Setter søkelyset på russens parringsritualer

Samfunnsengasjert, original og morsom revy som setter en høy standard for årets russerevyer.

I stormvinden: I Kattarussens spesielle utgave av Melodi Grand Prix synger selvsagt vindkraftmotstanderne på Frøya sin egen versjon av Carolas «Fangad av en stormvind».  Foto: Rune Petter Ness

Saken oppdateres.

Det tradisjonelle bildet på russefeiringen er fest, alkohol og uforpliktende sex, og dette pleier å gjenspeile seg kraftig også i de årlige russerevyene.

En typisk Strinda-elev? Dissing av de andre trondheimsskolene er en obligatorisk del av en russerevy. Her er den typiske Strinda-eleven Thomas Olaussen på audition til «Exit», Sesong 2.  Foto: Rune Petter Ness

Men de forskjellige skolene har forskjellige tradisjoner. Revyene på Katedralskolen har skilt seg ut med solid samfunnsengasjement og høye ambisjoner på både tekster og det musikalske.

Les også anmeldelsen av Katta-revyen i 2018

Les også anmeldelsen av Katta-revyen i 2019

Fart og moro Et glimrende orkester er fundamentet for en revy som imponerer på de fleste plan.  Foto: Rune Petter Ness

Andre revyer har imidlertid hatt mer fokus på kulisser. Slik er det i år også i år. Kattarevyen har ambisjoner på kostymer, men kulisser finnes knapt. Kun noen rekvisitter i form av bord, stoler, en paraply eller to. Det er absolutt ikke noe savn; vi kommer raskt inn i hver enkelt sketsj og sangnummer, og slipper omstendelig sceneskift. «Drep normen» er en revy som fosser av gårde, med i alt 16 forskjellige numre, og det ligger en original tanke bak alle sammen.

LES OGSÅ: Lager trøndersk storfilm med Oscar-ambisjoner

Hun hører med: Greta Thunberg fortjener sitt eget nummer i en samfunnsengasjert revy.  Foto: Rune Petter Ness

Det er ikke sånn at samtlige nummer er briljant gjennomført eller er av skyhøy tektstlig og teknisk kvalitet. Både innhold og utførelse varierer som i enhver amatørrevy. Men samtlige nummer viser engasjement og vilje til å uttrykke noe originalt. Samfunnsengasjementet er tydelig, her er både Greta Thunberg og Donald Trump. Her er korona, vindkraftmotstandere og ekstremvær, og mer trondheimspesifikke ting som AtB, RBK og Trondheim spektrum.

Klimafornekter: Ekstremværet bekymrer ikke den jevne trønder.   Foto: Rune Petter Ness

Revyen er heldigvis heller ikke uten den obligatoriske dissingen av de andre trondheimsskolene, fokus på utsvevende russeliv, godlynt erting av vikarierende rektor, hyllest til skolens lærere («Forelska i lærerne») og et selvironisk blikk på Katta-elevene som byens mest politiske korrekte.

Russens parringsritualer: Naturdokumentaristen «Steve Irwin» (Ann-Cathrine Sollie) er hovedperson i revyens kanskje aller beste nummer.   Foto: Rune Petter Ness

De to aller beste numrene har utgangspunkt i russfeiring. I «Steve Irwin» er den australske naturprogramlederen (eller like gjerne en hvilken som helst engelskspråklig kommentator) i Trondheim for å se nærmere på parringsritualer blant norske russ. En flott idé, som er glimrende gjennomført.


En knapp å trykke på: Oskar Kvalstad Lurås som iraner er en frisk rapper i battle med Donald Trump (Jenny Marie Vonheim) og Ingrid Helene Lunde Nilssen som nordkoreansk diktator i «Rapbattle».  Foto: Rune Petter Ness

I «Guttestemning / Beste girlsa» blir kjønnsrollene i hvem som kun tenker sex og de som er mest opptatt av følelser snudd grundig på hodet i en herlig sketsj.

Imponerende aktuell: Koronaviruset har sin egen låt, som ikke er revyens mest optimistiske stund. Maria Gjøsund Kleppen i selve «tittelrollen».  Foto: Rune Petter Ness

Revyens gjennomgangsfigur «Normen» blander seg inn i denne sketsjen, som hen gjør på forskjellige tidspunkt i revyen. Rammehistorien i revyen er nettopp Normen, som jobber for ensretting og mot fantasi, galskap og det fargerike. Da Katta-gjengen overgår seg selv i toleranse og også aksepterer gutten som innrømmer at han liker å gå i merkeklær, er fast på diskoteket Mint - og til og med er heteroseksuell, skjønner Normen at hen har tapt.


En rekke fine musikkinnslag ledet av et glimrende orkester er en nødvendig forutsetning for en så gjennomført bra russerevy som ble vist torsdag, fredag og lørdag i forrige uke. Det skal bli spennende å se om de andre russerevyene i Trondheim kan matche dette.

Anmeldt av OLE JACOB HOEL

Märtha og Durek: Ann-Cathrine Sollie og Thomas Olaussen fremfører «Sjarlatan» i Kattas Melodi Grand Prix.   Foto: Rune Petter Ness


På forsiden nå