Afrikanske skolesprell

Sjetteklassingene ved Berg skole sprengte egne grenser da de ble utfordret og opplært av Tumaini Group fra Tanzania.

Saken oppdateres.

Måpende fjes, skrekkslagne hyl og ellevill applaus var gjengangere da Flatey Gregory Massay og Lucien Theobald svingte elever fra Berg skole i luftige, akrobatiske krumspring. Forlengs og baklengs salto, flikkflakk og en slags kroppslig pyramide, sjetteklassingene fikk virkelig kjørt seg.

Litt skummelt

- Jeg trodde ikke at jeg kunne alt dette, forteller elev Martin Østvik stolt, etter en to timer langt økt i gymsalen.

- Det var jo litt skummelt, men jeg stolte på dem som holdt i meg, sier han. Også elev Kathrine Johansen fikk seg noen drøye lufteturer med afrikansk assistanse.

- Jeg elsker akrobatikk. Det var litt skummelt, men også veldig artig, sier Johansen.

- Jeg er råimponert, og synes elevene er veldig modige, sier lærer Lena Hårsand.

- Det var ikke fristende å slenge seg med?

- Nei!

Flere etter påske

Flatey Gregory Massay og Lucien Theobald fra Tumaini Group turnerer nå flere trondheimsskoler med stor suksess. Elevene ved Berg skole ville nesten ikke la de afrikanske akrobatene gå etter treningen. Og snart får duoen selskap av nye femten medlemmer av Tumaini Group. Etter påske skal nemlig gruppen fra Tanzania sette opp stykket «Barabaig», som er basert på dans, akrobatikk og musikk. Det er den kulturelle skolesekken som har kjøpt stykket som flere trondheimsskoler vil få oppleve på ISAK. Massay og Theobald er lederne av Tumaini Group, og gir barn i Tanzania opplæring innen trommekunst og akrobatikkens verden. De setter stor pris på å få gi norske elever en kjapp innføring.

Fin utvikling

- De gjør det veldig bra! De konsentrerer seg godt. De synes nok det er vanskelig i starten, men så går dansen og akrobatikken bra etter hvert, sier Flatey Gregory Massay.

- Dette er jo en utveksling av kultur. Vi lærer dem om kultur fra Tanzania, og vi får inspirasjon fra dem. Vi hjelper hverandre, sier Massay som gleder seg til å opptre på ISAK med egne elever etter påske. En viktig årsak til denne utvekslingen av kultur, ligger hos produsent, forfatter og dramatiker Bjørn Erik Hanssen. Han har bodd i Tanzania i flere år, og besøkt det store, afrikanske landet flere ganger.

Norsk hjelp

- Tumaini Group tok kontakt med meg fordi de følte de hadde kjørt seg fast. Jeg tilførte forestillingen deres en story som binder alt sammen, forteller Bjørn Erik Hanssen som nå huser Massay og Theobald hjemme hos seg. Økonomien er knapp når en hel trupp tar turen fra Tanzania. Det vil også holdes en åpen forestilling for publikum i Olavshallen etter påske. Dette er tredje gang gjengen fra Tanzania er i Norge.

- Det er snart 15 000 som har sett dem i Norge. De har mange venner her i Trondheim. Tanzaniamiljøet i byen er ganske stort, forteller Hanssen.

Denne uka vil Massay og Theobald besøke skolene på Utleira, Kolstad, Ranheim, Dalgård og Hallseth.

. Passerer grenser: Det var ikke mange av sjetteklassingene ved Berg skole som hadde utført en baklengs saltomortale før besøket fra Tanzania. Etterpå hadde alle gjort det.I Foto: AUDUN HOEM HAGENPyramide Feil vei: Tilskuerne hylte forskrekket under dette stuntet.

 
 
 
 
På forsiden nå