Gullbjørn til Iran, Sølvbjørn til Trondheim

Velfortjent Gullbjørn i Berlin til iranske Jafar Panahi. Nesten like fortjent Sølvbjørn for beste foto til trønderen Sturla Brandth Grøvlen

Trønderen Sturla Brandth Grøvlen fikk en Sølvbjørn under årets filmfestival.  Foto: NTB SCANPIX

Saken oppdateres.

- Du har en karriere nå, sa jurylederen, den amerikanske regissøren Darren Aronofsky etter at en forfjamset Sturla Brandth Grøvlen fra Trondheim hadde takket for Sølvbjørn for sitt bemerkelsesverdige foto på den tyske filmen «Victoria» av Sebastian Schipper.

Hele filmen utspiller seg ei natt i Berlin, fra nachspiel til ran. Den er filmet i en tagning, uten et eneste klipp. Grøvlen er født i 1980, har vokst opp på Heimdal, har studert på Den danske filmskolen og er basert i København. Dette er hans andre langfilm som fotograf og han vil nok få flere tilbud etter prisen. Filmen er alt kjøpt inn for norsk kinopremiere.

Grøvlen delte førsteplassen for beste kunstneriske bidrag innen foto, klipp, musikk og scenografi med fotografene Evgeniy Privin & Sergey Mikhalchuk for den russiske filmen «Under Electric Clouds» av Aleksey German jr.

- Kjærlighetsbrev til filmen

Gullbjørnen gikk svært fortjent, til den iranske filmen «Taxi» laget av en regissør som har vært fengslet og er bannlyst fra å lage film i hjemlandet. For tredje gang etter arrestasjon har han fått ut en film til en stor europeisk filmfestival. «Taxi» er den beste av hans tre filmer i kunstnerisk husarrest._ Jafar Panahi har skapt et kjærlighetsbrev til filmen, sa juryleder Aronofski om den bittersøte, sorgmuntre perlen av en film. _ Jeg klarer ikke si noe, jeg er for rørt, sa en gråtende niese av den iranske regissøren, som mottok prisen på hans vegne.

Juryens spesialpris gikk til chilenske Pablo Larrain for «El Club». En sterk, provoserende film om en gruppe prester i Den katolske kirken beskyldt for å begått seksuelle overgrep. De er gjemt bort av kirken i et avsidesliggende hus, og får en ny kollega som beboer ved filmens start.

Regiprisen ble også delt mellom to filmer. Rumenske Radu Jude fikk prisen for «Aferim!», en slags balkansk western fra 1835 om jakt på en rømt sigøynerslave. En gammel historie som oppleves ubehagelig aktuell. Regipris fikk også polske Malgorzata Szumowska for «Body» en besk tragikomedie om spiseforstyrrelser.

Veteraner fikk skuespillerprisene

Begge skuespillerprisene gikk helt fortjent til Tom Courtenay og Charlotte Rampling for hovedrollene som aldrende ektepar i britiske «45 Years» av Andrew Haigh. Alfred Bauer-prisen gikk til den svært lovende debutfilmen fra Guatemala, «Ixcanul» av Jayro Bustamante om ei ung indianerjente som blir gravid rett før hu skal giftes bort.

Beste manus gikk til Patriczio Guzman for den betagende, stillferdige dokumentaren «The Pearl Button» om rester av overgrep og folkemord langs kystlinja i Chile. Prisen for beste debutfilm gikk til Gabriel Ripsteins «600 miles» rundt narkokrigen i Mexico, med Tim Roth i en av rollene.

Den internasjonale filmkritikerprisen gikk også Jafar Panahis «Taxi», som alt er kjøpt inn for norsk kinodistribusjon. I ungdomsfilmprogrammet gikk barnejuryens pris til svenske Sanna Lenkens «Min Lilla Syster». En debutfilm om spiseforstyrrelser som alt er kjøpt inn for norsk kinodistribusjon. Juryens pris i ungdomsprogrammet gikk til den indiske «Rainbow» av Nagesh Kukunoor.

På forsiden nå