Fra 2007 har eldre kunnet glede seg over profesjonelle kulturtilbud på helse- og velferdssenter og sykehjem over hele landet. Det hele startet i Trondheim allerede i 2002.

Den gang var det et spleiselag mellom kulturetaten og helse- og omsorgsetaten i kommunen. I år bruker staten 30 millioner kroner til den kulturelle spaserstokken fordelt på like store bevilgninger fra kulturdepartementet og helse- og omsorgsdepartementet. Målet har vært å gi eldre som trenger tilrettelegging, et profesjonelt kulturtilbud.

–Lite gjennomtenkt

I sitt forslag til statsbudsjett for 2015 har regjeringen fjernet tilskuddet til den kulturelle spaserstokken.

– Det er et tulleforslag som må være lite gjennomtenkt, sier Marvin Wiseth. – 30 millioner er heller ikke mye penger.

Les også: - Frp bidrar til større forskjeller blant folk

Har besøkt mange eldre

Den tidligere høyreordføreren i Trondheim, Marvin Wiseth, er nå også 2. vara til Stortinget for samme parti. Han har besøkt mange eldreinstitusjoner i regi av den kulturelle spaserstokken. Sist holdt han tale for dagen under festforestillingen i Nova kino på eldres dag 1. oktober. Da fikk de eldre blant annet med seg et utdrag fra forestillingen «Piaf» i tillegg til Wiseths tale. Samtidig var det ulike arrangement på grendahus og helse- og velferdssenter i bydelene i Trondheim. Det hele var betalt av den kulturelle spaserstokken.

– De eldre er en mangeartet gruppe som gjerne søker sammen med folk på samme alder. Den kulturelle spaserstokken retter seg mot folk som ikke kommer seg ut ved egen hjelp. Også de har krav på kulturelle opplevelser av høy kvalitet, sier den tidligere høyreordføreren Marvin Wiseth.

Til Aftenposten sier Fremskrittspartiets Kari Kjønaas Kjos, leder av Stortingets helse- og omsorgskomité at de ansatte selv må stå for kulturinnslagene.

– Det er tid for å gå videre i jobben med å gjøre våre sykehjem bedre. Sang og musikk er en del av stell og pleie av eldre, utført av de ansatte, sier hun til Aftenposten.

Det startet i Trondheim

I Trondheim kommune er Karin Amble prosjektleder for den kulturelle spaserstokken. Hun har ledet arbeidet siden Trondheim kommune og daværende kommunaldirektør Tor Åm satte det hele i gang i 2002.

Dette var så vellykket at det ble et nasjonalt tilbud finansiert over statsbudsjettet fra 2007.

Les også: Eldre kjøper seg sosialt liv

– Det er skremmende at regjeringen fjerner et så vellykket tiltak, sier Amble. Hun regner med at de fleste kommuner kommer til å legge ned tilbudet når statstilskuddet blir borte.

Folk kvikner til

– Vi ser jo at seniorene kvikner til. Det er et positivt tiltak i hverdagen for mange tusen i Norge som kanskje ellers har en grå og ensformig hverdag. Hun forteller at programmet spiller på erindring ved hejlp av musikk og sang de eldre kjenner fra før.

– Mange får kultur i stedet for medisin. Det er klart at dette er midt i blinken for denne målgruppen.

Karin Amble i Trondheim kommune reagerer på at regjeringen går inn for å fjerne tilbudet uten å evaluere først.

– De tar bort noe som fungerer så bra. Det er det verste av alt, sier Amble.