Kjenner du årets trønderske hverdagshelt?

Nå kan du nominere kandidater til både Årets trønder og Årets trønderske hverdagshelt.

Det var Kirsti Husby fra Adresseavisen og Joar Elgåen fra NRK som delte ut prisen for Årets trønder 2019. De er klare for å dele ut enda en pris for 2020.  Foto: Glen Musk

Saken oppdateres.

For ellevte gang skal Adresseavisen og NRK Trøndelag kåre «Årets trønder». For å få til dette trenger vi ditt forslag til hvem som fortjener hedersprisen i 2020.

Forbilde eller inspirator

Kriteriene for Årets trønder er de samme som i foregående år. Prisen skal gå til en person som har utmerket seg utover det vanlige.

- Det kan være en ener, et forbilde eller en inspirator som offentligheten kjenner godt til, sier sjefredaktør Kirsti Husby i Adresseavisen.

Finalistene i Årets trønder 2019 var Odd Reitan, Astrid Smeplass, Victor Sotberg, Heidi Bjerkan og Johannes Høsflot Klæbo. Det var Astrid Smeplass som til slutt fikk tittelen Årets trønder.

LES OGSÅ: Astrid Smeplass er Årets trønder 2019


Kriterier for «Årets Trønder»
  • Prisvinneren må være trønder eller gjennom bosted og/eller virke, ha nær tilknytning til Trøndelag.
  • Prisen gis til en person som har utmerket seg utenom det vanlige. Enten i kraft av å være en ener på sitt område eller gjennom en innsats som har hatt meget stor betydning for andre.
  • Prisvinneren skal kunne fremstå som forbilde eller inspirator og som en positiv representant for regionen.
  • Prisen kan gis både for en prestasjon eller innsats i det aktuelle året, eller for arbeid over lengre tid. Uansett bør prestasjonen være særlig knyttet til det året prisen gis for.
  • Prisvinneren eller hans/hennes virke bør være kjent gjennom mediedekning i året som gikk.
  • Årets trønder er et samarbeid mellom mediehusene Adresseavisen og NRK Trøndelag.

Mange ukjente hverdagshelter

Nytt av året er at det også skal deles ut pris til Årets hverdagshelt. Husby forklarer at det opp gjennom årene har kommet forslag på mange fantastiske kandidater til Årets trønder som ikke har nådd helt opp.

- Én av årsakene har vært at personene kanskje ikke har vært kjent gjennom mediedekning eller vært en tydelig representant for en hel region, som er noen av kriteriene for prisen Årets Trønder. Vi ønsker nå å opprette en ny pris der også ukjente hverdagshelter kan få sin fortjente utmerkelse. De vet vi det finnes mange av, sier Husby.

Den som blir kåret til Årets hverdagshelt skal være en person som har markert seg gjennom en helt uegenyttig innsats.

- Det skal være et menneske som har gjort noe langt utover det man kan forvente for andre, enten i kraft av å være et medmenneske eller kanskje noen som fått til noe av stor betydning i sitt lokalmiljø. Vi er sikre på at det finnes mange slike hverdagshelter, sier Adresseavisens sjefredaktør som ber leserne om hjelp til å finne disse kandidatene.


Kriterier for «Årets hverdagshelt»
  • Prisvinneren må være trønder eller gjennom bosted og/eller virke, ha nær tilknytning til Trøndelag.
  • Prisen gis til en person som gjennom uegennyttig innsats har utmerket seg utover det vi kan forvente og utgjort en forskjell for andre, gjennom frivillig arbeid for enkeltpersoner eller organisasjoner.
  • Prisen kan gis både for en prestasjon eller innsats i det aktuelle året, eller for arbeid over lengre tid. Uansett bør engasjementet være særlig knyttet til det året prisen gis for.
  • Årets hverdagshelt er et samarbeid mellom mediehusene Adresseavisen og NRK Trøndelag.

Jury velger ut fem kandidater

Fram til og med søndag 1. november kan du foreslå din kandidat til Årets trønder og Årets hverdagshelt. Deretter skal en jury velge ut finalistene. Disse presenteres i romjula. Adresseavisen og NRKs lesere stemmer frem kandidaten de mener fortjener å bli kåret til Årets trønder mens Adresseavisen og NRK Trøndelag bestemmer hvem som kåres til Årets hverdagshelt.

Både Årets Trønder og Årets hverdagshelt blir avslørt i januar.

Juryen består av Svein Bjørge, Silje Landevåg, Gøran Sørloth, Rachel Nordtømme, Bjørn-Tore Grøtte og Erlend Hansen Juvik.

Skriv inn hvem du mener bør vinne, og hvorfor:

Astrid Smeplass ble årets trønder 2019.  Foto: Rune Petter Ness

Dette er de tidligere vinnerne av Årets trønder:

2010: Tare Teksum og Siv Toverød

2011: Arne Okkenhaug

2012: Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan

2013: Erlend Johannesen

2014: May-Britt og Edvard Moser

2015: Kåre Ingebrigtsen

2016: Birgit Skarstein

2017: Christian Berge

2018: Marit Bjørgen

2019: Astrid Smeplass

På forsiden nå