Til tross for at Fotballfeber ikke kunne åpne før to dager inn i VM, på grunn av dårlig vær, mener festivalsjef Endre Forbord at VM-festen har vært en suksess. Det har vært i underkant av 70 000 besøkende på festningen den siste måneden, i en god blanding av familier og ølglade fotballfans, sier han.

60 000 pils og 4000 pizza

– Åpningshelga var veldig fin, med mye folk og god stemning. Så kom det en skikkelig nedtursperiode på 10 dager med åtte grader, vind og regn – da er det klart ingen vil se fotball utendørs.

Fotballfeber har solgt rundt 60 000 øl i løpet av VM, i tillegg til 4000 pizzaer og en hel del vin og brus. Forbord sier de hadde forventet å selge mer øl, men tror forklaringen ligger i at det har vært mange familier på området.

Mye engasjement: Bilde fra Island-Kroatia, da Island tapte kampen 1-2.

– Vi har hatt en del familier her, det ser vi ut fra salget på øl versus brus. Det har gått veldig fint. Vi har ikke fått tilbakemeldinger på at det har vært noe fyll eller bråk, og dette er heller ingen fyllefest. Med tanke på antall besøkende, vil jeg si det har gått over all forventning, sier Forbord.

Under finalen søndag ble en overstadig beruset person fraktet bort av politiet.

- Vi har hatt et strengt vakthold, og har ikke hatt lignende episoder. De som har fått for mye innabords har blitt bortvist fra området, sier festivalsjefen.

En fest for måkene

Under de første kampene ble det meldt om problemer med måkene i området. De var lystne på maten som ble servert, og ble en irritasjon for gjestene. Festivalen satte opp fugleskremsler for å få bukt med problemet. Det hjalp lite.

– Fugleskremslene hadde begrenset effekt, så da hang vi opp flere hundre meter med fiskesnøre på kryss og tvers over området. Snøret var ikke i veien for gjestene, og måkene ser snøret fra luften, så da fikk vi redusert problemet ganske bra.

Ikke mottatt klager på støy

I forkant av Fotballfeber har det vært diskusjoner rundt mulig støyforurensning fra festningsområdet. Festningsforvalter Johnny Gylland sa til Adresseavisen i et tidligere intervju at de har støymåling under alle arrangementene.

Ifølge festivalsjefen har det vært sent ut et kombinert nabovarsel og invitasjon til arrangementene, og han har hatt løpende dialog med naboene underveis.

– Vi har ikke mottatt naboklager. Jeg har snakket med noen som bor rett over veien herfra, de sa at alt de hørte var jubel fra publikum.

Problemer med servering

Selv om Forbord i det store og hele er fornøyd med gjennomføringen av årets Fotballfeber, sier han at de har lært ting i år som de tar med seg til neste arrangement – om det blir noe.

– Det er vanskelig å forutse publikumstall, og med så store folkemengder har vi hatt litt problemer. Vi burde hatt et bedre køsystem, og vi hadde dessverre ikke nok ressurser til å dekke behovet for mat. Det må vi bli bedre på. Dette ble på en måte en prøveperiode, og neste gang skal vi være dobbelt så gode, sier Forbord.