ÅRETS TRØNDER 2012 - KANDIDAT 2:

Denne trønderske chipen ligger under tusenvis av juletrær

Sjansen er stor for at din julegave inneholder teknologi som Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan fra Trondheim står bak.

Teknologi-millionærene Vegard Wollan og Alf-Egil Bogen forteller om den eventyrlige suksessen og hvordan det hele startet på NTNU. (Video: Ella Berit Mathisen/Erland Knutsen/Tone Iversen NRK)

Saken oppdateres.

En vanlig forbruker har aldri hørt om Atmel Norway i Trondheim. Men du har garantert hørt om merkevarene Samsung, Siemens, Mercedes-Benz og Bosch. Hver gang du berører mobilskjermen din, starter klesvasken eller setter deg inn i bilen, så er du i kontakt med en trøndersk mikrochip som gründerne Alf-Egil Bogen (46) og Vegard Wollan (45) har utviklet.

– En av de store motivasjonsfaktorene er å se brikken i et ferdig produkt. Våre seire er når kundene velger å bruke vår chip i den nyeste mobiltelefonen, forklarer Vegard, mens han holder frem sin nyeste Samsung Galaxy Note II for å understreke poenget.

Valgte Trondheim, ikke California

I 1995 tok de unge sivilingeniørene fra NTNU med seg den lille brikken til Atmels hovedkontor i California, og resten er et eventyr. Hvert år blir det produsert én milliard av disse chipene, noe som tilsvarer 35 i sekundet. En sånn suksess gir penger på bok, og Bogen og Wollan tjente over 50 millioner hver ifølge ligningstallene for 2011.

– Å skape noe nytt har vært drivkraften, aldri penger, bedyrer Alf-Egil.

LES MER: Tiller slår ut Silicon Valley

LES MER: - Svært vanskelig å velge ut finalistene

Hjemmekjære Alf-Egil og Vegard la raskt fra seg tanken om å flytte til Silicon Valley i California. De fant seg heller lokaler på Vestre Rosten i hjembyen.

– Vi visste at det ledende fagmiljøet på dette feltet finnes ved NTNU og Høgskolen i Sør-Trøndelag. Dessuten er det noe i den trønderske lagånden som er unik, mener Vegard.

– Største utfordringen er at det utdannes for få ingeniører i Norge. Eneste jeg savner er været i California, fastslår Alf-Egil, som har jobbet ved hovedkontoret til Atmel Corporation i noen år.  

Etterlyser krafttak i regionen

I Atmels kontorer i Trondheim jobber nå 200 mennesker for å utvikle den neste chipen som skal ta selskapet til stadig nye høyder. Etter 17 år i bransjen ønsker gründerne å inspirere ungdom til å se mulighetene i realfag.

– Ungdom nå til dags drømmer om film i Hollywood, Stargate i New York og fotball i England. I teknologibransjen må man drømme om Sony og Google. Det er det som driver våre ansatte, at vi kan jobbe med de store internasjonale navnene, sier Alf-Egil entusiastisk.

LES MER: Atmel har klatrevegg for å tiltrekke seg arbeidskraft

LES MER: Atmel-sjefene tjente mest i Trøndelag i 2011

Dersom slagordet «Kreative Trøndelag» og betegnelsen teknologihovedstad skal ha noe mening, må man ha et felles krafttak mener Wollan og Bogen. Atmel-avdelingen i Norge står for omtrent halvparten av omsetningen til Atmel Corporation som er verdsatt til svimlende 2,6 milliarder dollar.

– Det handler om å skape kreative rom hvor det er takhøyde for friske ideer. Vi har mange gode ideer i regionen, men trenger et løft, mener Alf-Egil.

– Blir en livsstil

Men ikke tro at internasjonal suksess er noe som kommer av seg selv. Alf-Egil og Vegard har forsaket både middager med familien og fritid med venner for å bli markedets nest største leverandør av mikrochiper.

– Du skal være litt spesielt skrudd sammen for å orke dette. Det blir en livsstil. For oss har det vært godt å være to personer, spesielt i motgang. Den ene kan løfte den andre når myra blir for dyp, sier Alf-Egil, mens Vegard nikker samtykkende,

– Det har utvilsomt vært hardt arbeid, men vi har utfylt hverandre godt, fortsetter han.

LES MER: Ikke nok ingeniører for Atmel i Trondheim

LES MER: Mobil-skup i Trondheim

Nå har det harde arbeidet også ført til nominasjon til Årets trønder 2012.

– Det er veldig hyggelig at teknologi og innovasjon blir satt på dagsorden. Oljen tar slutt en dag, vi trenger ungdommer som har en genuin interesse i å skape noe, kanskje dette kan inspirere, håper Alf-Egil.

– Det er en stor anerkjennelse for hele teamet vårt. Vi har skapt teknologi som hele verden bruker, og vi ønsker å fortsette å skape arbeidsplasser i Trondheim, konkluderer Vegard.

Trøndere med ambisjoner

Med global finanskrise og resesjon i USA har det ikke alltid gått på skinner for trønderne, selv om Atmels mikrochip «Maxtouch» har gjort selskapet til verdensledende innenfor berøringsskjerm-teknologi.

– Man blir selvsagt slått i bakken noen ganger på en slik vei, men vi hadde tidlig ambisjoner om å bli store., sier Alf-Egil.

– Det er nærmere 50 aktører i denne bransjen. Det er utrolig at vi har klart å nå toppen fra lille Trondheim, mener Vegard.

– Ja, det var jo «mission impossible», konstaterer Alf-Egil.

Følg med i Adresseavisen og på Adressa.no i morgen. Da kommer neste finalist i Årets trønder 2012.

Vegard Wollan og Alf-Egil Bogen
 • Vegard Wollan, 45 år, kone og tre barn, bor i Trondheim. Daglig leder i Atmel Norway. Vice President of Touch and Microcontroller Business Unit i Atmel Corporation.
 • Alf-Egil Bogen, 46 år, kone og fire barn, bor i Trondheim. Chief Marketing Officer i Atmel Corporation.
 • Utviklet på 90-tallet en mikrochip som var kraftigere, raskere og med mye mindre strømforbruk enn mange av konkurrentene.
 • Solgte mikroprosessor-teknologien til Atmel i USA, og ble en del av det verdensomspennende selskapet.
 • Atmel Norway har hovedkontor på Vestre Rosten i Trondheim. Har rundt 200 medarbeidere i dag.
 • Atmel Norways ansvarsområde hadde en omsetning på 6 milliarder kroner i 2011.
Fra publikum
 • «Vegard Wollan og Alf-Egil Bogen er faktisk de eneste som gjør at Trondheim kan kalle seg en teknologihovedstad. Atmel har over 60 prosent markedsandel av touchskjermer».
 • «De fant tidlig opp en mikrokontroller med navn AVR, den er i dag bruk i nesten all elektronikk du kan se rundt deg. Har du smart phone er det nesten garantert at det sitter en liten brikke inni den som de og resten av gjengen på Atmel har skapt»
Juryens begrunnelse
 • Har utviklet teknologi til touch-skjermer som er i ferd med å revolusjonere hverdagen til folk i hele verden. Atmels berøringsskjermteknologi brukes av nesten alle konkurrentene til Apple innen mobiler og nettbrett. I tillegg brukes den på en rekke av de nye brettene som skal konkurrere med Apples Ipad. At berøringsskjermen virker godt er alfa og omega for å lykkes som smarttelefonprodusent i dag.
Årets trønder 2012
 • Ærestittel som deles ut i samarbeid mellom Adresseavisen, NRK Trøndelag, fagjury og publikum.
 • Skal gå til noen som har gjort en betydelig innsats i året som har gått.
 • Det kom inn 282 forslag fra publikum på kandidater, mens fem ble valgt ut som finalister.
 • Det kom inn nesten 9000 stemmer og det var svært jevnt mellom kandidatene.
 • Vinneren ble avgjort i siste instans på redaktørnivå i mediehusene, i samarbeid med fagjuryen.
 • Årets trønder vil få hedersprisen overrakt på Adresseavisens nyttårskonsert i kveld.
Denne lille mikrochipen kan styre bremsene på en bil eller berøringsskjermen på en mobil. Den er utviklet hos Atmel Norway i Trondheim.  

Denne lille mikrochipen kan styre bremsene på en bil eller berøringsskjermen på en mobil. Den er utviklet hos Atmel Norway i Trondheim.  

Vegard og Alf-Egil tilbake på gamle trakter på Gløshaugen ved NTNU. De ble kjent med hverandre gjennom et mikroprosessor-forum som de begge var engasjert i under studietiden.  

Vegard og Alf-Egil tilbake på gamle trakter på Gløshaugen ved NTNU. De ble kjent med hverandre gjennom et mikroprosessor-forum som de begge var engasjert i under studietiden.  

Skryteveggen på NTNU viser at Atmels vei til suksess har vært lang.  

Skryteveggen på NTNU viser at Atmels vei til suksess har vært lang.  

På forsiden nå