Trondheim, Norge, 27.11.2019. Odd Reitan på Britannia. Fotografert i forbindelse med nominasjon til Årets Trønder. Foto: Roar Blåsmo-Falnes TIL ÅRETS TRØNDER. BRUK MÅ AVTALES MED KAROLINE ULVNES.  Foto: Roar Blåsmo-Falnes

Årets trønder - kandidat 1:

Kongen av Britannia

Seks måneder etter gjenåpningen av luksushotellet Britannia får Odd Reitan fortsatt tårer i øynene når han tenker på åpningskvelden.

– Jeg sto ute i bakgården. Hele kvartalet var revet. Da slo det meg at det var dette som måtte være «point of no return». Det var helt jævlig. Det var bare noen murbiter igjen.

Tre år senere sitter Odd Reitan i den velkjente Palmehaven på Britannia. Luksushotellet som han til slutt fikk fatt i da Olav Thon solgte sin del av hotellet.

– Da jeg var på Britannia som 16-åring, så jeg hotelldirektøren og eieren stå ved siden av hverandre mens de tok imot et stort selskap. De var så elegante og flotte.

Da bestemte han seg – dette skulle han kjøpe en gang.


Juryens begrunnelse

Odd Reitan ga Trondheims storstue tilbake til byens og regionens befolkning. Reitan har gitt oss et varig minnesmerke, som alle trøndere er stolte av.


Det ble derfor en stor dag for 68-åringen da hotellet endelig gjenåpnet våren 2019.

– Åpningsfesten var som å være med i en film fra sekstitallet. Jeg blir rørt når jeg tenker på det. Det var svært. Utrolig svært. Det å ha oppnådd noe man har tenkt på siden man var 15-16 år, var en fantastisk følelse.

[flexy="2, full"]

250 inviterte gjester samlet seg på Britannia for å feire nyåpningen av hotellet.   Foto: Mariann Dybdahl

Blant gjestene var det venner, familie og forretningsforbindelser som møtte opp i sin fineste stas for å feire Britannia.   Foto: Mariann Dybdahl

[/flexy]

LES OGSÅ: Nok en gjev pris til Britannia

Familiebedriften

Odd Reitan har vært kjøpmann hele livet, og kanskje mest kjent for å starte REMA 1000-kjeden. Den første dagligvarebutikken i Reitangruppen ble åpnet i Trondheim i 1948 av hans foreldre, Margit og Ole. Siden den gang har Reitan åpnet hundrevis av REMA-butikker både i innland og utland.

– Først og fremst synes jeg at jobben min er utrolig artig. Også er jeg litt forfengelig. Jeg vil vite med meg selv at jeg har fått til noe. Også må jeg innrømme at jeg synes det er morsomt å få oppmerksomhet for det jeg har fått til.

[flexy="3, full"]

Her er Odd Reitan 32 år og står utenfor sin andre Rema-butikk i St. Olavsgate. Bildet er tatt i 1984.  Foto: Stein Fjesme

«Disponentene Ole og Odd Reitan er i ferd med å bygge opp en kjede av nærbutikker i Trondheim». Det var bildeteksten til dette bildet som sto på trykk i Adresseavisen i januar 1976.  Foto: Adresseavisen arkiv

Her begynte det: Den aller første Rema-butikken ble åpnet på Bromstad i Trondheim i 1979.  Foto: Adresseavisens arkiv

[/flexy]

Reitan har jobbet som forretningsmann i 47 år. Han forteller at suksessen har kommet sakte men sikkert, og at det derfor har blitt enkelt å tilpasse seg overgangen:

– Jeg har naturligvis mer enn nok penger privat. Men det viktigste for meg er at bedriften går bra. Det er det som er stoltheten min, og noe jeg synes det er forferdelig artig å holde på meg.

- Opplever du noen gang misunnelse?

– Ja, men jeg velger og ikke høre på det øret, ler han.

– Det forderver bare mitt egne indre landskap. Heldigvis er det ikke så mye av det.

LES OGSÅ: To trondheimshotell til topps i kåring av landets beste hotellfrokost

Drømmen om Britannia

For 20 år siden ansatte Reitan det som idag er finansdirektøren i Reitangruppen, Kristin S. Genton. Da hun begynte som regnskapssjef i REMA 1000 fikk hun tre viktige beskjeder.

– Kristin, det å sløse med penger - det er en synd! For det andre må du ha stålkontroll med pengene. Og for det tredje skal vi alltid ha nok penger til å kjøpe hotell Britannia dersom det legges ut for salg.

– Jeg tror det er viktig at man forteller om drømmene sine. Da kan man få hjelp til å oppnå dem, og jobbe mot et felles mål.

[flexy="2-2, full"]

Slik så det ut i Palmehaven den 3. april 2017 før totalrenoveringen begynte.   Foto: Christine Schefte

Bakgården ble også revet ned til murene.   Foto: Christine Schefte

Slik så Palmehaven ut to dager før åpningen. Mønsteret er hentet fra bilder i det historiske arkiv, og i taket er det led-belysning med 800 lys og 30.000 lysdioder som skal illustrere stjernehimmelen.  Foto: Kim Nygård

Også fasaden fikk seg en real oppfriskning etter renoveringen.   Foto: Morten Antonsen

[/flexy]

– Har du gått på noen smeller?

– Min fordel er at jeg snur det negative til noe positivt kjempekjapt. Der er jeg veldig heldig. Det ligger alltid noe positivt i ting som oppstår, derfor er det ingenting negativt som jeg engang husker på.

Men han innrømmer at oppussingen av Britannia ble lang periode med planlegging, spenning og diskusjoner. Hotellet var i så dårlig stand at det måtte rives helt ned og bygges opp igjen, noe Reitan syntes var ganske nifst.


Odd Reitan (68)
  • Født 11. september 1951 i Trondheim. Odd Reitan er en norsk forretningsmann og gründer som er mest kjent for å ha startet butikkjeden REMA 1000. Både adm.dir. og styreleder for morselskapet Reitangruppen AS, og styreformann for alle forretningsområdene. I dag driver han Rema 1000-butikkene med sønnene Ole Robert og Kjell Magnus.
  • Odd Reitan har vært kjøpmann hele livet, og åpnet sin første forretning «Sjokkpris» i 1972. I 2001 kjøpte også Reitangruppen opp Narvesen ASA.
  • I 2016 kjøpte han det gamle luksushotellet Britannia av Olav Thon. Etter tre år med totalrenovering ble det gjenåpnet, og kalles på folkemunne «Trondheims storstue».

I bilen, på do eller midt på natta

68-åringen er både administrerende direktør og styreleder for Reitangruppen, samt styreformann for alle forretningsområder. Men inspirasjon og drivkraft er det ingen mangel på:

– Hvis jeg våkner klokken to på natta med en kjempeidé så legger jeg meg ikke og sover. Da må jeg stå opp og notere den ideen. Notatblokka ligger alltid på nattbordet. Man kan jo ikke sove over en god idé, sier han engasjert.

Odd Reitan innrømmer at det ikke er alle ideene han har som er like gode når han ser på dem dagen etter.   Foto: Roar Blåsmo-Falnes

– Problemet er hvis jeg sitter i bilen og ikke får til å notere. Da må jeg enten ringe noen eller ta opptak på telefonen. De beste ideene får jeg i bilen eller på do.

– Men jeg må innrømme at det ikke er alle ideene jeg får på natta som er så gode. Da kan jeg se på notatblokka på morgenen og tenke «herregud, dette er jo bare forferdelig dumt», ler han.

LES OGSÅ: Hun er Britannias nærmeste nabo, og merker stor forskjell etter åpningen

Turistbyen Trondheim

– Hvorfor har du valgt å bruke så mye tid og penger på Trondheim?

– Jeg har en voldsom kjærlighet for byen. Også er jeg det jeg selv kaller en snill egoist, fordi jeg har personlig glede av at andre blir glade.

[flexy="2, full"]

I 2018 fikk Odd sitt «ja» av Hilde i Nidarosdomen, før festen gikk videre til Lade Gård.   Foto: Mariann dybdahl

Sønnene til Odd Reitan, Ole Robert og Magnus Reitan, var forlovere i bryllupet.   Foto: MARIANN DYBDAHL

[/flexy]

Er det noe Reitan kunne endret på i Trondheim, så er det søndagene. De dagene synes han er alt for triste og grå.

– Når det kommer turister hit på søndager, er det for skittent og trist. Det pulserer ikke. Jeg skulle ønske at vi kunne erklært oss selv som en turistby. Trondheim har så mye historie å fortelle, og derfor stemmer det ikke i hodet mitt at det er så trist her på søndager.

– Hva er ditt neste prosjekt i Trondheim, da?

– Jeg har jo fleipet litt med å bygge et tårnhus. Det synes jeg er ganske pirrende å tenke på. Det hadde vært artig med noe som vi i Trondheim kan bli berømt for, utenom Nidarosdomen. Det må være noe som kjennetegner Trondheim.

– Men først skal jeg få realisert «Hjertepromenaden», stien som går langs Nidelven. Den er nesten formet som et hjerte. Se for deg det opplyst på en høstkveld!

Reitan veiver engasjert med armene:

– Det ville vært helt vilt vakkert. Det må vi bare få til.

Reitan har fremdeles mange ideer for Trondheim by. Han forteller at han har et bankende hjerte for byen, og at han helst vil at alt skal skje nå. - Jeg er kanskje litt mer utålmodig enn jeg burde vært, sier han.   Foto: Roar Blåsmo-Falnes

Her kan du se video av Britannia etter renoveringen.