Astrid S Astrid Smeplass Er nominert til årets trønder 2019 Foto: Rune Petter Ness Dette er bilder til sak om de nominerte  Foto: Rune Petter Ness

Årets trønder - kandidat 2:

Fra femteplass til verdensstjerne

Astrid Smeplass elsker fortsatt DDE, og ber gjerne om Rosenborg-sanger på fest. Nå er jenta med den brede dialekta klar for en svær verdensturne.

– Akkurat nå gru-gleder jeg meg. Det er jo den største turneen jeg noen sinne har vært på, så det kribler litt i magen. Men det tror jeg bare er sunt for meg.

Først da Smeplass endte på en femteplass i «Idol» i 2013 fikk folk opp øynene for jenta fra Berkåk i Rennebu. Nå er ny musikk på vei, og til våren skal hun ut på verdensturne. 50 konserter på under tre måneder.

– Jeg er spent på om jeg klarer å holde «koken» over så lang tid.

Foreldrene hennes skjønte tidlig at hun var over gjennomsnittet opptatt av musikk, og sendte henne på både piano- og sangtimer. Da Astrid Smeplass selv oppdaget Britney Spears på barneskolen, tenkte hun «sånn vil jeg også bli».

Så gikk drømmen over til å bli fotballspiller, før hun meldte seg på Idol som 16-åring.


Juryens begrunnelse

Astrid Smeplass har gjennom flere år satt Rennebu og Trøndelag på musikk-kartet. Jordnær, blid og med bred dialekt har hun sjarmert publikum i både inn- og utland.


Les Årets-trønder intervjuet med Odd Reitan HER.

Sluttet på videregående

– Jeg husker Idol og tiden etter som høydepunktet i livet mitt. Jeg følte at jeg var på toppen av verden. Det var så befriende å skjønne hva jeg ville gjøre med livet mitt, sier Astrid Smeplass.

– Men etter Idol kjente jeg at det var mye å sjonglere både skole, fotball og musikk. Da måtte jeg bestemme meg for å enten satse på skolen, eller musikken.

[flexy="2, full"]

Astrid Smeplass ble først kjent gjennom deltagelsen i Idol i 2013. Der endte hun på femteplass.  Foto: Thomas Reisæter, TV2

Idol-deltagelsen ble starten på karrieren for Astrid Smeplass. Etter konkurransen flyttet hun til Oslo for å satse på musikken.   Foto: Thomas Reisæter

[/flexy]

Som 17-åringen flyttet hun til hovedstaden, og bestemte seg for å satse på en karriere som artist.

– Det var litt tabu å være «dropout». Det var rart å si «nå skal jeg slutte på skolen for å bli artist», men jeg er veldig glad for at jeg tok den beslutningen.

– Skolen kan jeg alltids ta igjen senere, det kunne jeg ikke gjort med musikken. Jeg måtte smi mens jernet var varmt, sier hun.

LES OGSÅ: - Jeg husker videregåendetiden som veldig tung og ensom

Blir stoppa på gata i USA

Og det ser ut til at det ble riktig beslutning.

– Jeg håper jeg kan holde med på musikk så lenge jeg synes det er artig, og folk hører på musikken min. Akkurat nå synes jeg musikk er det gøyeste i verden, og kan ikke se for meg å jobbe med noe annet.

De siste årene har hun turnert i både USA og Europa.

Hun forteller at det å reise er det beste med å være artist. Da får hun sett menneskene bak streamingtallene på Spotify, og møtt de som hører på musikken hennes.

Hun har de siste årene både gjort konserter i inn- og utland. Her fra Steinkjerfestivalen 2018.   Foto: LEIF ARNE HOLME

Under konserten fikk hun 6000 deltagere til å synge med. - Jeg skulle gjerne vært oftere i Trøndelag og spilt konsert, sa hun da.   Foto: LEIF ARNE HOLME

Men selv om hun har nesten sju millioner månedlige lyttere på Spotify, er det fåtallet som stopper henne på gata.

– En sjelden gang kommer det folk bort og sier at de hører på musikken min. Det er kanskje litt typisk skandinavisk å være litt sjenert på akkurat det. Det er faktisk flere som kommer bort til meg i USA, ler hun.

LES OGSÅ: Solgte ut Olavshallen på ett døgn

– Presset kan være overveldende

23-åringen har vært åpen om at det ikke alltid har vært like lett for henne.

I serien «Haik» på NRK fortalte hun at 2018 var et vanskelig år for henne.

– I fjor var det flere dårlige dager enn gode i studio. Da jeg var på vei til studio håpet jeg at bilen skulle krasje inn i et eller annet sånn at jeg kunne dra hjem. Jeg bare ville ikke i studio,sa hun til NRK-programleder Christine Dancke.

– Jeg har alltid følt et behov for å være tøff, og at jeg ikke har hatt det så vanskelig. Samtidig håper jeg at folk får større forståelse for meg og musikken min når jeg velger å være åpen på hva jeg synes er vanskelig.

Smeplass tror at det er mange unge som kan relatere til presset hun føler på. – Å gi ut en låt tror jeg er litt det samme som å levere en eksamen, sier hun.   Foto: Rune Petter Ness

I 2019 snudde det for artisten. For første gang på lengre tid lanserte hun to EP-er, «Trust Issues» og «Down Low», som hun har skrevet selv.

– Det presset om å levere kan være veldig overveldende. Men jeg tror det er ganske likt som det alle andre kjenner på - enten man jobber eller er student. Folk har forventning til at du skal presterer.

– Å gi ut en låt tror jeg er litt det samme som å levere en eksamen. Da blir man vurdert, og får enten en karakter eller anmeldelse. Det kan være litt tøft innimellom.

– Elsker Rosenborg

Selv om Smeplass har bodd i Oslo de siste seks årene, elsker hun Trøndelag:

– Og trøndere! Og Rosenborg. Jeg har vokst opp med at Rosenborg er laget man skal heie på, og det henger fortsatt plakater fra 2006 på rommet mitt.

– Her forleden var jeg og noen venninner ute i Oslo, så spurte vi de som jobbet på nattklubben om de kunne spille noen Rosenborg-sanger. Det ville de ikke. Da koblet vi til telefonene til høyttaleranlegget, og satt på «Vi e alltid med Rosenborg». Så ble vi kasta ut, ler hun.

Selv om hun ikke har bodd i Trøndelag på seks år, har hun fortsatt Rosenborg-plakaten hengende på soverommet.   Foto: Rune Petter Ness

Astrid Smeplass (23)
  • Født 29. oktober 1996 i Berkåk, og er også kjent under artistnavnet «Astrid S». Hun er en norsk musiker og låtskriver, og kom på femteplass da hun var med i Idol i 2013.
  • Har i tiden etter Idol gitt ut flere låter, som «Think Before I Talk», «Someone New» og har samarbeidet med den amerikanske artisten Shawn Mendes.
  • I 2013 ble hun nominert til «Årets nykommer» og «Årets artist» under NRJ-Awards. Vant også prisen for «Årets Spellemann» i 2017. Er for tiden aktuell med en verdensturné, med 50 konserter over hele verden i 2020.

LES OGSÅ: Sang for millioner av tv-seere i USA, og solgte ut konserten i Rennebu

– Barna skal vokse opp med brunost, ski og DDE

Når hun får spørsmålet om hun ser seg selv i Los Angeles eller i Trøndelag om 10 år, er hun klar i talen:

– Da må det bli Trondheim. Jeg har egentlig ikke lyst til å få barn et annet sted enn i Norge. De skal vokse opp med brunost, ski og DDE. Og snakke trøndersk!

– Nå er jeg jo bare 23 år, men jeg tenker absolutt på det å stifte familie en dag. Barn er noe jeg gleder meg til å få. Ikke enda - men én gang i fremtiden, smiler hun.

I 2020 står en stor verdensturné for tur. Men først skal hun hjem til Berkåk og feire jul med familien. - Pappa kommer alltid kjørende til Oslo og henter meg. Det er blitt en koselig tradisjon, sier hun.   Foto: Rune Petter Ness

– Hvor lenge skal du holde på med musikk?

– I første omgang er det album som står for tur, så får vi se hva som skjer. Det er så typisk meg, å bare «leve». Jeg skulle helt sikkert vært flinkere til å stoppe opp og se hvor langt jeg har kommet.