Ingen synes å være helt enige om dette, men en håndfull TV-serier ser alltid ut til å ligge helt på topp over slike rankinger uansett hvor vi snur og vender oss på nettets utallige rankingsiter for film og TV.

Denne uhøytidelige listen er satt sammen av topplasseringene fra nettstedene IMDb ( Internet Movie Database), Metacritic, Empire Magazine, Rotten Tomatoes og en håndfull mindre nettsteder.

En ett hundre prosent korrekt liste er umulig å få til fordi eldre USA-spesifikke TV-serier som «I Love Lucy», «Bonanza», «Gunsmoke» og «Lassie» vil alltid dukke opp på toppen av lister som tar utgangspunkt i hvor mange sesonger seriene har blitt laget eller seertilfredshet. Disse seriene samlet hele USA foran fjernsynsapparatene i en tidsepoke der vi i Norge ( og store deler av verden for øvrig) ikke hadde tilgang til dem. Denne listen vil i stedet ta utgangspunkt i det som den amerikanske journalisten og TV-kritikeren Alan Sepinwall døpte «The new, new golden age of television», altså den perioden som mange mener startet i 1999 med «The Sopranos».

En ny gylden tidsalder for TV-serier

Etter suksessen til «The Sopranos» så flere TV-selskap ( men i første rekke HBO) at det å satse store penger på å lage bredt anlagte TV-serier faktisk betalte seg både i seertall, kritiker-ratinger og penger. Tidligere hadde de fleste store amerikanske TV-selskaper satset på brede sit-coms ( «Seinfeld», «Friends», «Frasier», «Cheers» etc.) eller såpeopera («Dallas», «Dynasty», «Falcon Crest»), serier som var både billige og produsere, samt hadde et stort publikum. Bredt anlagte TV-serier (gjerne historiske) som f.eks. «Nord og Sør» med bl.a. Patrick Swayze) var unntaket snarere enn regelen. Og kult-serier som «Twin  Peaks» ( som i all rettferdighet må betegnes som den aller første av den «nye» typen TV-serier) baserte sitt eksistensgrunnlag på serieskapernes innsatsvilje og ikke på TV-selskapenes pengepung og interesse.

Men med  «Sopranos» begynte en ny TV-alder. Nå var det for første gang mulig for TV-selskapene ( og da spesielt kabel-selskapene i USA) å konkurrere i kvalitet med Hollywood. Spesielt HBO sto bak gullrekka «Sopranos», «The Wire» og «Deadwood» i disse første årene. Tre serier som ofte spøkefullt blir henvist til som den hellige treenighet blant moderne TV-serier.

Serier og sjangre vi ikke tar med

En av disse seriene startet opp før 1999, men passer tematisk og tidsmessig sett inn i kategorien uansett. Vi utelukker også sit-coms ( «Seinfeld», «The Office» etc.) fra denne listen fordi de ikke passer inn i det timelange formatet som de fleste av disse «nye» seriene har. Vi tillater oss også å utelukke mini-serien «Band of Brothers» fordi denne var laget som en mini-serie som i utgangspunktet aldri var ment å gå lenger enn de planlagte ti episodene.

Her er den uoffisielle og uhøytidelig listen med tidenes ti beste TV-serier basert på ranking, popularitet og seertall fra «The new new golden age of Television»

1. Breaking Bad (2008 - 2013)

Kan sees på: Netflix

Det var umulig å ikke plassere historien om Walter White øverst på listen. Ikke minst fordi de fleste rankingsiter har denne på topp. Det er kanskje overraskende at det ikke er en serie fra HBO, men manusforfatter og regissør Vince Gilligan etablerte en cinematisk stil med serien som er så skyhøyt over alle andre både i kvalitet, plot, dialog, fotografi og tematikk at det er bare å bøye seg i støvet. Denne spesielle stilen ( tidshopp, brede bildeflater, metafiksjon og svart humor) er også alle kjennetegn til oppfølgerserien «Better Call Saul» som hadde premiere på Netflix sist helg.

Har du ikke sett Breaking Bad tidligere så har du ikke lenger noen unnskyldning. Selv om du tegner et Netflix-abonnement bare for denne serien så er det verdt det.

2. The Sopranos (1999 - 2007)

Kan sees på: HBO Nordic

Nå blir det litt vanskeligere. «Sopranos» satte standarden for alle moderne TV-serier, men når det kommer til plasseringer på de forskjellige listene så finner vi serien fra alt fra første til tiende plass.

Uansett så er historien om Tony Soprano den viktigste og beste skildringen av italiensk mafia på film ved siden av Coppollas «The Godfather». Det beste av alt er at serien har ikke mistet noe som helst av framdriften eller aktualiteten siden premieren i 1999.

3. The Wire (2002 - 2008)

Kan sees på: HBO Nordic

Manges soleklare valg til tidenes beste TV-serie. Men «The Wire» er en «slow burner» i begrepets rette forstand. De fleste som prøver å «binge» serien opplever at det tar minst 6-7 episoder før serien «sitter». Den har da også en usedvanlig langsom oppbygging der dialog, intrikate detaljer og mangel på typiske actionscener gjør at «The Wire» krever mye mer av seerne enn de fleste andre TV-serier. Når det er sagt, får du først fot for «The Wire» så nekte den å slippe taket før du er ferdig med alle fem sesongene.

4. Deadwood (2004 - 2006)

Kan sees på: HBO Nordic

Om «The Wire» krever en god del av seerne så krever «Deadwood» minst ti ganger så mye. Ikke fall i fella å tro at dette er en «westernserie». Mest av alt så er «Deadwood» en serie som William Shakespear har kunnet skrevet manuset til om han hadde levd i dag. «Deadwood» handler om dialog, dialog og atter dialog ( serien har forøvrig en slags uoffisiell verdensrekord  banneord). Men historien om Al Swearengen og byen Deadwood i South Dakota i 1870-årene er som en fin årgangsvin - for kjennere. Og Ian McShanes innsats som Al Swearengen er minst ti Oscar-statuetter verdt.

5. Lost ( 2004 - 2010)

Kan sees på: Viaplay

Få serier har vel samlet et så stort antall TV-seere verden over enn «Lost». Serien mistet riktignok litt av både fart og popularitet de siste tre sesongene, men uansett hvordan du velger å se på det så var «Lost» den store «snakkisen» i de åtte årene den gikk på TV. Serien hadde også det største antallet nettsider viet konspirasjonsteorier, diskusjoner om både plot, hendelser og karakterer noensinne.

Sett med dagens øyne så virker deler av «Lost» bitte litt datert og hullene i plottet blir bare større og større med årene, men underholdningsverdien i historien om Sawyer, Jack, Locke, Hurley og alle andre på den tropiske øye kan ikke undervurderes.

6. Game of Thrones ( 2011 -  )

Kan sees på: HBO Nordic

Ikke siden «Sopranos» har HBO hatt en større hit en «Game of Thrones». Bare produksjonskostnadene alene gjør hver enkelt episode større enn de fleste Hollywood-filmer. Og de færreste kan vel klage på den behandlingen George R.R. Martins bokverk har fått ( og fortsatt får av HBO). Dette er storslått fortellerkunst på så mange plan ( det engelske begrepet «epic» passer vel best her). Og Martin er ingen fremmed for å ta livet av hovedpersonene sine. Faktisk så forbauser det oss til tider at det fortsatt er karakterer igjen til å drive handlingen framover.  «Game of Thrones» har ene og alene æren for den renessansen som fantasy-sjangeren nå opplever.

7. Six Feet Under (2001 - 2005)

Kan sees på: HBO Nordic

«Six Feet Under» har en tendens til å bli glemt eller oversett på slike lister til fordel for nyere serier. Men historien om begravelsesbyrået «Fisher & Sons» oppleves som minst like bra i 2015 som den gjorde i 2001. Ikke minst på grunn av den enestående kombinasjonen av svart humor og blodig alvor.

8. Rome (2005 - 2007)

Kan sees på: HBO Nordic

En TV-serie som visstnok var så dyr å produsere at HBO valgte å avslutte den etter kun to sesonger til tross for popularitet og knallgode kritikker. Selv «Game of Thrones» kan ikke hamle opp med den enorme mengden statister og kostymer som «Rome» har. I utgangspunktet historien om de to romerske legionærene Lucious Vorenus og Titus Pullo, men serien berører i stor grad en vesentlig epoke av europeisk historie. Ikke minst perioden der Julius Cæsar blir diktator i Roma. Serien tar også for seg årene etter Cæsars død og innsettelsen av Augustus, Romas først keiser. Sterke saker

9. Oz (1997 - 2003)

Kan sees på: HBO Nordic

En serie som kanskje er mindre kjent for norske TV-seere, men «Oz» var starten på HBO sin aller første egenproduserte TV-serie og selv moderskipet som alle moderne TV-serier henter sin arv fra. «Oz» er uten tvil den mest hensynsløst realistiske serien på denne listen. Historien om de innsatte i Oswald State Correctional Facillity i staten New York er ikke for sarte sjeler. Hvert eneste minutt av de seks sesongene foregår bak murene og følelsen av håpløshet og klaustrofobi gjennomsyrer serien. Dette er en dramaserie nesten fullstendig blottet for humor, action eller andre kjennetegn fra TV-verden. I stedet får du som seer oppleve drap, voldtekter, brutal vold og maktkamp du aldri før har opplevd maken til. En serie som til tider er ekstremt ubehagelig å se på, men som du likevel ikke klarer å rive deg løs fra.

10. True Detective (2014 -  )

Kan sees på: HBO Nordic

«True Detective» tok en hel TV-verden på senga i fjor da den hadde premiere. Karrieren til Matthew McConaughey skjøt opp til stratosfæren og manusforfatter Nic Pizzolatto og regissør Cary Joji Fukunaga ble begge genierklærte.

Begrepet «intens spenning» har vel aldri passet bedre på en TV-serie enn nettopp «True Detective». Og referansene til «den gule kongen» og «Carcosa» har fått flere mennesker til å oppsøke bøkene «The King in Yellow» av Robert W. Chambers og Ambroce Bierces «An Inhabitant of Carcosa» enn noen gang tidligere i litteraturhistorien.

Vi er klar over at mange andre pris –og kritikerroste serier som «Vikings», «Sons of Anarchy», «House of Cards», «Dexter», «Sherlock» og mange, mange flere ikke er med på listen. Men disse ti er altså et tverrsnitt av topplasseringer på lister som du finner lenker til øverst i denne saken.

Vi vil gjerne høre hva du synes er tidenes beste TV-serier. Skriv inn dine favoritter i kommentarfeltet under og med mange nok svar så kan vi med tiden presentere Adressa-lesernes TV-favoritter gjennom alle tidene.