Kommunens kulturpris er todelt, med en pris til utøvere innen det profesjonelle kulturområdet, og den andre til utøvere innenfor fritidsområdet.

Mandag formiddag møtte Erland Gjermstad og Rune Kjenstad fra sporveishistorisk forening og Rasmus Rohde komiteen på ordførerens kontor.

– Rasmus er arvtakeren etter Knutsen og Ludvigsen, og sprer barnemusikk og -kultur til en ny generasjon, med tekst og musikk som også appellerer til voksne, sier ordfører og komiteleder Rita Ottervik.

– Sporveishistorisk forening formidler byhistorie på en bra måte. Det ligger mye entusiasme og arbeid bak. Vi er veldig glad for å kunne tildele dem prisen, fortsetter Ottervik.

Løfter frem barnekultur

Ottervik berømmer Rohde for den bredden han har etablert, med god barnekultur på flere arenaer.

– Mange kjenner ham nok best fra Rasmus og Verdens beste band som har fått to spellemannspriser. Men i tillegg er han komponist og manusforfatter, og debuterte som skuespiller og musiker på Trøndelag Teater allerede i 1986, sier ordføreren.

Rohde har også laget musikk til og bidratt i barne-tv-serien «Kosinus» på NRK, og i høst så nesten 20000 forestillingen «Puppan te pappa» på Trøndelag Teater. Rohde sto for både musikk og manus, i tillegg til at han selv deltok i forestillingen.

– Rasmus er med på å løfte frem kunst og kultur til barn og unge, og bidrar til å gjøre Trondheim til den beste byen i Norge på barnekultur, sier Ottervik.

–Stas med anerkjennelse

– Jeg synes det er veldig stas at det arbeidet vi driver med blir anerkjent og satt pris på. At man tenker at barnekunst har en verdi, sier Rohde, som ikke helt vet hva han skal tro om sammenligningen med Knutsen og Ludvigsen.

– Det går ikke an, tenker jeg. Jeg har sett dem mye, og de er på et helt annet nivå. Men det er godt å få en klapp på skulderen, sier Rohde.

– Moro med blæst

Da trikken i Trondheim ble nedlagt i 1988 var man redd for at de gamle trikkevognene skulle havne i Oslo. Komiteen berømmet Sporveishistorisk forening for jobben de har gjort for å beholde vognene i Trondheim.

Selve Sporveismuseet på Munkvoll åpnet i 1995, og fikk i høst fast plass på kommunens budsjett.

Også leder i foreningen Erland Gjermstad og kasserer og tidligere leder Rune Kjenstad var glad for prisen.

– Det er kjempeartig å få blæst rundt museet og foreningen, sier Gjermstad.

– En stund var det nære på at tre av vognene skulle havne i Oslo. Det greide vi heldigvis å forhindre, sier Kjenstad.

Deles ut lørdag

Trondheim kommunes kulturpris ble innstiftet i 1977. Selve prisen er en gavesjekk på 25000 kroner og skulpturen «Go’dagen» av billedhuggeren Tone Thiis Schjetne. Skulpturen er en miniatyrutgave av kunstnerens bronseskulptur som står på Torvet i Trondheim, og i Stavanger.

Foruten ordføreren har juryen bestått av Michael Setsaas og Hilde Opoku fra bystyret, kommunalråd Jon Gunnes og kommunaldirektør Morten Wolden. Overrekkelsen skjer lørdag i Olavshallen, under den andre av Adresseavisen og Trondheim symfoniorkesters nyttårskonserter.