Fjellheim fikk med publikum på joik

Frode Fjellheim holdte kanskje tidenes mest spesielle takketale i Olavshallen: En joike-tale.

Frode Fjellheim står bak introen til Disney-suksessen «Frozen». Fredag kveld mottok han Midt-Norges største Musikkpris: Liv Ullmann-prisen. 

Saken oppdateres.

Publikum hadde neppe forventet at de skulle joike under årets nyttårskonsert. Men slik ble det da sørsamiske Frode Fjellheim (55) mottok Liv Ullmann-prisen.

- Takketale er en krevende form. Derfor har jeg valgt å holde den i joike-form. Og jeg ønsker å ha med meg publikum, sa Fjellheim, før han ga et lynkurs i joik.

- Kunstnerisk mot

Frode Fjellheim ble fredag tildelt Midt-Norges største kulturpris: Liv Ullmann-prisen.

- Ukuelig tro på eget prosjekt og ubendig kunstnerisk mot har gjort Fjellheim til en av regionens musikalske skatter, skriver juryen i sin begrunnelse.

Liv Ullmann-prisen deles ut hvert år av Adresseavisen.

Står bak introen i «Frozen»

Frode Fjellheim er en sørsamisk jazzmusiker, komponist, arrangør, forfatter og pedagog. I fjor tok Fjellheim den sørsamiske joiken ut til verden, gjennom åpningsmelodien til en av fjorårets største filmsuksesser: Disneyfilmen «Frozen».

Les også: - Trondheim har fått et kvalitetsstempel

Dette var blant det juryen vektla i sitt arbeid med Liv Ullmann-prisen.

- At Fjellheim er en viktig forsvarer av et av verdens miste språk – sørsamisk – og samtidig snakker til millioner gjennom «Frozen», viser kunstnerens imponerende spennvidde, skriver juryen i sin begrunnelse.

Soundtracket hvor åpningsmelodien med tittelen «Vuelie» er med, vant Grammy for beste filmmusikk.

Fjellheim fikk med seg publikum på sin «takke-joik» under Nyttårskonserten til Trondheim symfoniorkester og Adresseavisen.  

Fjellheim fikk med seg publikum på sin «takke-joik» under Nyttårskonserten til Trondheim symfoniorkester og Adresseavisen.  

På forsiden nå