«En bok av europeisk format» 

NTNUs litteraturpris ble tildelt Arild Vange.

Forfatter Arild Vange fotografert utenfor Adrianstua i 2015, hvor han bodde i fem år fra 2008.  Foto: Vegard Eggen

Saken oppdateres.

Den tredje utgaven av prisen samt 20 000 kroner ble delt ut under Trondheim litteraturfest lørdag. Vinnerboka «Livet i luftene» blir av juryen kalt «en bok av europeisk format».

- Livet i luftene utmerker seg som et særdeles originalt estetisk prosjekt, skriver juryen i sin begrunnelse.

«Fantasirikt verk»

Vange, som er født og oppvokst i Bergen, bosatte seg på slutten av 90-tallet i Trondheim. I 2008 flyttet han og Suzanne Bordemann inn i dikterboligen Adrianstua i Ringvebukta.

Forfatteren debuterte med romanen «Ene og alene» i 1990, og har senere skrevet en rekke diktasamlinger. Som oversetter vant han i 2015 den østerrikske oversetterprisen for sitt arbeid med Peter Waterhouses «(Krig og verden)».

I «Livet i luftene», som utgis av Aschehoug, har han brukt sin bakgrunn som både oversetter og lyriker til å skape det juryen kaller «et komplekst og fantasirikt verk».

LES OGSÅ: Rune (36) er den nye forfatteren i Adrianstua

Ifølge forlaget «utfordrer han sjangergrenser og samler biografi, poetikk og fortelling til en spennende og annerledes roman».

- Her er svarttroster fortellere, som reinkarnasjoner av kjente tyske 1700-tallsforfattere og -tenkere som Heinrich Kleist og Fredrich Schlegel. Fuglene orkestrerer en sang om sine tidligere menneskeliv, filosoferer over kunsten og binder lufta i Trondheim til de bayerske luftlag, samtidig som de lærer oss om fuglelivets seder og skikker, skriver juryen om vinnerboka.

Må ha tilknytning til Trøndelag

Forfatterne som konkurrerer om NTNUs litteraturpris må ha en tilknytning til Trøndelag, står det på NTNUs nettsider. 2019-utgaven av prisen gikk til «et norskspråklig skjønnlitterært verk av høy litterær kvalitet.»

Selve prisen er et samarbeid mellom NTNU og Litteraturhuset i Trondheim. De andre nominerte var:

Martin Ingebrigtsen - «Rive av seg ansiktet» (Samlaget, 2018)

Johan Mjønes - «Heim» (Aschehoug, 2018)

Tora Seljebø - «Huset på prærien» (Samlaget, 2018)

Carl Frode Tiller - «Begynnelser» (Aschehoug, 2017)

I 2017 gikk prisen til debutanten Sara Sølberg for romanen «Seismiske smell». I fjor var sakprosa et kriterium, og da vant Maria Berg Reinertsen med «Reisen til Bretton Woods».

På forsiden nå