- Det kom som lyn fra klar himmel. Dette er en ren filmmusikk-pris som tar mål på seg å være en Filmmusikk-Oscar i Europa. Det er litt big deal, egentlig, sier Ola Kvernberg.

The Grand Scores er navnet på prisutdelingen som finner sted i Berlin 4. februar. Utdelingen er en feiring av internasjonal filmmusikk og komponistene bak.

Initiativtaker er Möet & Chandon Tyskland, som arrangerer i samarbeid med ESCA, organisasjonen som representerer filmmusikkomponister i Europa.

Prisutdeling onsdag

Prisutdelingen har to hovedpriser, beste orkestrale og beste elektroakustiske verk. Kvernberg er nominert i den siste kategorien.

Ifølge Kvernberg er dette er en relativt ny prisutdeling, og ut ifra jurysammensetningen er den konsentrert om Europa. De har brukt NOPA, Norsk forening for komponister og tekstforfattere, til å finne kandidater fra de ulike landene, før de har kokt ned til tre nominerte.

Hans musikk til Håvard Bustnes' film «Opprørske oldemødre» er nominert sammen med Johannes Lehniger og Peter Folk for musikken til «Tore Tanzt», og Mr Oizo for musikken til «Wrong cops».

- Jeg kjenner igjen navnene, men jeg har ikke fått hørt musikken ennå, sier Kvernberg, som skal til Berlin for å være med på utdelingen. Den finner sted på Restaurant Grace på luksushotellet Berlin Zoo Hotel onsdag, dagen før den offisielle åpningen av Berlinalen.

Bluegrass-kjerne

«Opprørske oldemødre» handler om to aldrende amerikanske aktivister i 80- og 90-åra og deres iherdige forsøk på å forstå og bekjempe ideologien som ligger bak mye av verdensøkonomien.

Vår anmelder kalte den en «engasjerende, severdig film» fint akkompagnert av «Ola Kvernbergs neilyoungske toner».

Etter at regissør Håvard Bustnes så filmen «Nord», der Kvernberg laget musikken, ønsket han å jobbe med musikeren.

- Musikken har en bluesgrass-kjerne med et norsk tilsnitt og en dæsj klassisk. Jeg bruker akustiske instrument som dobro og cello. Filmmusikken gjenspeiler spenningen fram mot damenes New York-tur. Jeg har prøvd å få frem hvor sarkastiske og fine de er, uten å gjøre det tungt og pretensiøst, sier Kvernberg.

- Overrasket og stolt

Selv om Bustnes var sterkt invlvert i musikken som regissør, var filmmusikken et rent soloprosjekt for Kvernberg.

- Det er jeg som har gjort alt, det har ikke vært andre involverte. Jeg hadde ikke sett for meg at det skule lede til noe sånt. Jeg er både overrasket og stolt, sier han.

TV-ADRESSA: Laget filmmusikk til sin egen død

I tillegg til de to hovedkategoriene skal det deles ut to andre priser. En ekspertjury fra ESCA har håndplukket et Fremragende bidrag, til en pris som er ment å hedre livsverket til en filmmusikkomponist, og et Eksepsjonelt kreativt samarbeid, som skal feire samarbeidet mellom en komponist og regissør over flere år.

Nytt prosjekt på gang

Kvernberg har også tidligere fått priser for sin filmmusikk. I 2013 fikk han både Amandaprisen og Kanonprisen for filmen «Jag etter vind». Han var også nominert til Amandapris for musikken til Rune Denstad Langlos «Nord» i 2009.

- Kommer du til å lage mer filmmusikk fremover?

- Ja, definitivt. Jeg har allerede et annet prosjekt på trappene, men det er for tidlig å snakke om. Jeg og Rune skal også jobbe sammen igjen på et eller annet tidspunkt.

Shirley Morrison (91, til venstre) og Hinda Kipnis (84) spiller hovedrollene i den trønderske dokumentarfilmen «Opprørske oldemødre».