Trondheimskunstneren Killi-Olsen ga skulptursamlingen «Salamandernatten» i gave til hjembyen sin allerede i 2007.

Under utviklingen av SpareBank1-bygget i Søndregate i Trondheim så man muligheten for å etablere et eget rom som kunne huse denne installasjonen. Og siden åpningen av banklokalene i 2010 har den stått der.

Les også: - Det er fryktelig synd at kommunens velvilje blir brukt mot oss

Ikke godt nok merket

- Den er blitt formidlet til skoler og barnehager, og mange har besøkt «Salamandernatten» på eget initiativ. Men vi ser jo at dette verket ikke har vært godt nok merket og skiltet slik at folk får det med seg, sier Berit Kirksæther, rådgiver i rådmannens fagstab for kunst og næring. Hun karakteriserer «Salamandernatten» som ett av den norske samtidskunstens viktigste verk. Skulpturene ble opprinnelig vist som Norges bidrag til kunstbiennalen i São Paulo i 1989.

Kjell Erik Killi-Olsens hovedverk «Salamndernatten» befinner seg i kjelleren i Sparebank1-bygget i Søndre gate. Nå skal det skiltes hvor verket befinner seg slik at publikum lettere finner veien dit.

- Kjell Erik Killi-Olsen har også et navn internasjonalt, så dette er en attraksjon også for byens turister og andre besøkende. Og derfor er det kjempeviktig at vi klarer å synliggjøre dette langt bedre enn vi har gjort til nå, sier Kirksæther og legger til at denne delen av byen har blitt et kulturkvartal med samlingen av Kunsthall Trondheim, biblioteket, Sellanraa, Litteraturhuset, og minnestedet for 22. juli.

- Det står at det er kunst her, men det står ingenting om hva slags kunst dette er, og det er ikke godt nok. I forbindelse med bankens kundearrangement tar vi ofte folk med rundt for å se på kunsten vi har her. Men den åpne, utadrettede formidlingen og synliggjøringen til forbipasserende, den har vært for dårlig, sier Berit Rustad, banksjef, og ansvarlig for kunsten SpareBank1 SMN besitter.

Skilting i løpet av høsten

- Hvorfor ble det aldri skilting av «Salamandernatten»?

- Jeg vet faktisk ikke, det har trolig bare blitt avglemt. Vi hadde mye fokus på dette kunstverket i forbindelse med innflyttingen i bygget, og det ble laget en tekst til hjemmesidene våre, men utover det ble det aldri etablert noe skikkelig skilting, sier Rustad, og understreker at de nå tar affære og skal få skilting på plass i løpet av høsten.

- Det viktige nå er å få synliggjort at «Salamandernatten» befinner seg her, og det må vi gjøre sammen med fagfolk på profilering. Skiltingen må både være godt formulert og samtidig kle bygget her. Tanken er å gjøre dette mer synlig utenfra, og også når du kommer inn, slik at du føler deg mer velkommen til å besøke dette verket, sier Rustad.

Tilgjengelig for alle

Kirkeruinen fra 1100-tallet ligger ved siden av rommet der «Salamandernatten» befinner seg, og begge deler er tilgjengelig for publikum i bankens åpningstider, helt gratis.

- Det er ikke så lett for folk å skjønne at det er lov til å bare spasere ned hit. Det er fri tilgang til kjelleren her, og det hadde vært hyggelig om langt flere benyttet seg av denne muligheten, sier Rustad.

- Jeg tror skoler og barnehager er ganske godt ivaretatt, og de besøker «Salamandernatten» jevnlig. Men det handler om å få formildet dette til byens øvrige befolkning, og til andre som besøker byen, sier Kirksæther. Hun håper folk vil spandere litt tid på kunstverket når de først kommer for å se.

- Det er veldig svakt lys inne i rommet der skulpturene står, så du må bruke noen minutter på å venne øynene til å se godt nok, sier Kirksæther.

- Enkelte synes nok det er skummelt å gå inn der, men det er utrolig fascinerende, sier Rustad.