Saken oppdateres.
– Uten å diskreditere tidligere år, så synes jeg at spennet, bredden og sammensetningen er artigere i år enn før, sier Bjørn Tore Grøtte, NRK P1-sjef og jurymedlem.
Diskusjonen gikk i nærmere to timer i et av Adresseavisens møterom i mediehuset i Trondheim sentrum tirsdag denne uka. På forhånd hadde fagjuryen fått navn og begrunnelser fra NRK Trøndelag og Adresseavisens forslagskasse. De seks jurymedlemmene hadde med seg fem favoritter hver inn i møtet.
Adresseavisens sjefredaktør Kirsti Husby stikker innom møterommet mot slutten.
– Har dere krangla? spør Husby.
– Nei, jeg vil ikke si det. Noen har vært litt småstrenge i stemmen noen ganger. Men det er ingenting imot hvordan det har vært, sier Tone Sofie Aglen, Adresseavisens politiske redaktør.
Hun har vært juryleder for hedersprisen de siste årene.
– Det var få diskusjoner. Det var mer temperatur i fjor enn i år, bekrefter Tord Lien, regiondirektør NHO Trøndelag.
–Det var mange bra kandidater og ganske mange sammenfall på de favorittene hver av oss hadde med inn i møtet. Jeg ble egentlig overrasket over hvor samstemte vi var, sier fersk jurymedlem Guri Hetland.
Vinner klar i januar
I fjor var det håndballtrener Christian Berge som fikk hedersprisen.
Juryens avgjørelse er foreløpig en godt bevart hemmelighet. I uka før jul presenteres de fem kandidatene på NRK og Adresseavisens flater. Publikum får stemme frem sin favoritt gjennom romjula. Vinneren av Årets trønder avsløres fredag 4. januar.
LES OGSÅ: Disse er foreslått - nå skal juryen velge fem kandidater til Årets trønder
Næringsliv og dagligliv
VGTV-journalist, stjørdaling og «Skal vi danse»-deltager Morten Hegseth er ny jurymedlem og deltok på møtet på Skype fra Oslo.
– Jeg liker at det er yngre representanter og gjerne kvinner. Og jeg synes det er viktig med folk som skaper engasjement og diskusjon rundt egen person og fagfelt, sier Hegseth.
– En utfordring er at det er lettere å peke på kandidater fra kulturfeltet og idretten, enn fra for eksempel fra næringslivet. Det er et tankekors. Jeg er opptatt av at mangfoldet i samfunnet gjenspeiles og at alle sektorer verdsettes, sier Aglen.
– Er det fordi det er større følelser rundt kultur og idrett, enn næringsliv?
– Ja, det ene store problemet i Norge er at man ofte tar pengestrømmene for gitt. I Trøndelag er det veldig mye engasjement rundt de to største idrettene våre, fotball og ski. Det er det de lever av. Mens mange i næringslivet lever egentlig av å bli minst mulig påvirka av folk rundt seg. De holder på med det de gjør, og eksporterer det ut av landet, sier Lien.
– Jeg hører folk fra andre landsdeler sier at vi i Trøndelag skryter voldsomt mye av idrettsutøverne våre. Mens det ikke er på samme måte rundt næringsliv, forskning og andre sektorer som kanskje ville vært mer naturlig å trekke frem. Der er vi mye mer beskjedne. Kanskje det er med på å påvirke? undrer Aglen.
– Det tror jeg absolutt. En stor del av næringslivet i Trøndelag henvender seg ikke mot Norge, men mot resten av verden. Men det betyr ikke at det ikke påvirker dagliglivet til vanlige folk i Trøndelag, for det gjør det jo. Det er inntektene fra næringslivet som er med på å finansiere mange av de lokale tilbudene vi har. Det er lett å glemme, sier Lien.
Enn så lenge er kandidatene en hemmelighet.
– I år kommer jeg til å bli nødt til å stemme på alle fem. Det har jeg ikke kunnet før om årene, sier Bjørn Tore Grøtte.