ÅRETS TRØNDER 2012:

- Vi har planer om å bli størst i verden

Teknologigründerne Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan trodde aldri de skulle klare å hamle opp med de trønderske idrettsheltene. Nå er de kåret til Årets trønder 2012.

Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan har utviklet mikro-chiper som brukes i de fleste smarttelefoner utenom Apple. De har klart å bli verdensledende på berøringsskjerm-teknologi fra lille Trondheim.  

Saken oppdateres.

Få har hørt om Atmel Norway. Enda færre vet at selskapets 200 ansatte holder til i beskjedne lokaler på Vestre Rosten i Trondheim. Men du er i kontakt med deres produkter hver eneste dag. Deres bittesmå mikrochiper finnes i alt fra mobiler, nettbrett, pc-er, bilnøkler, flatskjermer, vaskemaskiner og barberhøvler. Hvis du har det splitter nye nettbrettet Microsoft Surface, så er du i besittelse av åtte chiper utviklet ved Atmel i Trondheim.

- Betyr mye for teamet

Alf-Egil Bogen (46) og Vegard Wollan (45) fant hverandre i en felles lidenskap for mikroprosessorer som studenter ved NTNU. I 1995 dro de til Atmels hovedkontor i California, og overbeviste sjefen om at deres brikke var fremtiden. 18 år senere utgjør denne delen av Atmel en omsetning på formidable seks milliarder kroner i året. Nå har de også fått hederstittelen Årets trønder av mediehusene NRK Trøndelag og Adresseavisen.

– Dette var utrolig artig! Vi var veldig glade da vi ble foreslått og nominert, men å vinne betyr mye for oss og teamet, sier Alf-Egil idet redaktørene Bjørn Stuevold og Arne Blix overrasker dem med blomster og kake på kontoret i Trondheim.

– Vi er utrolig beæret over å vinne. Det var sterke kandidater som er fantastiske representanter for sine områder, supplerer Vegard.

Har satt Trondheim på verdenskartet

I hard konkurranse med Anders Bardal, Trond Wiger, håndballjentene fra OL og Ørland hovedflystasjon er det kanskje de minst kjente som til slutt havnet på toppen.

– De har utviklet en liten brikke som er stor nok til å sette Trondheim på verdenskartet, sier regionredaktør Bjørn Stuevold i NRK Trøndelag

– De har bidratt sterkt til å fjerne anførselstegnene rundt begrepet «teknologihovedstaden» Trondheim. Vi håper de kan være til inspirasjon for andre, sier sjefredaktør Arne Blix i Adresseavisen.

LES MER: Denne trønderske chipen ligger under tusenvis av juletrær

Mot alle odds har Atmel Corporation klart å bli den nest største leverandøren av mikrochip i verden. I starten var det ikke alle som hadde like stor tro på prosjektet.

– De første ti årene valgte Atmel sentralt å ikke fokusere på våre produkter. I 2006 skjedde det en forandring, og plutselig skulle virksomheten rendyrkes rundt Atmel i Trondheim. I starten sto vi for kanskje ti prosent av omsetningen, mens nå er det rundt 70 prosent, forklarer Wollan.

Skal slå japanerne

Skal man klare å henge med i utviklingen må det hele tiden lanseres nye produkter. Målet er å bli den største leverandøren av mikrochip i verden. Det er et ambisiøst mål, siden japanske Renesas Electronics er over dobbelt så stor for øyeblikket.

– Denne målsettingen når vi ikke neste år, men vi spiser stadig innpå dem, forklarer Vegard.

Wollan mener Norge har en unik posisjon til å hevde seg, spesielt siden store deler av Europa er nede for telling.

– Vi kan gjøre det Silicon valley gjorde for 20 år siden. Det er nå vi har muligheten, sier han.

LES MER: Atmel har klatrevegg for å tiltrekke seg arbeidskraft

LES MER: Atmel-sjefene tjente mest i Trøndelag i 2011

Hvordan klarer to sivilingeniører fra NTNU å utvikle en chip som det lages én milliard av i året på fabrikker over hele verden? Alf-Egil mener det handler om å finne lidenskapelige ansatte.

– Våre ansatte brenner like mye for dette som oss. Det er det som skal til for å bli en ener. Dessuten har det alltid vært god rekruttering fra NTNU og Høgskolen i Sør-Trøndelag, sier han.

Må drømme om Apple

Da de begynte sine elektronikkstudier på 80-tallet var det høyere inntakskrav enn medisin, mens nå er dette det enkleste sivilingeniørstudiet å komme inn på ved NTNU. Det bekymrer begge.

– Denne trenden må vi bidra med å snu. Elektronikk må bli attraktivt igjen, sier Vegard.

Både Vegard og Alf-Egil håper at hedersprisen kan føre til at ungdom ser nytten av realfag.

– Barn drømmer om å bli fotballstjerner eller musikkidoler. Ingeniørfag er for nerder, og det er det ingen som vil være. De må drømme om å lage de nyeste mobilene for Samsung eller Apple, sier Alf-Egil.

Atmel Norway har inngått et samarbeid med NTNU, og i løpet av kort tid vil de utstyre 15 videregående skoler i Trøndelag med utstyr som skal brukes i faget teknologi og forskningslære som nylig kom på læreplanen. Målet er å motivere ungdom til å velge realfag.

Mer elektronikk i kroppen

Bogen og Wollan synes det er vanskelig å spå hva fremtiden vil bringe sett i et teknologisk lys.

– Vi vant en kontrakt denne uka hvor vi skal levere 30 millioner brikker til intelligente lyspærer, forteller Vegard, som også tror at det etter hvert vil være unødvendig med touch-teknologi.

– Se for deg et kjøkken hvor hvitevarene ikke vises, fordi alt er i en mørk farge. Når du nærmer deg mikrobølgeovnen så lyser brukergrensesnittet opp i et delikat lys. Da kan du trykke på tastene, men idet du fjerner deg så blir det en del av møbelet, forklarer Vegard.

LES MER: Ikke nok ingeniører for Atmel i Trondheim

LES MER: Mobil-skup i Trondheim

Alf-Egil tror neste kvantesprang blir innenfor medisinfeltet.

– Jeg tror det blir mer elektronikk i menneskekroppen. Forhåpentligvis blir det noe positivt, sier han.

Har ikke badet i luksus

Gründerne har tjent seg søkkrike på virksomheten, men det har aldri vært snakk om å svømme i luksus.  

– Hadde det ikke vært for skattelistene, så tror jeg ikke noen hadde merket forskjell fra da vi var yngre, mener Alf-Egil.

– Vi har hatt laserfokus på vår virksomhet, og vi har vært veldig opptatt av at pengene ikke skal forandre oss. Men vi har selvsagt unnet oss noen ting underveis.

Alf-Egil hadde ingen tro på at de kunne hamle opp med de trønderske idrettsheltene, men der tok han skammelig feil.

– Jeg synes det er ekstra artig at folk ser viktigheten av slike arbeidsplasser som vi har skapt hundrevis av her i Trondheim, sier han.

– Det er fantastisk at innovasjon og utvikling av produkter kan måle seg med å vinne verdenscup og OL-gull, istemmer Vegard fornøyd.


Her er de resterende finalistene:

Regionredaktør Bjørn Stuevold i NRK Trøndelag (f.v.), Vegard Wollan, Alf-Egil Bogen og sjefredaktør Arne Blix i Adresseavisen fant tonen raskt da mediehusene kom for å fortelle at gründerne er Årets trønder 2012. - Nå ryker nyttårsforsettene, sa Bogen da han så marsipankakene.  

Regionredaktør Bjørn Stuevold i NRK Trøndelag (f.v.), Vegard Wollan, Alf-Egil Bogen og sjefredaktør Arne Blix i Adresseavisen fant tonen raskt da mediehusene kom for å fortelle at gründerne er Årets trønder 2012. - Nå ryker nyttårsforsettene, sa Bogen da han så marsipankakene.  

Vegard Wollan og Alf-Egil Bogen
 • Vegard Wollan, 45 år, kone og tre barn, bor i Trondheim. Daglig leder i Atmel Norway. Vice President of Touch and Microcontroller Business Unit i Atmel Corporation.
 • Alf-Egil Bogen, 46 år, kone og fire barn, bor i Trondheim. Chief Marketing Officer i Atmel Corporation.
 • Utviklet på 90-tallet en mikrochip som var kraftigere, raskere og med mye mindre strømforbruk enn mange av konkurrentene.
 • Solgte mikroprosessor-teknologien til Atmel i USA, og ble en del av det verdensomspennende selskapet.
 • Atmel Norway har hovedkontor på Vestre Rosten i Trondheim. Har rundt 200 medarbeidere i dag.
 • Atmel Norways ansvarsområde hadde en omsetning på 6 milliarder kroner i 2011.
Årets trønder 2012
 • Ærestittel som deles ut i samarbeid mellom Adresseavisen, NRK Trøndelag, fagjury og publikum.
 • Skal gå til noen som har gjort en betydelig innsats i året som har gått.
 • Det kom inn 282 forslag fra publikum på kandidater, mens fem ble valgt ut som finalister.
 • Det kom inn nesten 9000 stemmer og det var svært jevnt mellom kandidatene.
 • Vinneren ble avgjort i siste instans på redaktørnivå i mediehusene, i samarbeid med fagjuryen.
 • Årets trønder vil få hedersprisen overrakt på Adresseavisens nyttårskonsert i kveld.
Juryens begrunnelse
 • Teknologigrunderne Vegard Wollan og Alf-Egil Bogen har vært verdensledende i utviklingen av berøringsskjermer. Med base i Trondheim har de utviklet en teknologi som har åpnet den digitale verden for alle - og bidrar til medie- og kommunikasjonsrevolusjonen vi nå ser. De har samtidig hatt en sterk tilknytning til Trondheim og NTNU og har vært opptatt av lokalt eierskap. De har derfor blitt et forbilde for forskere, studenter og næringsliv i regionen. De tar anførselstegnene bort fra «teknologihovedstaden» og viser at Trondheim kan spille i Mesterligaen - også innenfor kombinasjonen teknologi og næringsliv.
På forsiden nå