I åtte år har eldre hatt glede av det offentlige kulturtiltaket den kulturelle spaserstokken.

Den nasjonale ordningen har vært på ca. 30 millioner kroner årlig siden 2007, i et spleiselag mellom Helse- og omsorgsdepartementet og Kulturdepartementet.

Men i høst la regjeringen opp til å kutte tilbudet i statsbudsjettet, og uttalte at de ansatte selv skal stå for kulturinnslagene. Det vakte reaksjoner.

- Uangripelig ordning

I budsjettforliket som ble lagt frem i dag ble det klart at pengene likevel videreføres, gjennom økt ramme til fylkeskommunene.

- Vi er mange som er veldig glade nå. Vi som jobber med dette vet hvor bra tilbudet er, hvor viktig det er for folk, sier Elin Skrede, kulturvert i kulturenheten i Trondheim kommune.

Også Venstres Erling Moe trekker et lettelsens sukk.

- Dette er opprinnelig en Trondheims-oppfinnelse, og jeg har opplevd et sterkt engasjement både blant befolkningen og politikerne i Trondheim om å sikre ordningen videre, sier Venstres Erling Moe.

- Jeg tror dette nå er blitt en uangripelig ordning. Regjerningen kommer nok ikke til å prøve å fjerne støtten igjen, sier han.

Halv million til Jødisk museum

Det er også foreslått at Jødisk museum i Trondheim får en halv million kroner i økning.

- Museet representerer en del av vår kulturarv som det er svært viktig å ivareta for kommende generasjoner. Støtten er viktig for å sikre driften av en viktig kulturinstitusjon, sier Moe.

Litteraturhus og kunsthall ikke prioritert

Det er derimot ikke satt av penger verken til litteraturhus eller den planlagte kunsthallen på brannstasjonen i Søndre gate.

- Ettersom det ikke skal være midler på plass før i 2016, var ikke kunsthallen med i forhandlingene. Men det er viktig at den nevnes i budsjettinnstillingen fra kulturkomiteen, og det arbeider vi for å få til, sier Moe.

Penger til litteraturhus har heller ikke vært prioritert i denne omgang.

- Litteraturhuset har ennå et år igjen av sin prosjekttid. Men jeg har god tro på at dette kan realiseres i kulturkvartalet som vil dannes rundt biblioteket og kunsthallen, sier Moe.

Ikke mer til Avant Garden

For Venstre var det et mål å få økt Teaterhuset Avant Gardens støtte fra 1,2 millioner til 3,2 millioner - for å gi teaterhuset nok penger til å kunne flytte til Rosendal.

I budsjettforliket kommer det frem at Avant Garden likevel ikke får mer utover budsjettforslaget. Flytting til Rosendal er likevel fortsatt mulig, mener Moe.

- Det er ikke godt nok, men det gir et grunnlag. Både i forhold til Avant Garden og kunsthallen skal vi nå forsøke å få kulturkomiteen på Stortinget til å legge inn en forpliktende formulering inn i statsbudsjettet, sier Moe.

- Jeg trakk et lettelsens sukk da jeg så det. Dette er opprinnelig en Trondheims-oppfinnelse, og jeg har opplevd et sterkt engasjement både blant befolkningen og politikerne i Trondheim om å sikre ordningen videre, sier Venstres Erling Moe. Foto: RUNE PETTER NESS