Tilbake med triumf

«Kognitiv Dissonans» er Dag Sørås’ beste show til nå.

«Kognitiv Dissonans» er Dag Sørås’ beste show til nå, mener vår anmelder. De kommende dagene står Sørås på scenen i Namsos, Steinkjer og Levanger.  Foto: Anders Holstad Lilleng

Saken oppdateres.

– Jeg hadde noen av mine første sceneopptredener her på Byscenen. Jeg hjemsøker gangene med ræva vitser fra 2006.

Onsdag kveld var Dag Sørås tilbake i trønderhovedstaden. Han er Norges ubestridte anarkisthumorist, med Bakunin, russisk revolusjonær og den fremste forkjemperen for anarkismen på 1800-tallet, på t-skjorta.

Showet heter «Kognitiv Dissonans», den psykologiske konflikten vi alle opplever når vi har to motstridende tanker i hodet samtidig.

I et minefelt

Det er nok mange som har motstridende tanker når de ser Sørås på scenen. Han er en av våre dyktigste komikere. Hardtslående, intelligent, velartikulert, kunnskapsrik og fantastisk morsom.

Han gjør det ikke enkelt hverken for seg selv eller tilhørerne. For mange vil humorens hans være tungt fordøyelig, eller som Sørås ville sagt det, som å skylle ned varm tran med sæd.

På Byscenen snakket han blant annet om Viagra og Leos Lekeland, heroin og rollerblades, kokain og svenskekongen, Osloskolen og humankapital, sex med utlagt tarm, og om å være mot dødsstraff, men for hevn med døden til følge.

Best trives Sørås når han plasserer seg selv i et minefelt, og deretter må manøvrere og argumentere seg med punchlines ut av situasjonen, hvilket han gjør med glans, selv når han stuper inn i abortdebatten og argumenterer mot Marte Goksøyr.

Flyt og framdrift

Showet kan beskrives som et nitti minutter langt klubbsett. Det er befriende fritt for den ihjelkomponerte formen mange show fra hovedstaden har hatt de siste årene, der callbackene anstrengt og umotivert kommer i tide og utide.

Samtidig er det dramaturgien som er showets store utfordring. Etter en knapp time forsvinner noe av flyten og framdriften som Sørås briljerer med i showets to første tredjedeler.

Overgangene fungerer ikke like godt. Tempoet faller, han starter på neste tekstdel, hvilket får det til å virke som at han til stadighet er i ferd med å runde av. Dermed ryker sekseren denne gangen.

Beste til nå

Dette er trolig på plass når han de kommende dagene besøker Namsos, Steinkjer og Levanger.

«Kognitiv Dissonans» er Sørås’ beste show til nå. Han vendte tilbake til Byscenen og Trondheim med triumf.

Sørås snakket innledningsvis om filmer og tv-serier han gleder seg til å vise sønnen sin når han blir eldre. Jeg gleder meg til dagen jeg kan vise mine barn Dag Sørås.

Anmeldt av ANDERS HOLSTAD LILLENG

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå