo. Nå skal han dele sin historie og erfaringer med publikum gjennom foredrag i store deler av Norge.

- For første gang er jeg fri til å fortelle min historie uten at media eller andre er filter mellom, sier French. Bildet er fra rettssaken der han ble tiltalt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland i Ndolo-fengselet i Kinshasa. 

Saken oppdateres.

French kommer til Kimen kulturhus i Stjørdal 29. oktober, og til Olavshallen i Trondheim 16. januar, for å fortelle sin historie.

– Det er viktig for meg å ha muligheten til å fortelle min historie uten å være bundet opp og være begrenset av fangenskap i Kongo. For første gang er jeg fri til å fortelle min historie uten at media eller andre er filter mellom. Det er en sterk og unik historie som må fortelles, sier French gjennom en Facebook-post lagt ut av arrangøren.

LES OGSÅ: 46 nordmenn sitter i fengsel i utlandet

Sjåføren ble drept

27. april 2009 krysser Tjostolv Moland og Joshua French grensen mellom Uganda og Den demokratiske republikken Kongo (DCR) på en motorsykkel. De skulle til byen Kisangani, men hva de skulle er noe uklart.

De skaffer seg en sjåfør 5. mai samme år, Abedi Kasongo, som skulle kjøre dem tilbake mot Uganda. Det var også to andre passasjerer i bilen. Deres forklaring går ut på at bilen ble angrepet og beskutt i et bakholdsangrep. Da skal nordmennene ha løpt inn i jungelen for å gjemme seg. Da de kom tilbake fant de angivelig sjåføren drept, dro liket ut av bilen og kjørte.

De to andre passasjerene hevder at nordmennene stoppet bilen for å tisse. Deretter forklarte de at Moland skal ha skutt sjåføren, og deretter skjøt mot dem. Liket blir funnet 6. mai, og 9. mai blir French pågrepet, mens Moland slipper unna. Han melder seg selv til politiet 11. mai.

LES OGSÅ: Slik kan du unngå å havne i fengsel i utlandet

Døde i cellen

De ble begge dømt til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Bare Moland ble dømt for selve drapet. I august 2013 ble Moland funnet død i cellen i militærfengselet Ndolo i Kinshasa. French ble dømt til livstid i fengsel av den militære domstolen i hovedstaden for overlagt drap på Moland.

French ble løslatt fra fengsel da han var 35 år, og ankom Norge 17. mai 2017.

LES OGSÅ: På tide å skjerpe inn på bruk av glattcelle

Skrevet en rekke bøker

Det er gitt ut en rekke bøker om hendelsen. Journalist og forfatter Morten Strøksnes ga i 2010 ut boken «Et mord i Kongo», hvor han forsøkte å «få frem et mer nyansert inntrykk av Joshua French og Tjostolv Moland enn det som fremkom i den norske nyhetsdekningen», som han selv uttrykker det. Journalist Fredrik Græsvik har gitt ut boken «Dømt til døden i Kongo» i 2018. Kari Hilde Hodne French, mor til Joshua French, ga ut boken «Dødsdømt i Kongo. Kampen for friheten» i 2017.

French skriver også bok som skal handle om hva han og Moland gjorde i Afrika, og hvorfor de ble dømt.

På forsiden nå