Nobeldiplomet 2021 er signert Håkon Bleken

Kunstneren Håkon Bleken (92) står bak utformingen av diplomet som følger årets Nobels fredspris. Diplomet ble avduket på Nobels Fredssenter lørdag.

Årets fredsprisdiplom ble avduket av Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen på Nobels Fredssenter lørdag. Håkon Bleken har utformet diplomet til årets fredsprisvinner.  Foto: Giulia G. Angelini / Nobels Fredssenter

Saken oppdateres.

Når Maria Ressa og Dmitrij Muratov mottar Nobels fredspris i desember, får de både en medalje og et verk signert av en av Norges mest anerkjente kunstnere.

– Et ærefullt oppdrag som ble enda mer ærefullt ved at det var nettopp disse to som fikk prisen, sier Bleken.

92-åringen var selv til stede under avdukingen , som ble foretatt av Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen. Han fortalte at han ikke var i tvil om at han skulle si ja da forespørselen kom fra komiteen om han ville utforme diplomet til årets fredsprisvinner.

– Prisen i år går til to som setter meg i den største begeistring, for ytringsfriheten er så utrolig viktig i våre dager, sier kunstneren.

Det opprinnelige fredsprisdiplomet, som ble brukt ved alle prisutdelingene fram til 1969, var tegnet av Gerhard Munthe. I 1991 ble det bestemt at diplomets utseende skulle fornyes hvert år.

De siste tre årene har Vanessa Baird malt diplomene. Nå overtar Håkon Bleken, som også laget diplomet i 1992.

På forsiden nå