Ærespris til Nasjonalballettens solist Camilla Spidsøe

Nasjonalballettens solist Camilla Spidsøe fikk Aase Byes Minnepris for 2018. Prisen på 100 000 kroner er en av de høyeste æresbevisninger en norsk scenekunstner kan tildeles.

En overrasket Camilla Spidsøe fikk hedersprisen på scenen umiddelbart etter applausen for «Ildfuglen/Vårofferet» i Operaen onsdag kveld. 

Saken oppdateres.

Aase Byes Minnepris, et diplom og en stor sjekk, ble tildelt en intetanende Camilla Spidsøe av Bjarte Hjelmeland umiddelbart etter applausen for forestillingen Ildfuglen/Vårofferet på Operaens hovedscene onsdag kveld.

- Spidsøe er en strålende danser med en genuin lidenskap for sin kunstform. Hun berører og inspirerer alle som arbeider med henne, sier Hjelmeland, som er styreleder for legatet som deler ut prisen.

Her kan du lese portrettet på Spidsøe: I dag er hun en av Norges fremste samtidsdansere. Men veien dit har vært tøff. Brutal tafsing, herming og hånlatter på ungdomsskolen kunne ha knust henne helt.

Spidsøe danser en sentral rolle i Vårofferet, og Aftenpostens anmelder Maren Ørstavik mente at høydepunktet i forestillingen er duetten mellom Camilla Spidsøe og Kári Freys Bjørnsson, der resten av danserne bølger seg over scenen i umenneskelig dype bakoverbøyninger.

Camilla Spidsøe har i mange år vært regnet som en av landets fremste samtidsdansere. Hun har også ti år som danser i Carte Blanche bak seg.

Hun har mottatt en rekke priser og danset fremtredende roller i Nasjonalballetten, blant annet rollen som fru Alving i Moum Aune og Espejords Ghosts – Ibsens Gengangere.

Teaterdivaen Aase Bye testamenterte alt hun eide til «Aase Byes legat for fortjente kunstnere», og æresprisen deles ut årlig. Mange store navn har tidligere mottatt Aase Byes Minnepris: Lise Fjeldstad, Bjarte Hjelmeland, Anne Marit Jacobsen, Sverre Anker Ousdal, Svein Tindberg, Kjetil Bang Hansen, Henning Kraggerud med flere.

Prisen går som oftest til skuespillere, og derfor er det en ekstra ære og anerkjennelse at prisen i år går til en samtidsdanser.

Nå nærmer 42-åringen seg pensjonsalderen i Nasjonalballetten, og hun har varslet at inneværende sesong blir hennes siste med kompaniet. Men lite tyder på at Camilla Spidsøe legger danseskoene på hyllen med det første. Hun blir trolig fortsatt å se på internasjonale scener som frilanser.

LES OGSÅ: Vinneren av Adresseavisens musikkstipend:  - Med fare for å høres ut som en klisjé, så var det operaen som valgte meg

På forsiden nå