AP: Nobelprisvinner Toni Morrison er død

Den amerikanske forfatteren Toni Morrison, som fikk nobelprisen i litteratur i 1993, er død, bekrefter en venn av henne overfor nyhetsbyrået AP.

FILE - In this Feb. 27, 2013 file photo, author Toni Morrison signs copies of her latest book "Home," during Google's online program series, Authors At Google, in New York. The Nobel Prize-winning author has died. Publisher Alfred A. Knopf says Morrison died Monday, Aug. 5, 2019 at Montefiore Medical Center in New York. She was 88. (AP Photo/Bebeto Matthews, File)  Foto: Bebeto Matthews/AP Photo/NTB sCANPIX

Saken oppdateres.

Det bekrefter en venn av henne overfor nyhetsbyrået AP. Forfatterlegenden døde mandag på et sykehus i New York, 88 år gammel, skriver Washington Post.

Morrison var også forfatter, lærer og professor emeritus ved Princeton University. Hun debuterte i 1970 med romanen «The Bluest Eye», som ble utgitt på norsk med tittelen «De blåeste øyne» året etter at hun mottok nobelprisen.

Svenska Akademien hyllet den gang Morrisons språk og hennes «visjonære styrke».

Morrison fikk en rekke andre utmerkelser. Hun ble tildelt Pulitzerprisen og American Book Award for romanen «Beloved» som ble utgitt i 1987. Den handler om en mor som tar en tragisk beslutning om å drepe sin egen baby for å redde jenta fra slaveriet. Boka ble til spillefilm drøyt ti år senere, med Oprah Winfrey og Danny Glover i rollene.

I juni i år kom en ny, kritikerrost dokumentar viet Morrison på amerikanske kinoer. Bak den to timer lange «Toni Morrison: The Pieces I Am» står filmskaperen og fotografen Timothy Greenfield-Sanders.

Morrison intervjues i rundt en tredel av filmen, som også tar i bruk arkivopptak og bilder av henne fra 50-tallet og fram til i dag. Blant annet snakker hun med stor glede om da hun vant Nobelprisen i litteratur i 1993.

– En venn ringte meg om morgenen og fortalte det. Jeg trodde hun var full, ler Morrison i dokumentaren.

Da rockepoeten Bob Dylan fikk litteraturprisen i 2016, var Toni Morrison blant dem som berømmet Svenska Akademien og kalte det for et imponerende valg.

På forsiden nå