Stasjonssjef Tom Guttormsen ved Ørland hovedflystasjon er likevel i ferd med å gjøre trønder av seg, selv om han har østlandsdialekt. Han har kjæreste og hus i Rissa, og har ingen planer om å flytte selv om hans femårsperiode på flybasen i havgapet på Fosen er over.

– De siste fire årene har jeg vært i messa og spist julemiddag med de som har vært på vakt. I år skal jeg feire jul med kjæresten og våre barn, sier han.

Nå kan du stemme på din favoritt! Bruk skjemaet øverst i saken eller klikk her dersom du leser saken på mobiltelefon.

Ville ikke heise flagget

Brigader Guttormsen er fra Fredrikstad, men det viste seg fort at han var den rette til å tale Fosens sak til tross for manglende trønderske røtter. Nå er han og Ørland hovedflystasjon nominert til Årets trønder 2012.

– Det er en svært hyggelig anerkjennelse, og sier noe om hvor viktig flystasjonen er for Trøndelag. Den vil komme til å bli enda viktigere i tiden fremover, forklarer Guttormsen.

14. juni i år ble det kjent at Stortinget gikk inn for Ørland som Norges eneste kampflybase.

– Vi reagerte med avmålt glede, og det skulle ikke være noe feiring med champagne, flaggheising og bløtkake. Mange av våre kolleger fikk et helt annet budskap og i respekt for dem ønsket vi ikke å feire beslutningen, sier han.

Satte Ørland på kartet

Da sjefen for 138 Luftving kom til forblåste Ørland våren 2008 var stemningen en ganske annen enn når han forlater den i mars neste år.

– Da jeg kom til Ørland så hang det et nedleggelsesspøkelse over stasjonen. Men eneste takken for at man når frem i en slik sak, er bare enda mer arbeid, sier Guttormsen, og forteller om et uhyre travelt år for flybasen.

Det startet med Melodi Grand Prix i januar, hvor Ørland hovedflystasjon var arrangør sammen med kommunen for tredje året på rad.

– Hensikten var å sette Ørland på kartet og vise det gode sivilmilitære samarbeidet som finnes her. Vi hadde 3000 mennesker i den ene hangaren vår, og det var en stor opplevelse, sier han stolt.

Guttormsen mener det ikke er noen grunn til å innhylle stasjonen i mystikk og hemmelighet.

– Jeg har vært opptatt av å åpne flystasjonen for publikum. Vi hadde 25 000 mennesker innenfor portene på Nato Tiger Air Show i juni i år. 95 prosent av det vi driver med kan vi vise frem uten å skade rikets sikkerhet, forklarer Guttormsen.

Med et publikum som var væpnet til tennene med fotoutstyr, så var det også meningsløst å gi fotoforbud på området.

– Det kan ikke være som under den kalde krigen, da får vi heller skjule det som må skjules før vi slipper massene inn, mener Guttormsen bestemt.

Fornøyde gjester

I løpet av året har stasjonen hatt over 100 000 gjestedøgn, noe som også har satt sitt preg på aktiviteten. Det sveitsiske luftforsvaret er de siste som forlater Ørland i år.

– Alle våre gjester har smilt og vært strålende fornøyd. Sveitserne har vært her 14 år på rad. Det er alles fortjeneste at vi får gode skussmål, forklarer Guttormsen.

– Hvorfor bør Norges eneste kampflybase ligge på Ørlandet?

– Her er alle muligheter, messer Guttormsen og fortsetter:

– Vi har store arealer, kan trene i nærheten av basen, og kan være vertskap for store øvelser. Vi er en ren militær flystasjon, og trenger ikke ta spesielle hensyn til sivil lufttrafikk. Militære behov kan styre aktiviteten og utviklingen, sier brigaderen.

I 2017 kommer de nye kampflyene til Norge, og F-16-flyene som står på Ørlandet vil bli byttet ut med F-35. Da er brigader Guttormsen stasjonert et annet sted i landet, men i helgene på Rissa får han likevel se resultatet av kampen om jagerflyene på himmelen.

Følg med i Adresseavisenog på Adressa.no i morgen. Da kommer neste finalist i Årets trønder 2012.

Jagerflypilot og major Martin «Tintin» Tesli trives godt på Ørlandet. - Jeg har verdens beste jobb og har vært på Ørland hovedflystasjon i tolv år. Foto: KIM NYGÅRD
Stasjonssjef Tom Guttormsen kan takke dedikerte medarbeidere for at Ørland hovedflystasjon ble valgt til Norges eneste kampflybase i fremtiden. Kollegene er representert ved flytekniker Randolf Strømsnes (f.v.), kjøkkensjef Sølvi Johannessen, renholder Åshild Ottersbo og jagerflypilot Martin «Tintin» Tesli. Foto: KIM NYGÅRD
Tom Guttormsen forlater Ørland hovedflystasjon i mars neste år. Han vet ikke hvor neste arbeidsplass blir. Foto: KIM NYGÅRD
Kjøkkensjef Sølvi Johannessen håper å være på Ørland i 23 år til. Foto: HELGE HOPEN
Fredag 7. desember tok Ørland hovedflystasjon farvel med de sveitsiske jagerflyene. De har vært i Norge på nattflyging 14 år på rad. Foto: HELGE HOPEN