Snart er enda et år kommet til veis ende. Helt uunngåelig faktisk, men det betyr også at både App Store og Google Play nå er fylt til randen av ferske apper og spill i påvente av nye nettbrett -og mobileiere som klør i fingrene etter å fylle opp sine nye nyervervede innkjøp med godbiter.

Her er de beste nettbrett -og mobilspillene fra  november. Vi fyller på med nyheter etter hvert som de strømmer inn.

CANDY CRUSH SODA SAGA

iOS / Android

Gratis

Uten tvil det største spillet til mobil og nettbrett siden Blizzards «Hearthstone» tidligere i år. «Candy Crush Soda Saga» er oppfølgeren til mega-suksessen «Candy Crush Saga» som rundt regnet 80% av hele verdens mobil -og nettbrettbrukere nå har på sine apparater.

«Candy Crush Soda Saga» er mer av det samme, men i dette tilfellet så er dette en god ting. Utviklerne i King har tweaket, blankpolert og kvalitetssikret innholdet i «Candy Crush Soda Saga» i så stor grad at selv de som stiller seg aller mest kritisk til gratis-spill må nikke anerkjennende. «Candy Crush Soda Saga» er en fryd å spille. Du matcher selvsagt fortsatt tre like ( om du er ukjent med Candy Crush -formelen så tenk på «Bejeweled»), men her finner du såpass mange finurlige varianter av oppskriften at du finner noe nytt å bryne deg på i hver eneste bane. Selvsagt prøver spillet å få deg til å bruke ekte penger i form av fordeler, men dette er mindre påtrengende denne gangen - og som kjent: du TRENGER ikke å bruke penger i det hele tatt for å runde spillet.

ICEWIND DALE - ENCHANCED

iOS / Android

Kr. 70.-

I 2012 kom Beamdog med nyutgivelsen av rollespillklassikeren «Baldur's Gate». og i fjor kom «Baldur's Gate II: Shadow of Amn», et spill som regnes som en av de største og beste rollespill som noensinne har blitt laget.

Forrige uke slapp Beamdog en oppdatert versjon av spillet «Icewind Dale». Et spill som ved utgivelsen i 2000 kom litt i skyggen av «Baldur's Gate», men som i ettertid har fått klassikerstatus.

«Icewind Dale» er i likhet med de to spillene i «Baldur's Gate» -serien et isometrisk rollespill (m.a.o. du spiller hele spillet fra et litt skråstilt fugleperspektiv). Det er et 14 år gammelt spill vi snakker om her så det du får for Kr. 70.- ( Kr. 135.- for PC-versjonen) er 100 + timer spill for pengene.

Det som gjør at «Icewind Dale» ( og «Baldur's Gate» for den saks skyld) skiller seg ut fra det meste av andre spill som kom både på den tiden og senere, er at alle bakgrunner i spillet er laget for hånd. Vi snakker altså om enorme områder der hver eneste detalj er malt med pinlig nøyaktighet og fantasi. Her er det aldri snakk om gjenbruk av områder og teksturer.

Når alt dette er sagt så må det også nevnes at «Icewind Dale» er langt rikere på action, men fattigere på en god historie enn de to spillene i «Baldur's Gate» -serien. Det gjør liksom ikke så mye for ressurshåndteringen i «Icewind Dale» er en fryd å bryne seg på. Du tar deg selv i å savne presisjonen fra en mus og et tastatur til tider, men heldigvis ikke i like stor grad som den første «Baldur's Gate» som ble sluppet eksklusivt til iPad.  Kontrollmekanismene er bedre her.  De kjedelige familieselskapene i julen kommer til å føles som bare minutter i selskap med denne klassikeren på nettbrettet.

MONUMENT VALLEY - FORGOTTEN SHORES

iOS / Android

Kr. 14.-

«Monument Valley» ble hyllet som et av de aller beset spill noensinne sluppet for iOS og Android da det dukket opp tidligere i år. Nå har dette merkelige, men dønn sjarmerende gåte-baserte spillet fått en tilleggspakke i form av «Forgotten Shores». Tillegge må kjøpes fra inne i spillet, men for Kr. 14.- får du en helt ny verden som er minst like så stor som originalen. Kvalitetssikringen er her fortsatt i høyeste grad. Vi snakker om et lite kunstverk i digital form. Har du ikke spilt «Monument Valley» tidligere så  er tiden inne nå. Å forklare hva dette spillet går ut på er nesten umulig. Dette er en tilfelle av «du-må-bare-se-det-selv». Makeløst.