På hils med Jens og Erna

For to år siden var han anonym og venneløs. Så twitret den trygdede 52-åringen Bjørn «Nicecap» Hansen seg inn i de innerste politiske sirkler.

  Foto: Kjell A.Olsen

Saken oppdateres.

@nicecap eller @nisselue.Det er det han kaller seg, den røslige mannen i sofaen. Han er tørrlagt alkoholiker, trygdet og bor alene i en leilighet på Øya i Trondheim. Mer enn sjelden tar han en spasertur inn til sentrum. Både i bokstavelig og overført betydning. I Trondheim slår han seg gjerne ned i en sofa på Brukbar. Aller helst velger han uteseksjonen, med to pledd over føttene, en røyk i venstre neve, en Iphone i den høyre.

Lenge var Bjørn Hansen venneløs. Nå har han fått innpass i politikkens midte, hos landets mektigste. Den trygdede 52-åringen er plutselig på hils med statsminister Jens Stoltenberg. Hansen er også foreslått som kandidat til Årets trønder 2010.

Midt i snakkeklassen

«Synes kvinner i pels ser flotte ut. De bør bruke pelsen, hvis de har pels. Men dagens tvilsomme pelsdyrhold bør avvikles. Synes nå jei da!:)» (18. november klokken 16:25, via web).

«SV-politiker i Trøndelag gikk til Ap pga. ulv. Men det kan jo finnes ulver i Ap også da:)» (18. november klokken 15:28, via web).

Slik kan noen timer i Hansens hverdag fortone seg - for de som følger ham på Twitter. Kravet om verbal slagkraft for å bli hørt, gjør at Twitter befolkes av politikere, journalister, kultur- og medieaktører. Midt i denne meningsbærende «snakkeklassen» har Bjørn Hansen funnet sin plass.

Bjørn Hansens twitterprofil

I snitt sender han ut 80 meldinger om dagen, til nær 3000 følgesvenner. På halvannet år har han twitret over 35 000 ganger om politikk, hverdagsliv, været. Under pseudonymet «Nisselue», senere «Nicecap», ble han raskt en kultfigur. Nå har han også blitt viktig.

- Jeg har glidd fra å være en helt anonym fyr, til å bli en offentlig person. På Twitter, i hvert fall, sier Bjørn Hansen.

Men det stopper ikke der. Hansen har i den siste tiden møtt flere av landets mest innflytelsesrike samfunnsaktører ansikt til ansikt. Han har drukket kaffe med Høyre-leder Erna Solberg i stortingsrestauranten. Han var gjest på premieren til snakkeprogrammet «Kristiansen & Strand» på TV2 Nyhetskanalen, etter oppfordring fra politisk redaktør Stein Kåre Kristiansen. I forrige uke brukte VG og kommentator Eirik Mosveen to sider på Hansens besøk i Oslo, hvor twitreren blant annet hilste på Jens Stoltenberg. Det var ikke første gang.

Stoltenberg hektet seg påStoltenberg hadde egenhendig vervet Hansen til Arbeiderpartiet noen måneder i forveien. Det skjedde under Malvik arbeiderlags 100-årsjubileum på Hommelvik i september. Da Stoltenberg fikk høre at «Nicecap» ikke var partimedlem, fisket han opp verveblokka. Senere skrøt «Nicecap» av statsministeren:

«Litt samme type som @nicecap. Jovial, flink med folk, gode replikker, innsiktsfull og morsom:)».

Statsministeren svarte: «@nicecap Takk for flotte dager i Trøndelag!»På dette tidspunktet hadde nettkunnige samfunnsaktører lagt godt merke til Hansen i halvannet år. E24 benyttet «Nisselue» som kommentator under forrige stortingsvalg. Og mannens definitive gjennombrudd kom etter de politiske partienes landsmøter i fjor.Gikk på en smell- Jeg hadde ikke noe nettverk før dette. Jeg er utdannet siviløkonom og har hatt gode jobber. Men så ble det for mye av det sterke. Jeg gikk på en smell i 1995. Siden har jeg bare drukket Munkholm, men jeg har aldri kommet meg igjen, verken i karrieren eller sosialt sett, sier Hansen.

- Det har vært en ganske dramatisk forandring i løpet av halvannet år. Fra ikke å kjenne noen, til plutselig å bli lest og få oppmerksomhet på Twitter. Jeg har hatt en relativt isolert og deprimerende tilværelse. Men det har brått snudd, forteller han.

Twitringen er en del av arbeidet med å holde depresjonen på avstand, forteller Bjørn Hansen. I det virkelige liv er han lavmælt, stille. På nett er han impulsiv.

- Jeg er ganske rask til å skrive. Noen mener jeg er altfor rask, at jeg burde tenke meg mer om. Men hver gang jeg får tak i et poeng, så pakker jeg det inn på min måte og sender det ut, sier han.Les større sak om «Nicecap» i lørdagens papirutgave av Adresseavisen

 
    
      (Foto: Kjell A.Olsen)

  Foto: Kjell A.Olsen

 
    
      (Foto: Kjell A.Olsen)

  Foto: Kjell A.Olsen

 
    
      (Foto: Kjell A.Olsen)

  Foto: Kjell A.Olsen

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå