For høyt i Orkdal, supert på Røros

Kulturlederen i Orkdal mente lydnivået til Spidergawd var for høyt for en skolekonsert. Diskusjonen på kammerset etterpå ble ikke mindre høylytt.

Rockehelter på skoleturne: To av Trøndelags største rockenavn, Bent Sæther (til venstre) og Per Borten er på skoleturné Spidergawd denne uka. 

Saken oppdateres.

Mandagens Spidergawd-konsert i Orkanger var bare millimeter fra å bli avlyst. På Røros tirsdag var alle parter strålende fornøyd.

Onsdag spiller bandet på Støren, torsdag på Heimdal.

- Skolene kan bare glede seg til besøk, sier kulturhusansvarlig på Røros, Atle Auran.

Det var kulturleder i Orkdal Arne Fagerholt som etter lydsjekk mandag formiddag tok kontakt med Spidergawd, et band som teller flere av Trøndelags mest profilerte rockemusikere. Han mente lydnivået var altfor høyt til at det kunne forsvares som skolekonsert.

Juridisk ansvar

- Det var i skoletiden, med obligatorisk oppmøte. Dette har også juridiske konsekvenser. Enn om elever hadde fått varige mén av et lydnivå høyt over det forsvarlige, spør Fagerholt.

Bandet, som ledes av gitarist Per Borten og teller Motorpsychos rytmeseksjon Bent Sæther og Kenneth Kapstad, hadde liten forståelse for innspillet, og stemningen før konsertstart var ikke den beste.

Orkdal videregående skole tok kontakt med Sør-Trøndelag fylkeskommune, som instruerte bandet til å dempe volumet noe. Skolen gjorde dessuten det grep å gjøre deltagelse på konserten frivillig for elevene. Konserten ble gjennomført, en hel del av elevene ble sittende i gangen, og Fagerholt organiserte en desibel-måling som kom opp i 107 – som er over det nivået arbeidsmiljøloven karakteristerer som helseskadelig.

Øreproppene kom på plass

- Vi beklager at vi ikke gjorde godt nok forarbeid. Vi burde selv vært til stede på den første konserten, sier produsent for skolekonsertordningen i Sør-Trøndelag, Øyvind Anda.

- Men vi tok grep rett etterpå. Til Røros var vi med, bandet har 1300 ørepropper med til utdeling og dB-nivået holdes lavere enn på deres vanlige konserter.

Skolekonsertordningen i fylket er blant regionens mest rutinerte konsertarrangører, de arrangerer årlige 500 konserter, men hard rock er ikke deres største kompetanse. Men Anda er stolt over at noen av landets fremste rockemusikere turnerer videregående skoler i fylket i deres regi. Skolene de besøker plukket selv ut Spidergawd gjennom at representanter for skolene var på en demo-konsert i Trondheim tidligere i år.

Når både øreproppene og en representant for skolekonsertordningen er på plass på resten av turneen, mener han at alt er på stell på de øvrige konsertene. Konserten tirsdag var alle parter veldig godt fornøyd med.

Bra band, bra lyd

– De som skal se Spidergawd senere i uka kan bare glede seg. Et veldig bra band som spilte en konsert med veldig bra lyd. Høyt, men bra, konkluderer kulturhusansvarlig på Røros Atle Auran. De målte desibel på Røros også, og målte 107 på det høyeste, men med normalnivå på drøyt 100.

– Vi regner dette som storm i et vannglass, satt i gang av en nedlatende kulturbyråkrat uten kompetanse på det vi driver med, sier Per Borten, som nettopp har kommet tilbake fra en turné i Tyskland.

– Det var stort i Tyskland, og en skoleturné blir noe annet. Men det er hyggelig dette også, sier Borten, som sier bandet alltid forholder seg til EU-direktivet for lydnivå, og at skolekonserten dessuten er på et mye lavere nivåe enn de spiller til vanlig. Fra mellom 100 og 115 dB til drøyt 100 er en ganske stor forskjell, og under 100 dB kommer en ikke om en skal kunne kalle det rock. Borten understreker at han oppfatter fylkeskommunen som en høyst kompetent samarbeidspartner.

Syndebukken

Det var Avisa Sør-Trøndelag som først presenterte «dramaet» i Orkdal som mandag kveld og tirsdag ble grundig kommentert på sosiale medier.

– Jeg ser at jeg er blitt syndebukken her, og at noen mener at jeg reagerte fordi de tror jeg ikke liker rock, men musikksjanger har ingen ting med dette å gjøre. Jeg er for mangfold i kulturuttrykk og stor takhøyde, men her måtte noen ta ansvar, sier Fagerholt.

På forsiden nå