Se videopremiere til ida Jenshus her:

Ida debuterer på norsk

«Heim igjen» er den første låten Ida Jenshus har skrevet på egen dialekt, og det blir ganske sikkert ikke den siste.

Ida Jenshus - Heim Igjen

Saken oppdateres.

Låten er et bestillingsverk til en kampanje fra Bufetat som ønsker å rekruttere behandlingshjem for utsatte ungdommer i Midt-Norge.

Ida Jenshus har også selv dratt «Heim igjen»; i koronatiden har hun bodd mye hjemme hos mor på Inderøy.

- Når toget suser inn i åkerlandskapet i Nord-Trøndelag, ja jeg sier fortsatt Nord-Trøndelag, kjenner jeg roen sige innover meg. Da er jeg hjemme, sier Ida.

Drømmen om et stort hus på landet

- Det er drømmen, å bo i et stort hus på landet, med nærhet til både sjø og skog, med et ordentlig hjemmestudio og masse dyr. Jeg er glad i stillheten, jeg har vanskelig for å konsentrere meg med mye ståk og styr rundt. meg. Men det blir nok med drømmen foreløpig, både av økonomiske og praktiske årsaker, sier Ida, som skynder seg å understreke at hun også er veldig glad i Trondheim. Og snart er hun tilbake i byen, i et nytt hovedkvarter på Bakklandet.

- Jeg sa raskt ja til forespørselen, både på grunn av at det var fin utfordring og at jeg har sans for tankene bak denne aktuelle behandlingsformen, sier hun. Ambisjonen om å skrive låter på egen dialekt har ligget der i mange år, og nå var anledningen der.

Rett fra hjertet, ikke innom hjernen

- Det er er annerledes, som låtskriver er det som å rykke tilbake til start. Når du ikke skriver på morsmålet blir tekstene mer strukturerte, alt må innom hjernen. På norsk går det rett fra hjertet og ut, sier Ida. Hun spekulerte lenge før hun begynte å skrive, men da ideene først konkretiserte seg gikk det hele fort. Også melodien og selve innspillingen. Det gikk på noen dager i samarbeid med musikere Ida kjenner svært godt,. Alexander Pettersen på gitar, Pål Brekkås på bass/orgel og trommeslager Pål Hausken.

Bestillingsverk: «Heim igjen» er skrevet i tilknytning til en kampanje for å rekruttere behandlingshjem til vanskeligstilt ungdom.  Foto: Sindre Vartdal

Tittelen og teksten spiller på behandlingsformen TFCO (Treatment Foster Care Oregon), en type behandlingshjem for ungdom. - Vi er veldig glade for at Ida Jenshus sa ja til å bidra. Kampanjen er laget for å rekruttere behandlingshjem for ungdom som ikke kan bo hjemme en periode. Målet er at ungdommene skal flytte hjem igjen etter at både de og foreldrene har fått hjelp, sier regiondirektør i Bufetat Midt-Norge. Jonny Berg i en pressemelding Låten til Jenshus er inngangsporten til en informasjonspakke som blant annet også inneholder en podcast.

Skjemmes over Norge - Vi bør kunne ta imot langt mer enn 50 fra Moria, sier Ida Jenshus.  Foto: Sindre Vartdal

Skjemmes over at Norge ikke tar imot flere fra Moria

For Ida fikk låten en uhyggelig ny relevans onsdag, da hun våknet av de helt forferdelige nyhetene om brannen i flyktningeleiren i Moria.

- Alle fortjener å ha det trygt og godt, og ha et sted å komme hjem til. At noen skal måtte leve i slik elendighet og utrygghet er helt forferdelig. Om man har all rikdom så hva er vel det verdt om man ikke deler den med andre slik at alle kan ha de samme mulighetene. Jeg skjemmes over at Norge kun tar i mot 50 flyktninger, sier Ida Jenshus.

Debuterer på norsk Ida Jenshus har skrevet sin første tekst på egen dialekt. Den handler om nødvendigheten av en trygg og god oppvekst.   Foto: Sindre Vartdal

Bandet ble hennes familie

- Jeg hadde en trygg og god oppvekst, men også jeg har kjent mye på rotløshet, sier Ida Jenshus. Hun bodde på Steinkjer til hun på videregående valgte musikklinjen på Inderøy. Hennes mor flyttet til Inderøya samtidig som Ida begynte på musikklinjen. 19 år gammel flyttet Ida til Trondheim som stort sett har vært basen siden, bortsett fra en lengre periode i Nashville.

LES OGSÅ: Motorpsycho viser nye sider

- Et sted man definerer som hjemme kan være både geografisk og personorientert, eller en trygghet du bærer med deg uansett hvor du er, det kan være familie og det kan være venner. Jeg er ikke blant dem som har en vennegjeng fra oppveksten som fortsatt holder sammen.

- Mamma er min beste venn og viktigste støttespiller. Og så bandet da.. Medmusikerne har vært som min nærmeste familie i mange år. Det var utrolig sterkt da vi hadde vår første konserter sammen siden november i fjor i Oslo og på Steinkjer nå for et par uker siden, sier Ida Jenshus.

Ikke helt rotløs Nils Aas' kunst er rotfast nok, og godt forankret i kunstnerens hjemsted. Ida Jenshus trives godt i dette selskapet.   Foto: Sindre Vartdal

Rørt av responsen på Steinkjer

- Jeg spilte «Heim igjen» som ekstranummer i Steinkjer. Publikum møtte meg med stående trampeklapp og jeg så godt at ikke alle klarte å holde tårene tilbake, forteller Ida. Som låtskriver kan man ikke drømme om sterkere respons.

LES OGSÅ: Justin Townes Earle er død

- Og nå er du i full gang med nye låter på norsk?

- Eh, ikke egentlig. Jeg er sikker på at det vil komme flere låter på norsk. Men nå jobber jeg med et nytt engelskspråklig album. Så vi får se. I tillegg har jeg samarbeidsprosjekter med Rasmus Rohde, med hans tekster på norsk og Øyvind Holm. ,med hans tekster på engelsk. Øyvind Holm skal ha to konserter på Moskus med Ida blant gjestene 18. og 19. september, og 14. oktober er det endelig tid for Ida Jenshus-konsert på Byscenen. Den blir med fullt band og flere spesielt inviterte og foreløpig hemmelige gjester.

På forsiden nå