Olavsfestdagene fikk massiv kritikk av musikkommentator og klassiskanmelder Espen Selvik i onsdagens utgave av Dagbladet. Kommentaren starter slik: «Olavsfestdagene har et forutsigbart og traust preg. En politisk korrekt festival som vil omfavne alle». Direktør i Olavsfestdagene, Petter Myhr, reagerer sterkt på det.

- Jeg vil si at han ikke har forstått noe av hva Olavsfestdagene er, og hva som er oppdraget. Han har ikke en gang prøvd å sette seg inn i det, han sitter i Oslo og skriver en kommentar uten å vite hva Olavsfestdagene er, sier Myhr.

Fjorårets Olavsfestdager: Adresseavisens kommentator Terje Eidsvåg anmeldte Olavsfest 2017

«Ingen skal støtes»

Selvik skriver i sin kommentar om temaet under årets festival, kropp « … samtidig tas det opp aktuelle samfunnsproblemer som drøftes på en politisk korrekt måte. Ingen skal støtes».

- Han påstår at vi har politisk korrekte debatter. I fjor hadde vi ni vestfrontmøter, hvor vi blant annet tok opp spørsmål om hvem som kan redde Syria. Vi har blitt kritisert for å avkristne olsok, og har blitt kritisert for å ha sirkus inne i kirka, sier Myhr.

Kritiserer Olavsfestdagene: Musikkanmelder for Dagbladet, Espen Selvik, mener Olavsfestdagene ikke tør nok.

- Vi er ikke for brede

«Olavsfestdagene i dag minner sterkt om Den norske kirke. Det skal gis et tilbud til så mange som mulig i alle aldersgrupper, samtidig tas det opp aktuelle samfunnsproblemer som drøftes på en politisk korrekt måte. Ingen skal støtes», skriver Selvik i Dagbladet.

- Vi er ikke for brede, vi er ikke kommersielle. Vi er en festival som tar all kunst og kultur på alvor. Vårt oppdrag er å tenke utenfor boksen, være relevante for konservative, radikale, troende, ikke-troende og så videre, sier Myhr.

Kritiserte mediene i kommentar

For litt over en uke siden skrev Myhr en kommentar i Adresseavisen hvor han kritiserte mediedekningen av Olavsfestdagene.

– Det er på grunn av sånt som dette (kommentaren i Dagbladet, journ.kom) jeg skrev den kommentaren i Adressa. Det er et godt eksempel på journalister som skriver om festivaler uten å besøke dem eller sette seg inn i hva de står for. Om Selvik hadde lest den hadde han fått et større innblikk i hva vi står for, sier Myhr.

Espen Selvik sier til Adresseavisen at han ikke har lest kommentaren til Myhr.

– Det kan godt være kommentaren min hadde blitt noe annerledes om jeg hadde lest innlegget til Myhr først, men jeg har rimelig god oversikt, så jeg hadde nok skrevet omtrent det samme, sier han.

– De burde tørre mer

Selvik sier at Dagbladet-kommentaren var et forsøk på å påpeke en negativ trend blant norske festivaler.

– Festivalene ligner hverandre mer og mer, det blir de samme artistene og det samme opplegget i ulik drakt. Jeg synes at en institusjon som Olavsfestdagene, med de ressursene de har, burde tørre å gjøre ting mer på sin egen måte.

Selvik sier at han baserte kommentaren på festivalprogrammet, og at han har fulgt nøye med på festivalen i flere tiår. Han har også vært på et par av dem.

– Jeg har vært på Olavsfestdagene et par ganger, sist i 2016 for å se Ståle Kleiberg. Før det var det en gang på 80-tallet, da jeg var student i Trondheim, forteller han.

Ikke ute etter Olavsfestdagene

Selvik avslutter med at han synes det er viktig med en god kulturdebatt i Norge, og at innholdet i norsk kulturdebatt blir for lite diskutert.

– Når jeg skriver kommentarer så spisser jeg blyanten, og jeg er veldig fornøyd med at kommentaren høster reaksjoner. Jeg er ikke ute etter Olavsfestdagene, men synes at de burde våge mer. Alt må ikke være på kanten, men nå er det for mye trygg hygge, sier han.