– Jeg sliter med å finne ord for hvor mye dette betyr

Tora Dahle Aagård (26) får Adresseavisens musikkstipend for 2021.

Musikkstipend-vinner Tora Dahle Aagård i aksjon i Olavshallen.  Foto: Christine Schefte

Saken oppdateres.

– Jeg sliter med å finne ord for hvor mye dette betyr. Det er overveldende og helt klart det kuleste som har skjedd på veldig lang tid, sier artisten.

På nyttårskonserten fredag kveld ble hun tildelt Adresseavisens musikkstipend på 40 000 kroner. Hun snakker om hva det betyr å få anerkjennelsen som ligger i en slik pris. Det å bli sett og oppmuntret til å fortsette jobben.

Børge Sved, reportasjeleder for kultur i Adresseavisen, delte ut stipendet til Tora Dahle Aagård fra scenen i Olavshallen.  Foto: Christine Schefte

Gitaristen og låtskriveren kvitterte med å spille sin egen låt «Cry for Me» med Trondheim Symfoniorkester, arrangert av Helge Førde. Vanligvis spiller hun i band med fem på scenen. I Olavshallen fikk hun musikalsk støtte fra 70 musikere.

– Jeg gleder meg som en unge til å kjenne trøkket fra orkesteret bak meg, sier hun på telefon fra Oslo i forkant av utdelingen.

Tora Dahle Aagård koste seg på scenen med det største bandet hun har spilt med hittil i karrieren.  Foto: Christine Schefte

LES OGSÅ: - I år er ikke denne konserten bare hyggelig, den er også nødvendig som et musikalsk folkehelsetiltak for alle trøndere

Baldwins deling

26-åringen fra Flatanger slapp sitt første album «Tora» i 2019, og fulgte opp med «Girls» i fjor høst. Gitar- og låtskrivertalentet hennes blir lagt merke til av stadig flere.

Tora Dahle Aagård og Trondheim Symfoniorkester.  Foto: Christine Schefte

Koronasituasjonen parkerte mange av planene hennes i vår, men Aagård nådde likevel langt ut. I slutten av april, dagen etter at kulturminister Abid Raja kunngjorde at det ikke ble noe av store kulturarrangementer de neste månedene, la hun ut en følelsesladd gitarvideo hvor hun tolket John Mayers «Slow Dancing in a Burning Room».Hollywood-stjerne Alec Baldwin kvitterte med å dele videoen til sine 1,6 millioner følgere på Instagram.

LES OGSÅ: Tora imponerte Alec Baldwin med sitt gitarspill

Gjennom sommeren og høsten reiste hun rundt, som oftest alene, og spilte både strømmekonserter og koronatilpassede konserter med publikum i salen. I september slapp hun andrealbumet sitt.

Tora Dahle Aagård på scenen under en strømmekonsert på Moskus i mai. Konsertscenen hadde en lang rekke slike konserter gjennom våren.  Foto: Roar Blåsmo-Falnes

– Det har vært en rar og fin opplevelse å slippe albumet under koronaen. Om det anbefales? Tja. Men det går jevnt og fint oppover, og jeg ser at flere og flere oppdager låtene mine.

LES OGSÅ: - Jeg er så fornøyd. Og livredd

- Alt er dyrt

Nå er hun i gang med de første opptakene til tredjealbumet, med bror og bandmedlem Andreas Dahle Aagård som sentral medspiller.

– Det har vært nok å skrive om, sier hun, og ser tilbake på annerledesåret 2020.

De 40 000 priskronene kommer godt med til arbeidet med det nye albumet.

– Det hjelper veldig. Alt er dyrt, det koster penger bare å fise i denne bransjen, illustrerer hun.

Tora Dahle Aagård delte scene med gitarnestor Knut Reiersrud under gitarfestivalen Acoustic Landscapes på Ringve musikkmuseum i fjor høst.  Foto: Bård Sande

-Vaksinen er på vei. Men vi må være tålmodige, sier myndighetene. Men hvordan er det med tålmodigheten din?

– Jeg er ikke tålmodig. Men jeg forholder meg til koronaen og følger de rådene som kommer. Vi må bare stå i det, og jeg prøver å være positiv. Men det er klart det er, og har vært, tøft. Det gjelder vel for de fleste musikere. Størstedelen av jobben er jo å reise og øve. Det er bare noen få prosent av tida vi står på scenen, sier Aagård som har fått uvant mye tid i leiligheten på Grünerløkka i Oslo i år.- Jobber som «f»

Der har hun lagt en plan:

– Det er lett å gå i kjelleren når ting er som de er. Men nå driver jeg og lager meg en slags rustning, sier hun og forklarer:

– Jeg jobber som «f» og når alt dette er over, skal jeg ha mest mulig klart – nytt album, videoer og alt som trengs, sier hun.

Tora Dahle Aagård slapp andrealbumet «Girls» i høst.  Foto: Mariann Dybdahl

– Du har greid deg gjennom året. men dine viktige støttespillere i medmusikanter og teknikere, hvordan har de det?

– Det er klart at det er veldig tøft å være trommeslager eller bassist eller tekniker slik ting er nå. De kan ikke gjøre det jeg gjør, med å reise rundt alene. Fy søren! Jeg føler veldig med dem. Det er beinhardt. Derfor er det også så viktig med denne prisen, for den bidrar til at vi får holde på med ting likevel, at vi kan møtes og arbeide igjen og at folk får betalt. Det er jo det vi alle vil, sier Tora Dahle Aagård.

Tora Dahle Aagård takket for prisen i Olavshallen.  Foto: Christine Schefte

På forsiden nå