- Livet er veldig bra for tiden, sier trondheimskunstneren. Sommerferien er rett rundt hjørnet. Han har hatt en rekke utstillinger det siste året, og et lengre samarbeid med kunstneren Bjarne Melgaard. Det har vært en hektisk tid, men nå begynner det omsider å roe seg litt. Og det nærmer seg altså ferie.

Peer Gynt-motiver

- Akkurat nå er jeg ferdig med et Peer Gynt-prosjekt som skal presenteres på Gålå i forbindelse med Peer Gynt-spelet som arrangeres der. Jeg så oppsetningen i fjor og syntes det var veldig flott. Jeg har laget en rekke Peer Gynt-motiver til en utstilling som kulturminister Trine Skei Grande skal åpne. Og i tillegg skal jeg ha en samtale med Ellen Horn rundt Peer Gynt, det er jo en egen festival der oppe i forbindelse med dette spelet, forteller Bjertnæs.

- Mine somre pleier å være preget av små utstillinger rundt omkring, og sånn blir det også i år, sier kunstneren Sverre Bjertnæs.

Ibsen for hele familien

Han har laget 20 verk med Peer Gynt-motiver som tar utgangspunkt i det han selv opplever som det essensielle i Ibsen-klassikeren.

- Det er et grafikkprosjekt med silketrykk. Ellers er kona mi ferdig utdannet skuespiller fra teaterhøgskolen, så det er mye som skjer i familien. Hun skal ha sin debutrolle i «Hedda Gabler» på Nationaltheatret i september, så det går i Ibsen for tiden.

- Hva slags forhold har du til «Peer Gynt»?

- Jeg hadde ikke noe spesielt forhold til det stykket fra før, og har sett på det mer som en slags Askeladden-fortelling. Men det er jo virkelig et fantastisk stykke som går rett inn i vår diskusjon om identitet og hvordan man forvalter livet sitt. Det er veldig direkte, uten å bli moraliserende. Og det er like aktuelt i dag som da det ble skrevet, tenker jeg. Det er veldig omfattende, og åpent på mange måter. Og det er så få sånne stykker, sier Bjertnæs, og tilføyer at han ser på «Peer Gynt» som vår utgave av «Iliaden», med et spennende, episk nivå. Men før han inntar fjellbygda i Gudbrandsdalen, kiler han inn en utstilling. Og litt ferie.

Les også:Har solgt for over tre millioner kroner første uken

Utstilling i Kragerø

- Mine somre pleier å være preget av små utstillinger rundt omkring, og sånn blir det også i år. Bjarne og jeg åpner en utstilling i Kragerø blant annet. Jeg jobber også mot en større utstilling i Tønsberg neste år. Det blir en retrospektiv utstilling og blir nok det jeg kommer til å jobbe med hele neste år fordi det er et såpass stort prosjekt som trolig også skal flyttes til noen andre museer etter hvert, sier kunstneren.

Utstillingen blir en oppsummering av alt han har gjort, malerier, tegninger, skulpturer. Han har også vært involvert i utstillingen med Jakob Weidemann på Høvikodden, en utstilling som skal vises ved Trondheim Kunstmuseum neste år.

Les også: - Dette er høyst uvanlig

Debut som tekstforfatter

- Det ble gitt ut en bok i forbindelse med denne utstillingen og jeg har skrevet en tekst til denne boken. Det er en ny opplevelse å skrive, og det er en ny måte å tenke på som har gitt mersmak, sier Bjertnæs som nok kan tenke seg flere skriveoppdrag fremover.

- Hva slags forhold har du til Weidemann?

- Jeg synes han er en av de alle ypperste malerne vi noensinne har hatt. Han er på et verdensnivå som vi virkelig kommer til å skjønne med denne utstillingen. Det er så høyt nivå på disse verkene som vises at man virkelig blir slått i bakken av dem. Han er veldig lokal i kunstnerskapet sitt. Det er ingen stor kommentering av samtiden eller noen samtidsdiagnose som vi har blitt så vant til i malerkunsten. Dette er et kunstnerskap som handler om malerier og nære ting, jordbunn og lys. Det er fascinerende, rett og slett, sier Bjertnæs.

- Hva med Trøndelag, kommer du til å ha utstilling her igjen snart?

- Jeg håper jo det, men har ingen planer om det med det første.

Les også: - Det var helt naturlig å gå

Ferietur med hurtigruta

- Hva med sommerferieplaner?

- Verken kona mi (Hanna-Maria Grønneberg) eller jeg er noe særlig glad i å reise, men i år kommer vi til å ta en lengre tur til Finnmark. Faren min er vokst opp i Vadsø, så vi skal dit og se på hans hjemlige trakter, og så ta hurtigruta til Trondheim. Jeg har aldri tatt hurtigruta før så det blir en artig opplevelse.

- Det har vært en hektisk tid, men nå begynner det omsider å roe seg litt, sier Sverre Bjertnæs,. Det nærmer seg ferie.

- Og i ferien lar du malersakene være i fred?

- Ja, det gjør jeg. Det har ikke blitt så mye pauser dette året, og man er jo litt avhengig av pauser dersom man skal komme seg noen steg videre. Det er faktisk veldig viktig å få litt avstand til det man jobber med fordi det er vanskelig å vite hva som er bra eller dårlig når man står midt oppe i ting.

- Hva med andre utstillinger, er du en som oppsøker andres kunstuttrykk?

- Ikke nok. Jeg vil gjerne bli litt flinkere til å følge med på hva de nye kunstnerne gjør. Det tror jeg er sunt. Jeg ser en del utstillinger, men det blir mest av etablerte kunstnerne. Men det er viktig å følge med på de unge kunstnerne. Og derfor har jeg lyst til å komme til Trondheim snart. Der skjer det jo mye spennende nå, med flere nye arenaer for kunst, sier kunstneren.

Les også: 21. februar åpner Credo restaurant