- NRK-problemene vil ikke påvirke Trondheim som arrangørby

Lørdag kveld ble det store problemer for NRK når folk skulle stemme under MGP-finalen. Ordfører Rita Ottervik forstår at mange som ønsket å stemme føler seg irritert, men tror ikke NRK-problemene vil påvirke Trondheim.

Ulrikke Brandstorp vant Melodi Gran Prix lørdag kveld. En folkevalgt jury stemte frem de fire gullfinalistene.   Foto: Richard Sagen

Saken oppdateres.

Det ble store tekniske problemer med stemming da Ulrikke Brandstorp vant Melodi Gran Prix finalen lørdag kveld.

MGP-sjef Stig Karlsen møtte pressen dagen derpå MGP-finalen, hvor stemmekrøll førte til at en jury på 30 mennesker stemte fram de fire finalistene, uten å ha sett showet.

Stemmene deres var sendt inn på forhånd og baserte seg på studioinnspillingene til hver av låtene, og ikke på liveshowet, skriver Aftenposten.

– Dette var en jury som var satt opp for en ekstrem situasjon, hvis det utenkelige skulle skje, og det skjedde, sier prosjektleder Stig Karlsen for MGP til Dagbladet.

LES OGSÅ: Rein Alexander om stemmekaos: - Enormt skuffet

- Tror ikke det vil påvirke Trondheim

- For Trondheim sin del tror jeg ikke NRK-problemene påvirke Trondheim som arrangørby. Det var ei fantastisk folkestemning i salen, og Spektrum fungerte akkurat som det skulle, sier ordfører Rita Ottervik til Adresseavisen dagen etter stemmekaoset.

Hun forstår at mange er irriterte for at de ikke fikk stemme og legger til at det er trist at NRK ikke leverer på det nivået de skal.

- Det var både gamle og unge som opplevde et fantastisk show i Spektrum i går. Jeg håper også de som så på TV opplevde det fint.

- Du sa i går at dere håper på den internasjonale finalen til Trondheim i framtiden. Hva tenker du om det i dag?

- Klart man skal være optimist, vi har sett at hallen fungerer godt til slike store arrangement. Kulturministeren var også veldig fornøyd og ønsket å bli invitert til EM i kvinnehåndball når det skal arrangeres senere i år, sier Rita Ottervik.

Fikk ikke stemme

Selv etter at NRK forsikret om at stemmesystemet var i orden, fortalte flere seere til Adresseavisen at de ikke fikk til å stemme på sin favoritt.

NRK opplyste at stemmene til 30 personer ble brukt for å avgjøre hvilke fire av de ti finalistene som skulle sendes videre til den såkalte gullfinalen.

– Stemmene vi har fått fra folket er i takt med det juryen har gitt, sier Stig Karlsen.

Stig Karlsen, prosjektleder for MGP, måtte svare for det tekniske kaoset under stemmegivningen under finalen i MGP lørdag.   Foto: Tore Meek

Ifølge Karlsen var juryen valgt ut redaksjonelt ut ifra et par kriterier. Den besto av privatpersoner i ulik alder, fra hele landet. Ingen av dem har bindinger til tv- eller musikkbransjen.

Han understreker at vinneren av årets MGP-finale, Ulrikke Brandstorp, har vært storfavoritt hele veien.

– Jeg tror Ulrikke tar seieren i Rotterdam, sier Karlsen.

MGP-sjefen sa også til pressen at det er hundre prosent uaktuelt med en ny avstemning.

LES OGSÅ: - Jeg er så utrolig glad for å komme på andreplass

- Skandale

I ettertid ble det vist stor misnøye rundt dette, og flere brukte ordet «skandale» for å beskrive årets MGP-fest i Trondheim.

Morten Thomassen, leder av den norske MGP-klubben, var i harnisk, skriver Aftenposten.

– Dette er tidenes skandale, vi er tross alt i 2020, enda så har NRK så dårlige systemer. Enda mer skandaløst er det med tanke på at de slet med det samme også i delfinalene, sier Thomassen.

Nå forteller altså Karlsen til VG at de 30 i folkejuyen ikke hadde sett livesendingen, og at gullfinalistene ble stemt fram basert på studioinnspillingene.

Emojier mulig syndebukk

NRK mottok over 700.000 stemmer i den siste runden.

– Vi må evaluere dette på alle plan og vurdere om backup-juryen skal være enda sterkere neste år, sier prosjektleder Stig Karlsen.

Nytt av året var at seerne kunne sende inn emjois etter hvert, som indikerte hvilke følelser de hadde rundt låtene.

LES OGSÅ: Omfattende stemmetrøbbel under MGP-finalen

– Det er et kjempeengasjement rundt Melodi Grand Prix, og spesielt rundt finalen. Vi har mottatt 38 millioner emojis, så det trøkket ble for stort og så sviktet systemet, sa fungerende kringkastingssjef Vibeke Furst Haugen til NRK.

På forsiden nå