Siste sjanse til å sende inn din kandidat til Årets trønder 2018:

Foreslår musikk, mat, scene og mediefolk til Årets trønder

Søndag er det siste sjanse til å foreslå kandidater til hedersprisen.

Folk fra kultur og media blir foreslått som kandidater til Årets trønder. Til og med søndag 11. november kan du foreslå flere kandidater til hedersprisen. 

Saken oppdateres.

NRK Trøndelag og Adresseavisen skal kåre Årets trønder 2018 og trenger din hjelp til å finne gode kandidater. Nå haster det med å gi juryen et godt forslag. Siste frist for å sende inn din favoritt er ved midnatt søndag 11. november.

Tidligere vinnere:
2010: Tare Teksum og Siv Toverød
2011: Arne Okkenhaug
2012: Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan
2013: Erlend Johannesen
2014: May-Britt og Edvard Moser
2015: Kåre Ingebrigtsen
2016: Birgit Skarstein
2017: Christian Berge
Et samarbeid mellom mediehusene
 

Mange forslag har kommet inn allerede, og på lista står en rekke kulturfolk innen ulike områder:

Pop og rock:

Astrid Smeplass er «kjempeartist som definitivt setter Trøndelag på kartet», skriver en, som mener musikkvideoen til «Emotions» fortjener framsnakk for temaet den tar opp. En annen mener hun er «en fantastisk ambassadør for Rennebu og Trøndelag. Er kjent internasjonalt og har gjort stor suksess som arist. Er jordnær og seg selv uansett. Flott forbilde for ungdom».

Foreslått: Astrid Smeplass. 

LES OGSÅ: Hadde det ikke vært for artistkarrieren, ville Astrid Smeplass forsket på spekkhoggere

Åge Aleksandersen er en gjenganger også foreslått som er foreslått. «Han har gledet hele landet og utenfor Norge i årtier med trøndersk musikk og gjør det fortsatt». Bjarne Brøndbo er både frontfigur i D.D.E. og dommer i Norske Talenter på TV2. «Et følelsesmenneske som også bryr seg om andre. En flott representant for Trøndelag», skriver en.

Foreslått: Åge Aleksandersen. 

 

Motorpsycho var en av de fem nominerte i fjor, og blir også foreslått i år: «Allsidige og verdensberømte trøndere. Blir bare bedre og bedre, på tide at de får litt allmenn oppmerksomhet», skriver forslagsstilleren.

Foreslått: Motorpsycho med Tomas Järmyr, Hans Magnus Ryan og Bent Sæther. 

LES OGSÅ: «Takknemlig for at det går an å sitte oppi her og være sta og rar og allikevel få til å leve av det»

Betty Stjernen er en annen artist som blir foreslått: «Finnes det en tøffere dame? Hun er en artist med sanger som berører, en kvinne med en livserfaring som gjør at hun er den hun er. En dame som ikke gjør forskjell på kong Salomon eller Jørgen hattemaker. Det er på tide at en kvinne, med livserfaring fra forskjellige miljøer og en stemme for de svake i samfunnet blir hedret!».

Foreslått: Betty Stjernen. 

Sveinung Sundli blir også foreslått for å nok en gang sette Storås og Trøndelag på norgeskartet med konserten på gamle festivaltomter 1. september i år. Innsenderen trekker også frem Sundlis innsats i bandet Gåte, restauranten Troll og konsertscenen Skuret på Fosenkaia.

Foreslått: Sveinung Sundli. 

LES OGSÅ: Selv om Gåte-comebacket har vært en suksess, kan det fortsatt gå ei kule varmt mellom søsknene Sundli

Låtskriver Benjamin Sahba, også kjent som Refuzion, er et annet forslag. «Refuzion med over 10 millioner streams på Spotify er en av Trøndelags største artister. Han lager musikk av sjangeren hardstyle og frekventerer store musikkfestivaler verden rundt og spiller sine dundrende toner», skriver innsender som også nevner at Sahba står bak en rekke russelåter.

Artist Børge Pedersen fortjener prisen fordi han «har vist at det er mulig å reise seg etter dype fall. Han har i tillegg gjort en stor innsats ved å være ærlig og åpen og spesielt tilstedeværende innen rusomsorg», skriver en innsender.

Foreslått: Børge Pedersen. 

LES OGSÅ: Børge Pedersen har vært både rockestjerne og ensom rusmisbruker

Tete Lidbom er et annet forslag. Utelivsgründeren, musikeren og radiomannen er synlig på flere arenaer i Trondheim. «Kulturlivet er viktig for Tete, han støtter opp de lokale scenene, stiller som dj på utesteder i byen og heier på bandene som etablerer seg. I tillegg har han gjennom flere år representert trønderdialekta og Trøndelag på radio og podkast (NRK P3) sammen med makkeren Sven i «Heia Fotball»».

Foreslått: Tete Lidbom. 

LES OGSÅ: Han er blitt bundet fast til et tre og satt fyr på. En blodpropp holdt på å ta livet av ham. Fotballkarrieren forsvant i et hav av røde kort og en kropp av kjeks. Det er ikke så farlig for Tete Lidbom. Alt ordner seg.


Årets trønder-juryen for 2018

Etter forslag fra Adresseavisen og NRK Trøndelags lesere og lyttere har denne juryen valgt ut fem kandidater til hedersprisen.

 • Tone Sofie Aglen, politisk redaktør i Adresseavisen og juryleder
 • Elisabeth Egseth Hansen, påtroppende teatersjef ved Trøndelag Teater
 • Guri Hetland, idrettsleder og tidligere langrennsløper
 • Tord Lien, regiondirektør NHO Trøndelag
 • Morten Hegseth, journalist i VGTV
 • Bjørn Tore Grøtte, kanalsjef i NRK P1

Teater og scene:

Trioen Olve Løseth, Mads Bones og Kyrre Havdal trekker folk både til humorspel på Sverresborg og oppsetninger på Trøndelag Teater. «Disse karene har gjort teater folkelig!», skriver en innsender.

Foreslått: Olve Løseth, Kyrre Havdal, Mads Bones og Ole Christian Gullvåg har sammen skrevet «Slaget på Testiklestad». 

 

De står også bak låten «Trønder» som vakte oppsikt landet rundt tidlig i sommer. En innsender trekker spesielt frem Bones' «for hans engasjement i byen, humor, sangen «Trønder», Trøndelag Teater og hans erketrønderske og gode innspill til glede for oss alle».

LES OGSÅ: Bones-evangeliet

Foreslått: Lasse Berre (til høyre). Her med kreativ leder i Berre kommunikasjonsbyrå, Morten Warholm Haugen. I bakgrunnen på klipperommet sitter Johnny L. Dahle og Mikkel Walle. 

 

En annen forslagsstiller holder en knapp på Lasse Berre, leder for Berre Kommunikasjonsbyrå, som var sentral i utviklingen av videoen til «Trønder»-sangen. «Han har fått oss trøndere til å foreta en gylden overgang til et forent Trøndelag med denne videoen og sangen».

LES OGSÅ: Slik lager man en fylkeskommunal hitlåt som svinger

Foreslått: Lisa Tønne og Mads Bones. 

 

Lisa Tønne, som neste år spiller hovedrollen i «Tordenskjold» på Trøndelag Teater bør få prisen «fordi hun er en fantastisk person som har vært gjennom mye. Hun er en inspirasjon for mange og fortjener denne tittelen», mens mediepersonlighet Klaus Joachim Sonstad beskrives som et «flott medmenneske».

LES OGSÅ: - Vi skal gå røverhistorisk og skamløst til verks

Kunstnere:

Ståle Gerhardsen er en godt synlig kunstner i Trondheim og Trøndelag gjennom en rekke utsmykninger og oppdrag rundt om i byen og fylket.

Foreslått: Ståle Gerhardsen. 

 

«Kunsten hans minner både barn og voksne om å ikke slutte å leke, men bevare barnet og nysgjerrigheten i oss. Ståle virker langt utover Trøndelag og Norge og har hatt en kapasitet man mister pusten av å prøve å følge med på. Han fortjener virkelig denne æren i år. Verden har blitt så kald og kynisk, og Ståle er den rake motsetningen», skriver innsenderen.

LES OGSÅ: Etter fire måneders pappaperm, med byssing, bæsj og boller, eksploderte det i Ståle Gerhardsens hode

En annen forslår Håkon Bleken som «surpomp, angrende synder og vidunder-olding!», mens Julie Ebbing karakteriseres som et «friskt pust og feministisk ikon for tiden!».

Foreslått: Julie Ebbing. 

 

Restaurant og mat:

Credo åpnet i nye lokaler på Lilleby i vinter og Heidi Bjerkans restaurantkonsept har vært en stor suksess:

Hun fortjener prisen av flere grunner, mener en innsender: «Gjennom sitt arbeid har hun skapt et tilbud som utmerker seg ut på landsbasis, se bare på VG og DNs omtaler. Med tilbudet på Jossa har hun gitt oss et tilbud av høy kvalitet til priser som gjør at vanlig folk får tilgang til hennes kvalitet, og hun har vært viktig i opplæringen av yngre kokker. Kvalitet sprer seg over hele byen med utgangspunkt i Heidi», skriver forslagsstilleren.

Foreslått: Heidi Bjerkan. 

 

«Hun har bygd opp restaurant Credo til å bli en stjernerestaurant av internasjonal kvalitet, bruker råvarer fra regionen Trøndelag og er i tillegg en veldig trivelig person», skriver en annen.

LES OGSÅ: I løpet av et halvt års drift i nye lokaler har Credo etablert seg blant landets desiderte topprestauranter. Men de vet de aldri vil bli en restaurant for alle

Foreslått: Søstrene Ragnhild (til venstre) og Turid Nordbø i Grindal Ysteri. 

 

Søstrene Turid og Ragnhild Nordbø ved Grindal ysteri i Rennebu setter også kvalitet først når de fremstiller sine produkter.

«De har vunnet trønderske matpriser, er i finalen i Det norske måltid, og tok nettopp gull og bronse i oste-VM i Bergen. De er arbeidsjern av en annen verden, har fulgt drømmen og lager produkter av høyeste kvalitet og med råvarer fra egne fjøs og fjellbeiter. De er trivelige, jordnære, åpne og rause», skriver en innsender.

LES OGSÅ: Ysteriet i Grindal har hatt lang modningstid. Nå omfavner kresne matentusiaster ostene fra søstrene Ragnhild og Turid Nordbø

Kor og orkester:

Anita Brevik er dirigent for Nidarosdomens jentekor. Tidligere i år vant de Adresseavisens Liv Ullmann-pris og Brevik fikk selv Kongens fortjenstmedalje nylig.

Foreslått: Anita Brevik. 

«Jentekoret er Anitas livsverk og er til stor inspirasjon for trønderske jenter, både gjennom sin musikalske begavelse og menneskelige egenskaper. Hun har også gjort seg bemerket utenfor Norges grenser, som Emmy Awards, nominasjoner til Grammy og oppdrag ved store nasjonale begivenheter».

LES OGSÅ: - Du er og har vært til stor inspirasjon for mange trønderske jenter

Foreslått: Bjørn Moe. 

 

Nidarosdomens guttekors dirigent Bjørn Moe fortjener også heder, mener en annen: «Nidarosdomens guttekor har vokst seg ut av Trondheim og har tilhengere blant verdenseliten», skriver innsenderen.

Foreslått: Tove Ramlo-Ystad i Cantus. 

 

Tove Ramlo-Ystad er dirigent for damekoret Cantus som har gjort det skarpt i ulike sammenhenger. «Tove er en viktig kulturressurs i Norges Korforbund og i Trondheim. I tillegg er hun en utrolig flott menneske, hun får frem det beste i en korsangeren».

LES OGSÅ: Damekor fra Trondheim har tjent 1,5 millioner på Disney-film

Foreslått: Dirigent Torodd Wigum. 

 

Dirigent Torodd Wigum foreslås blant annet for å ha gjort seg «bemerket som ambassadør for klassisk musikk, særlig for det symfoniske. Gjennom sin kampanjeaktivitet på sosiale medier har han åpnet manges øyne for hva norsk kulturliv her har å tilby, ikke uten brodd til kulturjournalistikkens prioriteringskriterier, og nær sagt alltid med et glimt i øyet. Wigum kombinerer sin ambassadørrolle med et sterkt samfunnsengasjement som bærer preg av idealisme, engasjement og mellommenneskelighet i en verden hvor slike verdier stadig», skriver innsenderen.

Mediefolk:

Jens Kvernmo har vist trøndersk natur på tv-en gjennom flere programmer og roses av en innsender for å «vise at det er like gode muligheter til å få store naturopplevelser her i nærområdene, en trenger ikke reise flere hundre mil til andre steder».

Foreslått: Jens Kvernmo. 

LES OGSÅ: - Noen ganger er livet ute på tur jævlig

Radioprogrammet «På dansefot» runder 25 år i år og ledes av stødige Erik Forfod fra Tyholt i Trondheim. «Han har gledet hele norge med musikk hver uke i 25 år», skriver en.

 

Stephanie Palomino Davadi ble kåret til årets trønderske «influenser» under Adresseavisens Utawards vinter. Hun står bak konseptet «Kulturrom», og fortjener hedersprisen for «for å fremme kultur og musikk på sosiale medier. Her vises både aktuelle artister i Trondheim og nye spennende mennesker i trøndersk kultur», skriver en innsender.

Foreslått: Stephanie Palomino Davadi. 

NRK Trøndelags Alf Skille er et annet forslag, fra en som mener Årets trønder ikke må være en kjent idrettsutøver eller artist. «Jeg flyttet til Trøndelag i 2001, og Skille har gjort Trøndelag til Trøndelag for meg. Med sitt lune og hyggelig vesen, som det var godt å få inn på skjermen. Og med sine ustyrlige øyenbryn», skriver vedkommende.

Foreslått: Alf Skille. 

Bakmennene:

Olavsfestdagenes direktør Petter Fiskum Myhr gjør en viktig og bra jobb, mener en innsender:

«Ikke bare er programmet på Olavsfestdagene godt lagt opp så det er noe for alle og enhver, men Petter er også flink til å vise at han genuint bryr seg om de som er med på å gjennomføre Olavsfestdagene, og til å sette viktige og aktuelle tema opp til debatt, diskusjon og ettertanke».

Foreslått: Petter Myhr. 

LES OGSÅ: Folkefest med mening

Konsertarrangør Stein Vanebo har tidligere vært nominert til Årets trønder, men fortjener en ny sjanse mener flere av innsenderne.

«Han har gjennom Trondheim Conserts og Trondheim Rocks satt Trondheim på kartet i musikkverdenen. Mye jobbing som for oss musikkinteresserte er gull verd da vi får oppleve å ta imot verdensstjerner i egen by. Vi får også mange tilreisende som får et positivt inntrykk av byen vår og Trøndelag», skriver en innsender.

Foreslått: Stein Vanebo. 

LES OGSÅ: Metallica skal spille konsert i Granåsen

Skriv inn til oss hvem du mener bør vinne i år, og hvorfor. NB: Selve avstemmingen starter først når juryen har plukket ut de nominerte:

Etter 11. november blir det opp til en jury å velge fem kandidater. Rett før jul lanseres de utvalgte, og publikum kan stemme frem sin favoritt. Vinneren avsløres under Adresseavisen og TSOs nyttårskonsert fredag 4. januar 2019.


Kravene til Årets trønder

Dette er kriteriene for prisen:

 • Prisvinneren må være trønder eller gjennom bosted og/eller virke, ha nær tilknytning til Trøndelag.
 • Prisen gis til en person som har utmerket seg utenom det vanlige. Enten i kraft av å være en ener på sitt område eller gjennom en innsats som har hatt meget stor betydning for andre.
 • Prisvinneren skal kunne fremstå som forbilde eller inspirator og som en positiv representant for regionen.
 • Prisen kan gis både for en prestasjon eller innsats i det aktuelle året, eller for arbeid over lengre tid. Uansett bør prestasjonen være særlig knyttet til det året prisen gi for.
 • Prisvinneren eller hans/hennes virke bør være kjent gjennom mediedekning i året som gikk.
 • Årets trønder er et samarbeid mellom mediehusene Adresseavisen og NRK Trøndelag.
På forsiden nå