– På landsbasis er det generelt en nedgang i besøkstall. Så sånn sett er det utypisk at Trondheim Kino sine besøkstall går opp, forteller Guttorm Petterson, administrerende direktør i Film & Kino.

Petterson forteller at kinoene i Norge totalt sett har opplevd en nedgang på 5,8 prosent i besøkstall fra januar til juni i 2017 sammenlignet med samme periode i 2018.

En av to i landet

Men tall hentet fra Film & Kino viser at antall besøkende på Trondheim Kino har økt i et ellers dårlig kinohalvår.

– Det er bare Trondheim og Oslo som har økning i besøkstall av de store kinoene i landet. Mye av økningen i Oslo skyldes nytt kinosenter i mars, forteller Petterson.

Trondheim har en økning på 1,8 prosent, og Oslo inkludert kinosenteret Odeon som åpnet i mars, har en fremgang på 0,9 prosent første halvår i 2018.

Dyktighet og flaks

– Første halvdel av året har gått veldig bra, forteller Arild Kalkvik, kinodirektør i Trondheim Kino.

Han tror at de gode tallene blant annet skyldes dyktighet. Og litt flaks.

– Jeg føler at de tingene vi har investert i har vært med på å få besøkstallene opp. I tillegg til at vi har hatt filmer som har slått godt an i vår landsdel, som «Trondheimsreisen», som snart er oppe i 30.000 besøk på kino. Også flere andre norske filmer har gjort det bra.

Økning: Besøkstallene hos Trondheim Kino har økt i et det som ellers er et dårlig kinohalvår for resten av landet.

Trondheim Kino har dette året hatt satsing på kvalitetsfilm, som de kaller Mandagsfilmen. I tillegg har de etablert D-BOX-sal, som har vært positivt for besøket, ifølge kinodirektøren. Også Hollywood-filmer som «Black Panther» har gått veldig bra med tanke på forventningene, Kalkvik.

– I tillegg har det blitt laget særdeles bra norske filmer. «Den 12. mann» og «Norske Byggeklosser» har gått bra her i Trondheim.

«Mamma Mia» satte en stopper for sommertørken

Kinodirektøren forteller at det varme sommerværet har ført til færre besøk i juli.

– Første halvdel av juli hadde vi dårlig besøk, men «Mamma Mia! Here We Go Again!» har løftet det veldig. Og på fredag kommer «Mission: Impossible – Fallout», så da tror jeg det blir trøkk.

I tillegg nevner han at «Trondheimsreisen» har fått en oppsving gjennom Olavsfestdagene.

– Så det er tydelig at folk enten ikke har fått den med seg før, og først har tid til det nå. Eller at det skyldes tilreisende trøndere som ikke har hatt mulighet til å se den der de bor, og benytter anledningen nå.

Utekino er krevende

– Kunne utekino vært relevant for å øke besøkstallene i juli?

– Det å ha utevisninger er krevende både med tanke på sikkerhet og utstyr. Juli er også en ferieavviklingsmåned for oss, så det å hive seg rundt med slike stunts kan være krevende, forteller kinodirektøren.

Trondheim Kino sjekker nå ut mulighetene for å kjøpe mer mobilt utekinoutstyr gjennom filmfestivalen Kosmorama.

– Det kan gi oss mer fleksibilitet. Men et annet problem er at det er lenge lyst om sommeren, så det å drive utekino i Norge er ikke så lett som i andre land, hvor det er utekino hele sommersesongen.