Hun ble vinneren av årets bykunstnerstipend

13 kulturaktører mottok til sammen 850 000 kroner under utdelingen av Trondheim kommunes kulturstipend 2021.

Mariia Drachuk er vinneren av bykunstnerstipendet.  Foto: Trondheim kommune

Saken oppdateres.

Tirsdag kveld var det duket for offentliggjøring og utdeling av Trondheim kommunes kulturstipender på Dokkhuset.

Årets bykunstner

Bykunstnerstipendet på 250 000 kroner går i år til den ukrainske billedkunstneren Mariia Drachuk som bor og arbeider i Trondheim. Hun har en bachelorgrad fra universitet i Kiev, og en mastergrad fra Kunstakademiet i Trondheim i 2018 . Hun hadde hun sin første soloutstilling ved Babel visningsrom for kunst i 2019, og debuterte på Høstutstillingen i 2020. Denne høsten har hun et utsmykkingsoppdrag ved arenabygget i Granåsen som en del av Trondheim kommunes ordning for kunst i offentlige rom. Våren 2022 skal hun ha separatutstilling ved Galleri Dropsfabrikken, skriver Trondheim kommune i en pressemelding.

To nye etablererstipend på 100 000 kroner hver gikk til Maria Norseth Garli for sitt virke som artist og konsertarrangør, og til Agniezka (Mishi) Foltyn som er billedkunstner, skribent og kurator.

Forfatter og billedkunstner Heidi-Anett Haugen mottok Kulturlegatet som er et stipend på 50 000 kroner.

Åtte kulturstipend

Åtte kulturstipender på 35 000 kroner hver ble tildelt komponist Kim Andre Arnesen, kunstner, kurator og produsent Carlos Alberto Correia, forfatter og billedkunstner Martine Grande, billedkunstner Martin Palmer, dansekunstner Anna Thu Schmidt, fotokunstner Yanir Shani, musiker, komponist og arrangør Udi Shlomo, og musiker og komponist Håkon Magnar Skogstad.

Årets mottaker av Ramallahstipendet på 50 000 kroner ble kunstneren og designeren Berke Ince. Han arbeider både med maleri, lyd, installasjon og performance.

- Vi må skape anledninger til å løfte fram de dyktige utøverne vi har, vise dem fram og gi dem anerkjennelse for prestasjonene. Denne kvelden gjør vi nettopp det, uttaler kultur- og idrettsdirektør Ola Bye Rise i en pressemelding før utdelingen. Han var konferansier under arrangementet, mens alle prisene ble delt ut av ordfører Rita Ottervik.

LES OGSÅ: Skrev sin første barnebok i historisk hus i Trondheim

LES OGSÅ: Trondheim er heldig som har slike musikere

LES OGSÅ: - Smarte næringslivsfolk er nesten alltid kunstinteresserte

LES OGSÅ: Samantha Fox skal spille Gud i Trondheim: - Jeg gleder meg virkelig

På forsiden nå