ÅRETS TRØNDER 2012 - KANDIDAT 4:

- Hvis jeg ikke får stå på en scene, hadde jeg slitt med depresjoner

Rapper Trond Wiger er utdannet lærer, men når han holder skriveverksted for elever så gir han blaffen i pedagogikken.

Trond Wiger går gjerne tur til Ladehammeren eller Verftsbrua for å finne innhold til tekstene sine. Video: Ella Berit Mathisen/Jon Arne Hoff Johansen NRK

Saken oppdateres.

Den 33 år gamle rapperen Trond Wiger, bedre kjent som Tfuzz, elsker å ha konsert og skriveverksted på skoler rundt omkring i landet.

– Vi lager så mye styr som vi bare kan. I halvannen time så er elevene i hundre, og lærerne er superfornøyde. Og så «ha det!»

LES MER: - Ufattelig anerkjennelse

Han legger ikke skjul på at han er glad for at det er noen andre som skal roe gemyttene etter at de har dratt. Han har stor respekt for læreryrket.

– Jeg hadde ikke overlevd som lærer. Noen ganger må jeg ta meg selv i å unngå å bruke de pedagogiske knepene som jeg lærte på lærerutdanningen. Jeg får ungene til å se nye muligheter når det gjelder skriving. Det er utrolig givende, forklarer Wiger.

15-årsjubileum i G.O.D.S.

Trond og kameraten gjennom 18 år, Erik Bruset, fant tonen da de oppdaget en felles lidenskap i hiphop på ungdomsskolen. Rapduoen Gode Ord Dør Sist (G.O.D.S) har de siste 15 årene gjort seg bemerket med mange konserter og to kritikerroste album.

LES MER: Tok farvel med Ringve skole

Som musiker på heltid kan man bestemme mye av hverdagen sin, og Trond er glad i å gå lange turer i nærmiljøet, gjerne til kunstverket «Equilibrio Nord» på Ladehammeren.

– Jeg kommer hit og lar tankene fly. Tekstskriving og musikken er noe av det som betyr mest for meg, men det var kun for to år siden at jeg innså at jeg kunne være rapper på heltid. Uten å skrive eller stå på scene, så tror jeg at jeg hadde vært deprimert, sier han ærlig.

Ga foreldrene sjokk

Første gang Trond kjente på den berusende følelsen det var å høre sin egen stemme var hos bestemor på Finnskogen. Da var han ni år. Første opptreden var avslutningen i niende klasse med uvitende foreldre i salen.

– Jeg tror de var i sjokk i flere uker etterpå, men de har hatt mer tro på at jeg kan leve av dette enn jeg selv har, forteller rapperen.

LES MER: Endelig GODS-leveranse

Tekstlinjer kan komme overalt, enten det er på toget, på en bergensk kafé eller i et italiensk kloster.

– Jeg skriver bare når det går lett og det er ofte korte tekstmengder som skal til. Jeg har forsøkt å skrive langt, men da blir jeg bare fysisk uvel, innrømmer ordsmeden.

Mistet lillebroren – skrev sang

Enkelte ganger kan det bli morsomme budskap i sangene, andre ganger er det alvorlig og personlig. I sangen «Juan Paradés» setter Trond ord på hvordan det var å miste lillebroren sin.

– Jeg var fire år da han ble født med hjertefeil. Etter flere operasjoner døde han på Rikshospitalet bare ni måneder gammel. Hver jul besøker vi grava til Åsmund og det er en fin tradisjon. Jeg har en distanse til sangen, men når jeg synger den på konsert kan det bli klump i halsen. Å skrive er til hjelp, både når jeg er glad og trist, forklarer Trond.

LES MER: G.O.D.S og gull - terningkast 5

I starten av 2012 fikk han den gledelige beskjeden at han er utnevnt til Årets utøvende fylkeskunstner i Sør-Trøndelag. På slutten av samme år fikk han vite at han er nominert til Årets trønder.

– Det er veldig trivelig at noen liker det jeg og G.O.D.S. gjør. Jeg har alltid hatt en drøm om å stå på en scene foran mange tusen mennesker, men aldri hatt et ønske om at folk skal kjenne meg igjen på gata, sier Trond ydmykt.

– Hva er det gode liv for deg?

– Å kjenne at du har noe å gjøre hver dag, og at du har mennesker som tar vare på deg og som du kan gi kjærlighet tilbake til, oppsummerer han.


Følg med i Adresseavisen og på Adressa.no i morgen. Da kommer neste finalist i Årets trønder 2012.

Trond Wiger
 • 33 år gammel musiker som bor på Lilleby i Trondheim med samboer.
 • Ble kjent gjennom rapgruppa Gode Ord Dør Sist (G.O.D.S.) som også består av Erik Bruset. Ble startet opp i 1997.
 • Produserer musikk i Godsterminalen på Svartlamoen og er en del av Den kulturelle skolesekken som reiser rundt og holder skriveverksted for barn og unge.
 • Har bidratt på mange album og har også gitt ut to plater med G.O.D.S, «Gode ord dør sist» i 2009 og «Svart jord» i 2012.
 • Har varmet opp for hiphop-legender som Public Enemy, Wu-Tang Clan og Xzibit.
 • Utnevnt til Årets utøvende fylkeskunstner i 2012.
Juryens begrunnelse
 • Trondheimspoet og rapartist i rapgruppa GODS. Viser stort engasjement for hjembyen Trondheim og er gjennom sitt virke en fremragende representant for hip hop-kulturen. Wiger er utdannet allmennlærer med fordypning i drama. Han har jobbet med skrivekurs for barn og opptrådt med egenprodusert poesi og i teaterstykker ved en rekke anledninger. Wiger ble utnevnt til årets utøvende fylkeskunstner i 2012 i Sør-Trøndelag.
Fra publikum:
 • «Trond Wiger har gjort utrolig mye for byen vår og inspirert gamle og unge»
 • «Har i femten år vært budbringere av nestekjærlighet, byromantikk og hyggelig hip-hop»
Årets trønder 2012
 • Ærestittel som deles ut i samarbeid mellom Adresseavisen, NRK Trøndelag, fagjury og publikum.
 • Skal gå til noen som har gjort en betydelig innsats i året som har gått.
 • Det kom inn 282 forslag fra publikum på kandidater, mens fem ble valgt ut som finalister.
 • Det kom inn nesten 9000 stemmer og det var svært jevnt mellom kandidatene.
 • Vinneren ble avgjort i siste instans på redaktørnivå i mediehusene, i samarbeid med fagjuryen.
 • Årets trønder vil få hedersprisen overrakt på Adresseavisens nyttårskonsert i kveld.
Musiker Trond Wiger ser ingen grunn til å flytte fra Lilleby i Trondheim. Han synes det er triveligere å være trønder enn nordmann. 

Musiker Trond Wiger ser ingen grunn til å flytte fra Lilleby i Trondheim. Han synes det er triveligere å være trønder enn nordmann. 

På forsiden nå