3,6 millioner kroner til musikksatsing i Trondheim

Stort løft for unge musikktalenter.

Innlevelse: Tvillingene Elias og Andreas Grimstad fra Levanger spilte under lanseringen av Kammermusikkskolen i Trondheim symfoniorkesters kantine onsdag ettermiddag. 

Saken oppdateres.

Onsdag ble det kjent at Talent Trondheim fått i alt 3,6 millioner over tre år fra Talent Norge til prosjektet Kammermusikkskolen.

Tilbudet er for unge instrumentalister, sangere, dirigenter og komponister innen klassisk musikk. Satsingen skal gi talenter i alderen 15 til 30 år muligheter til å etablere «en internasjonal utøvende musikerkarriere gjennom en lokal forankring, med nasjonal og internasjonal kontakt», heter det i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Ungdomsorkestret får millionstøtte

Mentormøter

– Deltakerne skal tilbys et individuelt tilpasset opplegg med instruksjon og mentormøter, og får gjennom prosjektet verdifull konserterfaring, sier produksjonssjef i Trondheim Symfoniorkester og Opera, Geir Solum i pressemeldingen.

Deltakerne skal kvalifisere seg til de ulike tilbudene i Kammermusikkskolen gjennom prøvespill eller konsertvurdering. Kammermusikkskolen er utviklet av Talent Trondheim, som er et samarbeid mellom Trondheim Symfoniorkester og Opera, Trondheimsolistene, NTNU Institutt for musikk, Trondheim kammermusikkfestival ved Trondheim International Chamber Music Competition og Trondheim kommunale kulturskole.

Generasjonssamarbeid

– Vi har gode kammermusikktradisjoner i Trondheim og dette bette bygger videre på det gode samarbeidet vi allerede har mellom disse organisasjonene. Nå blir samarbeidene mer formalisert, sier Marit Laugen, koordinator for Talent Trondheim.

Millionstøtte: Marit Laugen, koordinator i Talent Trondheim (til venstre) og Kristin Reigstad under lanseringen av Kammermusikkskolen onsdag. 

 

Hun ser for seg å benytte tilreisende musikere og dirigenter som besøker kammermusikkfestivalen eller TSO som undervisere for de unge musikktalentene.

– Vi har litt romsligere og mer forutsigbar økonomi til å gjøre det vi har lyst til å gjøre, og tilrettelegge for hvert enkelt talent.

LES OGSÅ: Michel van der Aa (48) bruker teknologi for å lage grensesprengende scenekunst, men selv prøver han å sette grenser for hvor mye hans egne barn får utfolde seg med smarttelefon

Laugen er glad for at Trondheim nå får et helhetlig talentutviklingsprogram, som en forlengelse av Lørdagsskolen, Unge musikere og Juniorsolistene som er allerede eksisterende opplegg.

– De eldre utøverne bidrar med sin kunnskap yngre. Med dette får vi en tradisjonslinje fra symfoniorkesteret til de ferskeste talentene, sier hun.

Mentor: Sjefdirigent i TSO Han-Na Chang snakket om viktigheten av å ta vare på å gi unge musikktalenter et godt grunnlag for videre arbeid under presentasjonen av Kammermusikkskolen. 

 

Et eksempel på det får publikum 25. april, under TSOs «supertorsdag» hvor talenter fra Midt-Norge møtes i samspill med symfoniorkesteret.

– Det blir en kjempefin anledning til å feire samarbeidet, sier Laugen.

LES OGSÅ: Hun kan velge og vrake internasjonalt, men valgte Trondheim

Samarbeidsprosjekt

Talent Norge er en organisasjon som får midler over statsbudsjettet. De kan støtte talentutviklingsprosjekter med samme beløp som prosjektene får i annen, privat støtte. Trondheimsprosjektet får, i tillegg til de statlige midlene, støtte fra private bidragsytere på 3,67 millioner kroner.

På forsiden nå