Den sjette sesongen av den populære serien «Mesternes mester» har premiere på NRK1 i kveld, og ex-fotballspiller Jahn Ivar «Mini» Jakobsen lover god underholdning på og utenfor konkurransebanen.

– Det finnes et konkurranse-gen i meg, det er helt klart. Jeg har lyst til å vinne som alle andre. Men like mye følte jeg et ansvar for at det blir et godt underholdningsprogram på tv gjennom å bidra utenfor konkurranse, forteller Mini.

Tre uker på Sicilia

I tillegg til Mini (49) er årets deltakere fotballspiller Harald Martin Brattbakk (44), skiskytterne Tora Berger (33) og Frode Andresen (41), skihopper Lars Bystøl (36), langrennsløperne og ekteparet Pål Gunnar (53) og Marit Mikkelsplass (49), kiter Kari Schibevaag (36), kickbokser Mette Solli (40), svømmer Aleksander Hetland (32) og syklist Monica Valen (44).

Alle deltakerne oppholdt seg på Sicilia i tre uker i månedsskiftet mai-juni, uansett om de var utslått eller ikke, for å forhindre spekulasjoner hjemme i Norge.

– Så til alle som har observert meg på ski i Bymarka i det siste; det er ikke fordi jeg trener til «Mesternes mester», ler han.

Bare nesten helsefreak

– Men var du godt trent da du dro til Sicilia?

– Tja, over snittet for en 49-åring i alle fall. Jeg var jo med på tv-programmet «Skal vi stupe» for to år siden, og trente godt og gikk ned en del kilo i den forbindelse. Jeg fikk blod på tann, og har fortsatt å holde meg i form, sier Mini, som forteller at han driver med fotball og golf på sommeren, og hockey og ski vinterstid.

– En nevø av meg sa til faren sin: «Si mæ, e'n onkel Mini blitt sånn helsefreak?» Så ille er det ikke, men jeg trener en del.

Fin temperatur, fint lag

Vi antyder at det har sett ut som om deltakerne har hatt det trivelig på kveldstid i tidligere sesonger.

– Ja, jeg hadde også hørt snakk om at kveldene var fine. Det var jo 25 grader varmt klokka åtte på kvelden, og med en sånn temperatur og ei flaske godt drikke, skal det mye til om det ikke blir et fint lag, humrer han.

Eget RBK-rom

Bortsett fra ekteparet Pål Gunnar og Marit Mikkelsplass, var Mini og tidligere RBK-lagkamerat Harald Martin Brattbakk de eneste som kjente hverandre fra før. Mini og Brattbakk ble naturlige romkamerater på Sicilia.

– Aldersforskjellen gjorde at vi ikke var de som hang mest sammen da vi spilte i Rosenborg, men vi er nok litt like som typer. Harald bidro også utenfor konkurransene - han var veldig flink der også, hehe.

– Før jeg dro, tenkte jeg at jeg bætterdø ikke kunne gjøre det dårligere enn Brattbakk. Men så glemte jeg at han er myyye yngre enn meg, og at han viste hvor atletisk han var da han vant «71 grader nord» for ikke lenge siden, sier Mini om den fem år yngre kollegaen.

Fair sjanse for alle

– Er det ikke litt feige lag at Tora Berger fikk være med, et kvarter etter at hun hadde lagt opp?

– Noen er bedre trent enn andre, for å si det sånn. Frode Andresen ble jo også nr. fem i NM i terrengsykling i 2014. Heldigvis er det så mange forskjellige øvelser med så ulik belastning, i tillegg til noen som ikke går på fysikken i det hele tatt. Så alle har en fair sjanse, mener Mini.

Når vi ber Mini komme med sin verste opplevelse under oppholdet, kommer vi fort over på øvelsene som dreier seg om statisk styrke.

– Det kommer en øvelse allerede i kveld der dere får høre en del nordnorsk bannskap. Kroppen min er ikke laget for sånt, sier Mini, som likevel tar med seg en stor overvekt av positive inntrykk. Konkurransene og følelsen av å lykkes. Mange artige bussturer til og fra konkurransene.

Morsom Tora Berger

– Så fikk vi en fridag der jeg fant en flott golfbane og tok med meg noen av de andre. Der briljerte jeg selvfølgelig - jeg vant i alle fall fridagen, sier Mini, som forteller at det var lett å finne tonen med de andre deltakerne.

– Det viste seg at Tora Berger var litt av et muntrasjonsråd, for eksempel. Lars Bystøl var veldig reservert i starten, han har jo vært ute for litt av hvert og opplevd tøffe medieoppslag. Men han myknet opp og vi fikk et veldig godt forhold etter hvert. Det er det som er så deilig med «Mesternes mester», ingen er ute etter å ta oss eller sette oss i et dårlig lys, sier Mini, som lørdag reiser ned til Oslo for å se premieren sammen med de andre deltakerne.

Mesternes mester sendes på NRK1 lørdag kveld kl. 19.40

Mini Jakobsen forteller at han ikke kunne hamle opp med treningsnivået til deltakere som Tora Berger, men at han befante seg «over snittet for 49-åringer» da han dro til Sicilia for å delta i «Mesternes mester». Foto: Roy Darvik/NRK