– Tante politi, kalte han meg! Haha, det var artig da, sier Tone Elisabeth Bøgeberg, som stoppet det hun trodde var en sykkeltyv midt i gågata.

Men det var altså Klaus Sonstad hun pågrep, i opptak med sitt nye tv-konsept «Hvem bryr seg» der folk på gaten opplever dilemmasituasjoner og velger å gripe inn eller ikke. Opptrinnene filmes med skjult kamera i Trondheim og Oslo.

Reagerte på tang

Anne Karin Bøgeberg og svigerdatter Tone Elisabeth Bøgeberg var på bytur da de ble vitner til en person i ferd med å klippe låsen på en sykkel parkert i Nordre, midt på høylys dag.

Først etter en stund kjente de igjen Klaus Sonstad.

– Det var så artig å se Klaus i levende live! Vi så ikke at det var ham før Tone kom bort og spurte pent, Unnskyld, er det din sykkel?, forteller de to damene, som sto og pratet et stykke unna da de fikk følelsen av at noe ikke stemte.

–Vi så ham ta opp den svære tanga, jeg tenkte at det der så mistenkelig ut, sier Tone Bøgeberg, som uten å tenke seg om kjørte sin motoriserte rullestol nesten rett inn i den angivelige sykkeltyven.

– Jeg skulle bare se om dere fulgte med. Bra dere reagerte, sa Sonstad da han avslørte for damene hva som egentlig skjedde.

– Dette var en liten test på om folk får med seg at jeg stjeler en av de 16500 syklene som rapporteres stjålet hvert år i Norge. Men her i Trondheim er jeg mer bekymret for at folk skal kjenne meg igjen!

Måtte gjøre noe

Det var først ved andre tagning av sykkeltyv-opptrinnet at noen la merke til Klaus og grep inn. Svigermor- og datter Bøgeberg ble en av dem som kom svært godt ut av situasjonen de ble vitner til.

– Hva synes dere om å være med på dette?

– Bra! Jeg føler jeg har gjort en god gjerning, sier Tone Bøgeberg, som også tidligere har tatt folk i å stjele da hun jobbet i butikk som yngre.

– Jeg fikk den samme reaksjonen nå. Skulle jeg tørre å gjøre noe? Men så måtte jeg bare, legger hun til.

Tone Bøgeberg mener også at folk generelt er sløve i hverdagen, opptatte med telefoner og seg selv på bekostning av det som skjer rundt dem.

– Hvis flere får opp øynene tror jeg vi får en litt bedre hverdag alle sammen.

Provoserer frem respons

– Det var kleint å skulle stjele en sykkel, men dette var likevel en lettere situasjon en mye av det andre vi har blitt filmet, sier Sonstad, som opptrer både som programleder og skuespiller i den nye programserien.

– Vi ser om og hvordan folk reagerer i ulike situasjoner, om de bryr seg og tar tak. Vi har spilt inn scener med utkasting av romfolk på Burger King, trakassering av homofile og mobbing. Jeg bryter inn og stopper situasjonen før det eskalerer, forteller Sonstad videre.

Han har opplevd at enkelte har blitt svært provoserte av de konstruerte situasjonene.

– Noen blir veldig opprørte, og tror fullt og fast på det som skjer. På Burger King ble nesten håndgemeng, dette er brennbare temaer som treffer noe i oss. Hva ville vi gjort selv? spør Sonstad, som understreker at folk bestemmer selv om de vil la seg intervjue og bli med i programmet.

– En del trekker seg også, de skygger unna eller later som ingenting og går.

Med det nye programkonseptet håper Sonstad på å skape diskusjon rundt hvor mye vi egentlig engasjerer oss i andre mennesker.

– Vi «laiker» hele tida, men reflekterer ikke. Kanskje vil folk tørre å bry seg litt mer. Jeg er spent på mottakelsen, det har vært viktig å gjøre dette litt ordentlig, og flere forskere er involverte i prosjektet. Jeg tror «Hvem bryr seg» kan bli et fint program å se på sammen med barn fra skolealder og oppover.

«Hvem bryr seg» har premiere på TV2 torsdag 23. oktober kl. 20.00.

«Sykkeltyv» Sonstad nærmer seg en forhåndsplassert sykkel i Nordre gate. Foto: Kjell A. Olsen
En røslig tang fiskes frem for å klippe over sykkellåsen. Foto: Kjell A. Olsen
Anne Karin Bøgeberg og Tone Elisabeth Bøgeberg konfronterer det de tror er tyveri på høylys dag. Foto: Kjell A. Olsen
Det viser seg å være en ikke ukjent person skjult under hetta. Foto: Kjell A. Olsen
Klaus Sonstad er gjenkjent av de samvittighetsfulle damene, og lureriet avsløres. Foto: Kjell A. Olsen