Flere drap i Fjällbacka

Ingrid Bergman hadde i mange år Fjällbacka som sitt faste feriested. Nå er de siste årenes mange drap i den idylliske småbyen i ferd med å detronisere Bergman som stedets største turistattraksjon.

Saken oppdateres.

– Heldigvis virker de aller fleste i Fjällbacka å være fornøyde. De syns det er gøy å lese noe med lokal forankring, og ser på oppmerksomheten som en mulighet til å profilere byen, sier Camilla Läckberg.

Gjennom fem romaner og to tv-krimmer har den svenske 33-åringen plassert sitt hjemsted på kartet, ved å gjøre det til åsted for mange drapsmysterier. Nå foreligger hennes fjerde bok på norsk, og i «Tyskerungen» spinnes gamle hendinger fra annen verdenskrig sammen med to nye brutale drap som ryster lokalsamfunnet.

– Småbyer er mer interessante enn storbyer, fordi de er så gjennomsiktige, kommenterer den svenske forfatteren om hvorfor hun har plassert handlingen i sine krimromaner i hjembyen. Men det avgjørende var likevel et skrivekurs hun gikk på, for ti år siden.

– Der ble vi oppfordret til å velge et miljø vi kjente godt. Og for meg måtte det bli Fjällbacka, selv om jeg nå bor i Stockholm, forklarer Camilla Läckberg som bruker noen av sine sambygdinger med sine virkelige navn i bøkene.

– Men bare som uviktige bifigurer. De sentrale skikkelsene er jeg langt mer forsiktig med. Jeg gjør alt for å unngå likheter med levende personer i Fjällbacka, men til liten nytte. På et lite sted med bare tusen mennesker tror alle at de vet hvem alle i bøkene er likevel, ler Camilla.

Det er bare fem år siden Läckberg debuterte med «Isprinsessan», men siden er det blitt en bok i året. Og svimlende to millioner solgte bøker. Läckbergs krimromaner er dessuten utgitt i 18 land, samtidig som to av dem («Isprinsessan» og «Predikanten») er filmatisert og nylig vist på NRK. Og til høsten skal ytterligere to av hennes bøker filmes.

– Det er en fantastisk ære, men også litt vanskelig. Som forfatter har jeg jo mine egne bilder i hodet, kommenterer Camilla Läckberg utdannet seg til siviløkonom, før bokeventyret tok av.

– Forfatterdrømmen hadde jeg helt fra jeg var liten, men jeg trodde det var umulig å leve av å skrive. Derfor skaffet jeg meg en skikkelig utdanning og jobb – som jeg vantrivdes i. Så jeg er veldig takknemlig for det som nå har skjedd, selv om jeg fortsatt har vanskelig for å forstå det.

Det har tydeligvis også noen av hennes svenske forfatterkolleger, som i fjor sommer brukte den litterære storslegga på noen av Sveriges mestselgende krimforfatter. Heriblant Läckberg.

– Jeg ble kritisert for å stjele andre, mer høyverdige forfatteres lesere, men jeg opplevde diskusjonen som både veldig latterlig og merkelig. Og ikke minst som fryktelig arrogant overfor leserne, som i praksis ble beskyldt for å være dumme og ha dårlig smak, bemerker Camilla. Som ifølge sine kritikere kan bli for pludrete i sine bøker, gjennom sine detaljerte hverdagsskildringer av heltenes liv.

– Det er mange krimforfattere i Sverige som er dyktige til å bygge intriger. Men det er ikke så mange som lar leserne bli godt kjent med personene i boka, og det at jeg inviterer leserne inn i forfatteren Erica Falcks og hennes politimann Patrik Hedströms liv tror jeg nettopp er en av grunnene til at bøkene mine er blitt så populære, sier Camilla Läckberg. Samtidig røper hun at hennes heltefigurer egentlig ikke skulle ha vært med i hennes bøker.

– Da jeg begynte hadde jeg som forsett å styre unna politiromanen og holde meg selv utenfor permene. Nå er politimannen Patrik, der og for hver bok blir det mer og mer av meg i Erica, innrømmer Camilla leende. Og antyder at vi får leve med Erica og Patrik enda en stund.

– Så lenge jeg syns det er morsomt å skrive om dem, så lenge vil de også få leve. Men hvor mange bøker det vil si får tida vise, sier Camilla, som i Sverige Hun er aktuell med en ny krim med Erica og Patrik i mai, «Sjöjungfrun».

Samme måned kommer hun dessuten med kokeboka «Smaker från Fjällbacka».

 
        
            (Foto: Kristin Svorte)

  Foto: Kristin Svorte

På forsiden nå