Sjef for trøndernes følelser

Allerede som 13-åring var hun idrettsleder. I dag styrer Tove Moe Dyrhaug (48) Trøndelags mest kjente merkevare.

Daglig leder Tove Moe Dyrhaug i Rosenborg er kandidat til Årets trønder. Hun er den første kvinnen som har blitt topplederen innen fotballen.

Saken oppdateres.

Turbo-Tove sitter med en fot i hver leir på Lerkendal. Inntil oktober skulle hun sørge for forrykende fotballfester på Lerkendal. Nå har hun også fått ansvar for at festen ikke koster mer enn den smaker.

I sommer, da Hroar Stjernen ble sparket som klubbens daglig leder, sa Tove Moe Dyrhaug ja til jobben – inntil en ny sjef var på plass på Brakka. I oktober takket hun ja til stilingen på permanent basis. Hun vil fortsette som arrangementsansvarlig i tillegg.

– Akkurat nå er det vanskeligst å være daglig leder i RBK. Vi er i gang med budsjettet for neste år, og må spare penger. Men det må til. Vi har brukt for mye penger i mange, mange år. I år endte vi på minus 12,5 millioner. Vi skal opp på minus fire millioner neste år, men det blir verre nå da vi har kuttet så mye allerede.

Nettopp derfor ønsker Tove å gå foran som et godt eksempel.

– Det blir feil å utlyse en ny lederstilling nå. Det er i stedet et fint signal å starte med å skjære på toppen. Da får jeg heller være arrangementsansvarlig i tillegg til daglig leder. Så får vi heller fordele noen av oppgavene på flere.

Ung lagleder

Tove Moe Dyrhaug var ikke skuggredd som tenåring heller. Som 13-åring begynte hun som spillende lagleder på pikelaget til Varden.

– Jeg ble spurt. Jeg hadde lyst, for jeg visste jeg ville klare det. Vi hadde ikke mobil da, så i friminuttene måtte jeg sitte inne hos vaktmesteren på skolen i Meråker. Dit ringte gubbene fra andre steder, for å avtale kamptidspunkter.

Hun var aktiv fotballspiller frem til 1987, da sønnen Niklas ble født. Hun fortsatte med verv innen idrett og kultur. Disse kaller hun i dag sin viktigste utdannelse. Skoleutdannelsen er administrasjon og ledelse, samt kulturfag og økonomi.

– Kompetansen fra frivillig arbeid i lag og organisasjoner har jeg fått bruk for både i Olavsfestdagene (2000-2005) og i Rosenborg, sier Moe Dyrhaug. Betegnelsen Turbo-Tove dukket først opp i 2004, da hun sa opp jobben i Tydal kommune og startet eget firma. Turbo ble firmanavnet.

– Turboen er på når den må, men jeg klarer å slappe av også, poengterer hun.

– Arbeidsjern

– Tove er en vinnerskalle. En god leder er med og bygger med humør. Hun lever og ånder for at det skal bli bra gjennom entusiasme, sier eks RBK-spiller Gøran Sørloth.

Rosenborg-trener Per Joar Hansen vektlegger at administrativ og sportslig ledelse samarbeider godt.

– Tove er et arbeidsjern. Hun står på 24 timer i døgnet, sju dager i uka. Hun har en enorm energi og er flink til å involvere folk rundt seg. Tove er åpen, ærlig og opptatt av at man lykkes sammen og er seg selv ett hundre prosent, sier han.

– Det er bra at så mange internt i klubben har tro på meg. Det var en av årsakene til at jeg sa ja til jobben, sier Moe Dyrhaug.

Publikumsvekst

I en tid da norsk fotball har slitt med å få folk til å komme på kampene, skjer det motsatte i Rosenborg. I gjennomsnitt besøkte 14805 tilskuere hver seriekamp på Lerkendal i år. Det elleve prosent flere enn i 2012, og tre millioner kroner ekstra i publikumsinntekter.

– Vi har budsjettert med det samme for 2013. Onsdag gikk rabattfristen for sesongkort ut. Vi har solgt 30 prosent flere sesongkort sammenlignet med samme tid i 2012. Det er positivt.

Tove vokste opp i Meråker, men flyttet til Tydal i 1986. Hun har tre barn, Niklas (26) Stine (23) og Synne (17).

– Jeg er veldig mamma og følger opp dem veldig bra.

Hun mener RBKs cup- og seriesølv er et godt sportslig resultat, men hun innser at Trøndelag krever gull i 2014.

– I Trondheim er vi ikke fornøyd med to sølv. Men vi må satse på gull i 2014. Vi har ansvar for hele følelseslivet til Midt-Norge. Vi må tåle kritikk, for vi elsker når folk klapper oss på skuldra, etter at vi har tatt tre poeng.

Hun har lært seg en viktig ting som daglig leder: Å fylle dieseltanken på vei til kamp, i tilfelle det skulle bli tap. Da slipper hun å stå i bensinkøen på Stav på vei hjem.

– Etter kamp kan det være lang kø der. Etter et tap kan mange være ganske irritert, også på meg.

Tove Moe Dyrhaug
 • Ble i oktober ansatt som ny daglig leder i RBK. Hun har vært arrangementsansvarlig siden 2005, og fortsetter også i den stilingen.
 • Første lederverv som 13-åring, som spillende lagleder for pikelaget til Varden.
 • Jobbet som kulturkonsulent i Tydal kommune fra 1986-1997, og som kultur- og næringsjef i Tydal kommune fra 2001- 2003.
 • Produsent og administrativ leder for Festningsspillet «Beleiringen» i 1997 og 1998.
 • Produsent for Karolinerspelet i Tydal fra 1993-2009.
 • Administrativ leder for St. Olavsloppet i 1999 og 2000.
 • Prosjektleder for Olavsfestdagene 2000-2005. Prosjektleder for «Eystein av Nidaros» i 2003 og 2004, samt Festuka i Trondheim i 2005.
 • Styremedlem i Norges skiforbund, samt en del andre styreverv.
Juryens begrunnelse

Tove Moe Dyrhaug er en dedikert leder for bedriften Rosenborg Ballklub. Bidro som arrangementssjef med grep som har fått trøndersk publikum tilbake til Lerkendal, mens norsk fotball ellers opplever publikumssviktsvikt. Samlende skikkelse i arbeidet for å gjenreise RBKs status i Trøndelag.

Humørspreder. Tove Moe Dyrhaug bli nesten alltid sett med et stort smil om munnen, men hun sier sev at hun kan også bli sint hvis ting ikke går som planlagt.  

Humørspreder. Tove Moe Dyrhaug bli nesten alltid sett med et stort smil om munnen, men hun sier sev at hun kan også bli sint hvis ting ikke går som planlagt.  

Stem på din favoritt
 • Nå er alle kandidatene presentert, og du kan gå inn på adressa.no og stemme på dine favoritter fram til midnatt søndag 5. januar.
 • Kandidaten som får flest stemmer vinner. Årets trønder offentliggjøres 10. januar 2014.
 • Årets trønder er et samarbeid mellom mediehusene NRK Trøndelag og Adresseavisen.
På forsiden nå